Ευαγγελιστάριο που εκλάπη το 1917 από Βούλγαρους επιστρέφει στην Ελλάδα

από fimotro

Ένα χειρόγραφο Ευαγγελιστάριο, που χρονολογείται στα τέλη 10ου με αρχές 11ου αι., και εκλάπη το 1917, επιστρέφει στο ιστορικό Μοναστήρι της Δράμας. Το Ευαγγελιστάριο (σ.σ. εκκλησιαστικό βιβλίο που περιέχει τα αποσπάσματα των ευαγγελίων με τη σειρά που διαβάζονται στις εκκλησιαστικές ακολουθίες) εκλάπη, μαζί με άλλα 430 χειρόγραφα και 470 εκκλησιαστικά αντικείμενα, τον Μάρτιο του 1917, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από Βουλγάρους στρατιώτες.

Η ιστορία του

Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα ανά τον κόσμο σωζόμενα ελληνικά χειρόγραφα και μέχρι πρόσφατα ανήκε στα λανθάνοντα χειρόγραφα της Μονής του Παγγαίου, δεν είχε εμφανιστεί ούτε στη Σόφια, όπου βρίσκεται το σύνολο της Μονής του Παγγαίου, ούτε μεταξύ των χειρογράφων της Μονής της Εικοσιφοινίσσης του Παγγαίου που πουλήθηκαν από τους Βούλγαρους και πέρασαν σε πανεπιστημιακές κυρίως βιβλιοθήκες της Ευρώπης και της Αμερικής. Πιθανότατα είχε περάσει σε ιδιωτική συλλογή και έτσι έφτασε πρόσφατα στον Οίκο Δημοπρασιών Christie’s, από όπου ιδιώτης το αγόρασε το 2011 και το 2014 το δώρισε στο Μουσείο της Βίβλου στην Ουάσιγκτον.

Στο Μουσείο της Βίβλου

Ο Jeffrey Kloha, επικεφαλής επιμελητής του Μουσείου της Βίβλου, απηύθυνε επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στις 20 Ιουνίου 2020, με την οποία του γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας του εν λόγω Μουσείου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφασίστηκε η επιστροφή του χειρογράφου στη Μονή Εικοσιφοινίσσης.

Τα υπόλοιπα ορφανά χειρόγραφα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επαίνεσε την απόφαση του Μουσείου της Βίβλου, να προβεί στην επιστροφή του χειρόγραφου Ευαγγελισταρίου, στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σημειώνοντας ότι ως πράξη είναι υποδειγματική και συμβάλλει προτρεπτικά στον επαναπατρισμό και των υπολοίπων ορφανών χειρογράφων και εκκλησιαστικών κειμηλίων στη φυσική τους μητέρα, δηλαδή τη Μονή. Στις 16 Οκτωβρίου 2020, το Μουσείο της Βίβλου ανακοίνωσε επισήμως την απόφασή του για την επιστροφή τουΕυαγγελισταρίου 220 της Μονής Εικοσιφοινίσσης.

Σε ειδική προθήκη

Πριν από τον επαναπατρισμό του, το χειρόγραφο θα εκτεθεί σε ειδική προθήκη του Μουσείου, μαζί με άλλα τρία βιβλικά χειρόγραφα της ίδιας περιόδου, και συγκεκριμένα: α) Ψαλτήριο 11ου αι., β) Ευαγγελιστάριο 12ου αι., και γ) Πραξαπόστολο 12ου αι., τα οποία θα δανεισθούν από την Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Νικάνορος Ζάβορδας, για την περιοδική έκθεση που θα εγκαινιάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κατά την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη του στις ΗΠΑ, τον Οκτώβριο του 2021.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, Ιερά Μητρόπολη Δράμας

Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: Ιερά Μητρόπολη Δράμας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα