Εύα Καϊλή: Νέος αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ο Μαρκ Άνγκελ

από Philippos

Ο ευρωβουλευτής Μαρκ Άνγκελ από το Λουξεμβούργο της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αντικαθιστώντας την κυρία Εύα Καϊλή. μετά την καθαίρεσή της λόγω της εμπλοκής της στο Κατάρ-gate.

Ο κ. Άνγκελ έλαβε 307 ψήφους υπέρ και θα αναλάβει καθηκοντα ως ο πέμπτος αντιπρόεδρος του ΕΚ. Η εκλογή του έγινε στον δεύτερο γύρο καθώς στον πρώτο δεν έλαβε την απαραίτητη πλειοψηφία των 278, ευρωβουλευτών Η πολιτική ομάδα των Πρασίνων είχε προτείνει ως υποψήφια τη Γαλλίδα Γκουεντολίν Ντελμπός – Κόρφιλντ, ενώ η ακροδεξιά ομάδα ID την Ιταλίδα, Ανναλίσα Ταρντίνο.

Η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ήλπιζε στην συνεργασία των Φιλελευθερων του Renew Europe όσο και του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), μετά από προηγούμενη συμφωνία μεταξύ τους για την κατανομή των ανώτατων ηγετικών θέσεων. Ωστόσο ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, αρνήθηκε να προσφέρει άμεση υποστήριξη στον σοσιαλιστή υποψήφιο, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση εντός της ομάδας του.

Πώς επηρεάζει την Καϊλή το deal Παντσέρι με τις Αρχές
Ο προφυλακισμένος Αντόνιο Παντσέρι προχώρησε σε μία κίνηση η οποία αναμένεται να δρομολογήσει νέες εξελίξεις όσον αφορά την έρευνα για το Qatar Gate. O φερόμενος ως «εγκέφαλος» του σκανδάλου υπέγραψε μνημόνιο μεταμέλειας και συνεργασίας με τις βελγικές Αρχές, για να πέσει όσο γίνεται στα μαλακά. H εξέλιξη αυτή επηρεάζει άμεσα την Εύα Καϊλή, που έχει προφυλακιστεί ως ύποπτη για διαφθορά, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Σε περίπτωση που ο Παντσέρι εμπλέξει ακόμη περισσότερο στις καταθέσεις του την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, τότε θα στενέψει ακόμη περισσότερο ο κλοιός γύρω της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από ΜΜΕ του εξωτερικού, η Καϊλή είχε δεχθεί πιέσεις προκειμένου να ομολογήσει, ενώ πηγές προσκείμενες στη βελγική Δικαιοσύνη σημειώνουν ότι δεν είναι εύκολο να επιτύχει συμφωνία ανάλογη του Παντσέρι. Προς το παρόν η Ελληνίδα πολιτικός εμμένει στην υπερασπιστική γραμμή περί αθωότητας και ανάδειξης ευθύνης στον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, και τον Αντόνιο Παντσέρι.

Υπενθυμίζεται πως το deal του Παντσέρι με τις βελγικές Αρχές περιλαμβάνει την πλήρη ενημέρωση της Δικαιοσύνης για τον τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος, τις οικονομικές ρυθμίσεις με άλλα εμπλεκόμενα μέρη, τις οικονομικές δομές που συγκροτήθηκαν, τα ενδιαφερόμενα μέρη των δομών και τα προσφερόμενα οφέλη, τη συμμετοχή γνωστών και αγνώστων στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν. Σύμφωνα με τη Le Soir, ο πλήρως συνεργαζόμενος με τη Δικαιοσύνη Παντσέρι αναμένεται να πέσει στα μαλακά μετά την εν λόγω συμφωνία…

Η συμφωνία Παντσέρι με τις Αρχές
Η εισαγγελία του Βελγίου αναφέρει: «Σε υπόθεση που άνοιξε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία για ύποπτη απάτη εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ανατέθηκε σε ανακριτή των Βρυξελλών, υπήρξε σήμερα σημαντική εξέλιξη. Ένα από τα σημαντικά βασικά πρόσωπα της υπόθεσης, ο Πιερ Παντσέρι, επικουρούμενος από τους δικηγόρους του, υπέγραψε μνημόνιο με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα βάσει των άρθρων 216/1 έως 216/8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τα άρθρα αυτά αφορούν υπόπτους που μετανόησαν για μία υπόθεση. Αυτό αναφέρεται σε μια δέσμευση με την οποία ένας μετανοημένος προχωρεί σε ουσιαστικές, αποκαλυπτικές, αληθείς και πλήρεις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή τρίτων και, εάν ισχύουν, τη δική του/της εμπλοκή σχετικά με ποινικά αδικήματα εντός της συγκεκριμένης υπόθεσης».

Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας ότι «ο Πιερ Παντσέρι κατηγορήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2022 για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ως επικεφαλής για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και ενεργητική και παθητική διαφθορά.

Με το υπόμνημα αυτό αναλαμβάνει να ενημερώσει τους ανακριτές και τη Δικαιοσύνη συγκεκριμένα για:

τον τρόπο λειτουργίας,
τις οικονομικές ρυθμίσεις με άλλα εμπλεκόμενα μέρη,
τις οικονομικές δομές που συγκροτήθηκαν,
τα ενδιαφερόμενα μέρη των δομών και τα προσφερόμενα οφέλη,
τη συμμετοχή γνωστών και αγνώστων στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν».
«Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε σήμερα, προβλέπεται περιορισμένη ποινή για τον Πιερ Παντσέρι. Η ποινή περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν, που προς το παρόν εκτιμώνται σε ένα εκατομμύριο ευρώ», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Επίσης, αναφέρεται ότι «είναι η δεύτερη φορά στη βελγική νομική ιστορία, από την εισαγωγή του λεγόμενου νόμου pentiti (σ.σ.: pentiti regret, που αναφέρεται στον ιταλικό νόμο που επιτρέπει τις έρευνες για τη Μαφία), που οι διαδικασίες αυτές καταλήγουν στην υπογραφή μνημονίου. Και στις δύο περιπτώσεις την υπόθεση χειρίστηκε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία».

Στην Ευρωβουλή τα αιτήματα για άρση ασυλίας Καϊλή – Σπυράκη
Εκτός από την αντικατάστασή της από το αξίωμα της αντιπροέδρου, προχωράει η διαδικασία για την άρση της ασυλίας της. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, έλαβε τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη. Το αίτημα για την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, όπως είπε η πρόεδρος του ΕΚ.

Χθες οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της τροποποίησης του κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την ασυλία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, στα τέλη Δεκεμβρίου, ζήτησε την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη, λόγω εικαζόμενης απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η απάτη αυτή συνδέεται με τη διαχείριση της βουλευτικής τους αποζημίωσης και την αμοιβή των διαπιστευμένων βοηθών τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση διαφθοράς από το Κατάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα