Έτσι θα εξοφληθούν τα χρέη της πανδημίας

από fimotro

Αναλυτικά οι δόσεις σε Εφορία και Ταμεία

Σε 36-72 δόσεις θα εξοφληθούν τα χρέη της πανδημίας σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον δεν «στραβώσει» κάτι σήμερα στην τελική τηλεδιάσκεψη των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο για το θέμα.

Χρήστος Σταϊκούρας και Θεόδωρος Σκυλακάκης με δημόσιες δηλώσεις τους προαναγγέλλουν ανακοινώσεις εντός των ημερών σημειώνοντας πως «είμαστε πολύ κοντά».

Ηδη ο υπουργός Οικονομικών έχει προδιαγράψει τους δικαιούχους αυξημένων διευκολύνσεων για την εξόφληση πάσης φύσεως χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 και μετά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη στο euro2day.gr, το νέο σχήμα των αυξημένων δόσεων θα αφορά τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ μηνός Απριλίου, τους εργαζόμενους οι οποίοι βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας ή εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Συν-εργασία, α ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν κάνει δήλωση covid καθώς και άνεργους οι οποίοι ήταν ή είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ στη διάρκεια της πανδημίας.

Το σενάριο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων αφορά αποπληρωμή των οφειλών σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022 ενώ στη λίστα των χρεών που εντάσσονται σε αυξημένες διευκολύνσεις ενσωματώνονται και τα «παγωμένα» χρέη της πανδημίας τα οποία με βάση τα ισχύοντα σήμερα παραμένουν σε αναστολή είσπραξης έως τον Δεκέμβριο του 2021 και στη συνέχεια εξοφλούνται με 24 άτοκες ή 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο προωθεί και την παροχή μιας ακόμα ευκαιρίας σε όσους (πληγέντες οικονομικά) στη διάρκεια της πανδημίας έχασαν τρέχουσα ρύθμιση οφειλών ακόμα και εάν αφορά στις παλαιές ρυθμίσεις των 100-120 δόσεων.

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύθηκε η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου μετά την οποία με απόφαση του διοικητή Γιώργου Πιτσιλή, άνοιξαν οι πύλες της ΑΑΔΕ για την επανένταξη φορολογουμένων στην πάγια ρύθμιση σε πρώτη φάση για τους πληγέντες της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, όσοι οφειλέτες ήταν ενταγμένοι στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων την 1η Νοεμβρίου 2019 και στη συνέχεια την απώλεσαν καθώς δεν μπόρεσαν να παραμείνουν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις μπορούν ήδη να ενταχθούν στη ρύθμιση των 24-48 δόσεων, εφόσον ανήκουν στην κατηγορία των πληγέντων από την πανδημία. Όσοι δεν έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, θα χρειαστεί να περιμένουν έως την 1η Οκτωβρίου προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση επανένταξης η οποία όμως θα χορηγείται με κριτήρια εισοδηματικά και περιουσίας αλλά και πάλι χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα