Ευλογιά των Πιθήκων: Άλλαξαν τα συμπτώματα – Τι δείχνει η έρευνα

από Philippos

Ευλογιά των Πιθήκων: Το πρόσφατο ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων εκτός αφρικανικού εδάφους έχει οδηγήσει σε μια ήπια διαφοροποίηση των συμπτωμάτων της νόσου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Infectious Diseases, υπήρξαν λιγότερες αναφορές για πυρετό και κόπωση και περισσότερες αναφορές σε δερματικές βλάβες στις περιοχές των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Τα σημεία των δερματικών αλλοιώσεων υποδηλώνουν τη μετάδοση κατά τη διάρκεια στενής επαφής.

«Επί του παρόντος, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε αρκετές άλλες χώρες παρατηρείται μια ταχεία αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων μεταξύ των ατόμων που επισκέπτονται τις κλινικές σεξουαλικής υγείας, χωρίς μάλιστα να συσχετίζονται με τις χώρες που ο ιός είναι ενδημικός» σημειώνει ο Δρ Nicolo Girometti από το Νοσοκομείο Chelsea and Westminster στο Λονδίνο. «Η ευλογιά των πιθήκων είναι ένα νέο φαινόμενο για τις δομές σεξουαλικής υγείας και η μελέτη μας, η πρώτη που δημοσιεύεται για τα κρούσματα από αυτό το ξέσπασμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα ενισχύσει το μελλοντικό εντοπισμό κρουσμάτων και την κλινική τους φροντίδα».

Η μελέτη συμπεριέλαβε 54 κρούσματα που συλλέχθηκαν από τέσσερα κέντρα σεξουαλικής υγείας του Λονδίνου. Καθένα από αυτά είχε εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη. Αρκετοί ασθενείς είχαν επισκεφτεί πρόσφατα άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όχι όμως κάποια από τις χώρες της Αφρικής, όπου η νόσος είναι ενδημική.

Όλοι οι ασθενείς, εκτός από δύο, δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν ότι είχαν έρθει σε επαφή με κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων. Ένα ακόμα κοινό χαρακτηριστικό τους ήταν ότι όλοι ήταν άνδρες που διατηρούν σεξουαλικές επαφές με άνδρες. Περίπου το 90% ανέφερε τουλάχιστον έναν νέο σεξουαλικό σύντροφο κατά τη διάρκεια των τριών προηγούμενων εβδομάδων, ενώ περισσότεροι από τους μισούς είχαν περισσότερους από πέντε σεξουαλικούς συντρόφους τις προηγούμενες 12 εβδομάδες. Σχεδόν όλοι ανέφεραν ασυνέπεια στη χρήση προφυλακτικού.

Περίπου το 94% των ασθενών παρουσίασε τουλάχιστον μία δερματική πληγή στα γεννητικά τους όργανα ή γύρω από τον πρωκτό. Οι περισσότεροι εμφάνισαν ήπια συμπτώματα, αν και πέντε νοσηλεύτηκαν με πόνο ή μολυσμένες δερματικές βλάβες. Όλοι πήραν εξιτήριο αργότερα.

Ενώ λιγότεροι από αυτούς τους ασθενείς παρουσίασαν αδυναμία, κόπωση ή πυρετό σε σχέση με προηγούμενες επιδημίες, περίπου το 18% δεν είχε κανένα σύμπτωμα πριν εμφανιστούν οι δερματικές βλάβες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα