Ευλογιά των πιθήκων: 1.597 ύποπτα κρούσματα και 66 θάνατοι στην Αφρική

από Philippos

Η ευλογιά των πιθήκων φαίνεται πως είναι ανεξέλεγκτη στην Αφρική, αφού έχουν καταγραφεί 1.597 ύποπτα κρούσματα της ασθένειας από τις αρχές του 2022. Το ίδιο διάστημα, 66 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο, όπως ανακοίνωσε ο εκτελών χρέη διευθυντή του Αφρικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), ο Αχμεντ Ογκγουέλ Ούμα.

Η Αφρική δεν έχει καταφέρει ακόμα να θέσει υπό έλεγχο την ευλογιά των πιθήκων είπε ο Αχμεντ Ογκγουέλ Ούμα.

Η θέση μας είναι ότι ο εμβολιασμός είναι ένα σημαντικό εργαλείο και χρειάζεται να ξεκινήσει εδώ στην Αφρική», τόνισε σε εβδομαδιαία ενημέρωση και συμπλήρωσε: «εδώ… η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη, ο κίνδυνος μεγαλύτερος και η γεωγραφική εξάπλωση ευρύτερη».

Οι αφρικανικές χώρες που έχουν ανακοινώσει επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι το Καμερούν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Νιγηρία, το Μαρόκο, η Γκάνα, η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε, δήλωσε ο Ούμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να συγκαλέσει συνεδρίαση επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να αξιολογηθεί εάν η έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία.

Σε τμήματα της Αφρικής η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική ενώ πάνω από 30 χώρες, στις οποίες δεν είναι ενδημική, έχουν ανακοινώσει φέτος έξαρση της ασθένειας, με τις περισσότερες από αυτές να βρίσκονται στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα