20 Απριλίου 2024 / 12:18 μμ
20 Απριλίου 2024 / 12:18 μμ

Έτσι θα “σπάσουν” η Β’ Αθήνας και η Περιφέρεια Αττικής

από fimotro

Θετικοί στην κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, αλλά εμμένοντας στη θέση τους για ταυτόχρονη ρύθμιση που θα δίνει δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής στη συνάντηση που συγκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Η πρόταση της κυβέρνησης που τέθηκε από τον κ. Σκουρλέτη και η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, διαχωρίζει τη Β΄ Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες και την Περιφέρεια Αττικής (πρώην Υπόλοιπο) σε δύο εκλογικές περιφέρειες.

Η Β΄ Αθήνας των 44 εδρών διαιρείται στον Βόρειο Τομέα Αθηνών με 15 έδρες, τον Δυτικό Τομέα Αθηνών με 11 έδρες και τον Νότιο Τομέα Αθηνών με 18 έδρες. Οι δήμοι σε κάθε τομέα συμπίπτουν με την αντίστοιχη διοικητική διαίρεση της Περιφέρειας Αττικής με τη διαφορά ότι οι δήμοι της περιφερειακής ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, πλην του δήμου Αθηναίων, που διατηρείται ως εκλογική περιφέρεια Α΄ Αθηνών, προστίθενται ως εξής: στον Βόρειο Τομέα οι δήμοι Γαλατσίου και Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και στον Νότιο Τομέα οι δήμοι Βύρωνα, Δάφνης – Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης και Καισαριανής.

Η εκλογική περιφέρεια Αττικής διαχωρίζεται στις περιφέρειες Ανατολικής Αττικής με 10 έδρες και Δυτικής Αττικής με 4 έδρες, ενώ η μία, που περισσεύει προστίθεται στην Αχαΐα. Στην προκειμένη περίπτωση ακολουθείται ακριβώς η αντίστοιχη διοικητική διαίρεση της Περιφέρειας Αττικής.

Δηλώσεις Σκουρλέτη

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε την πρόταση «εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη», που στόχο έχει να δοθεί «ένα σήμα ότι πρέπει σε αυτή τη mega περιφέρεια (Β΄ Αθήνας) να αποκατασταθεί η σχέση των βουλευτών με την ίδια την κοινωνία και τους ψηφοφόρους και να περιοριστούν όλες αυτές τις ευκαιρίες που γεννιούνται στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες για να αναπτύσσονται διάφορες παθογένειες που χαρακτηρίζουν το ελληνικό πολιτικό σύστημα εδώ και δεκαετίες».

Σχετικά με το αίτημα των άλλων κομμάτων για σύνδεση με το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι εξαρχής αντίθετη, αλλά πρόσθεσε: «Πρέπει να το εξετάσουμε με ένα εμπεριστατωμένο και συστηματικό τρόπο, που θα είναι συμβατός με το Σύνταγμα και που θα λύνει διάφορα διαδικαστικά ζητήματα».

«Ιδιαίτερα για τα παιδιά που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια εκλαμβάνω αυτή την προσχηματική ή ειλικρινή τοποθέτηση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ως μια αυτοκριτική, γιατί δικές τους πολιτικές τους έδιωξαν από τη χώρα» είπε ο κ. Σκουρλέτης.

ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής

Ο βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι το ζήτημα της κατάτμησης της Β΄ Αθηνών το κόμμα του έχει αναδείξει με πρόταση νόμου από το 2016 και κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξει συναίνεση μόνο σε περίπτωση που υπάρχει ενιαία ρύθμιση για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Από την πλευρά τους η βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, κατέθεσαν ενιαία πρόταση ως Κίνημα Αλλαγής, η οποία εκτός από την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και το θέμα των Ελλήνων του εξωτερικού με δικαίωμα ψήφου (όπως είπαν υπολογίζονται σε περίπου 500.000), περιλαμβάνει τη μείωση του μπόνους για το πρώτο κόμμα σε μάξιμουμ 35 έδρες και ρυθμίσεις για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων.

«Σε ό,τι έχει ωριμάσει και λειτουργεί εξυγιαντικά για το πολιτικό σύστημα μπορούμε να το κάνουμε όλοι μαζί. Όλα τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγές και προφάσεις εν αμαρτίαις» σχολίασε ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος για το θέμα του μπόνους παρέπεμψε στον νόμο για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές, ευχόμενος «αυτοί που δεν είχαν ψηφίσει τότε την απλή αναλογική, να δημιουργήσουν σήμερα τους όρους ώστε να ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Κνήτου και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κωνσταντίνος Μπουλμέτης. Απουσίαζαν, όπως είχαν προαναγγείλει, εκπρόσωποι από το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων, καθώς και από τη Χρυσή Αυγή, η οποία δεν προσκλήθηκε.

Αναλυτικά η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής

«Λέμε “ναι” στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά “όχι” σε κάθε συναλλαγή που συνδέεται με αυτή. Ας σταματήσουν πια να χρησιμοποιούν τον εκλογικό νόμο για αλισβερίσια και μικροκομματικά παιγνίδια» τονίζει το Κίνημα Αλλαγής στην πρόταση που παρουσίασε για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και οποία αποτελεί σύνθεση των προτάσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού το 2016.

«Τους καλωσορίζουμε στα σημεία της πρότασής μας για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών (ο ΣΥΡΙΖΑ) και της ψήφου των Ελλήνων στο εξωτερικό (η ΝΔ), που είχε καταθέσει η Φώφη Γεννηματά το 2016» αναφέρει το Κίνημα.

Το Κίνημα Αλλαγής απορρίπτει κάθε επικοινωνιακού τύπου προσπάθεια για τη σύνδεση του εκλογικού νόμου ή διατάξεων αυτού με μικροκομματικά συμφέροντα και επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. «Το εκλογικό σύστημα ιδιαίτερα δεν μπορεί να αποτελεί μέρος ενός σχεδιασμού που οδηγεί είτε στην συντήρηση του διχαστικού μικρού δικομματισμού, είτε σε κινδύνους για την απαραίτητη πολιτική σταθερότητα στην χώρα» υπογραμμίζει, ενώ καθιστά σαφές ότι η πρότασή του είναι ενιαία και όχι αποσπασματική και σε κάθε περίπτωση «δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για τις επικοινωνιακές ανάγκες και τα σχέδια κανενός».

Συνοπτικά η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής περιλαμβάνει -όπως τις διατυπώνει- τις εξής κατευθύνσεις:

«α) Ένα δικαιότερο και αναλογικότερο εκλογικό Σύστημα.

Το bonus των 50 εδρών οδηγεί σε επίπλαστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και σε διχαστικές λογικές.

Το εκλογικό bonus θα δίδεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. Για ποσοστό 25% δίνονται 20 έδρες bonus και από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον 1% μια έδρα με ανώτατο όριο συνολικού bonus τις 35 έδρες.

Με αυτή την πρόταση αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, όταν με την ψήφο του εκφράζει την επιθυμία να αναδείξει ένα κόμμα σε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Αλλιώς θα πρέπει να συγκροτούνται κυβερνήσεις συνεννόησης και προγραμματικής συνεργασίας, με ευρεία κοινοβουλευτική και λαϊκή αποδοχή.

β) Την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια, να αποτρέπονται φαινόμενα διαπλοκής και να καθίσταται ευδιάκριτη η σχέση των πολλών με τους εκπροσώπους τους.

Η πρότασή μας αφορά όλες τις μεγάλες περιφέρειες για τις οποίες δεν υπάρχει στους πολίτες η συνείδηση της ενιαίας πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής ενότητας. Η περίπτωση της Περιφέρειας – Μαμούθ της Β’ Αθηνών αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

γ) Τη διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στο 3%, ώστε να μην έχουμε διαλυτικά φαινόμενα κατακερματισμού του πολιτικού μας συστήματος.

δ) Τη δυνατότητα ψήφου για τους Έλληνες εκλογείς εξωτερικού.

Οφείλουμε έμπρακτα να εκφράσουμε τον σεβασμό μας στους Έλληνες του εξωτερικού και να κατοχυρώσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων (και κυρίως νέων ανθρώπων), που έχουν μεταναστεύσει λόγω της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια.

ε) Μέτρα διαφάνειας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

• Ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των εκλογικών δαπανών ασκείται από επιτροπή υπό την προεδρία υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Στην επιτροπή αυτή μετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Με αυτό τον τρόπο παύουν να είναι ελέγχοντες κι ελεγχόμενοι οι πολιτικοί.

• Υποχρεωτική ηλεκτρονική ανάρτηση των οικονομικών των κομμάτων στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

•  “Κόφτης” δαπανών σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού του κόμματος, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της δημιουργίας χρεών

• Οι ιδιωτικές εισφορές άνω των 200 ευρώ δημοσιοποιούνται»

«Η πρότασή μας είναι πράξη ευθύνης. Πρόταση χωρίς “κόλπα”, τυχοδιωκτισμούς και μικροκομματικά παιγνίδια. Σύστημα ολοκληρωμένο και λειτουργικό, μακριά από τους τακτικισμούς ψήφισης μεμονωμένων διατάξεων με “δόσεις”, που επιχειρεί σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Εάν η κυβέρνηση κατανοεί αυτή την αναγκαιότητα, πρέπει να προχωρήσει ΤΩΡΑ στην άμεση κατάθεση σχετικού Σχεδίου Νόμου για ψήφιση στη Βουλή» καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα