Έτσι θα εντοπίζονται οι μαϊμού αποδείξεις

από fimotro

Με laptop και smartphone θα ελέγχε η ΑΑΔΕ

Οριστικό τέλος στο παραδοσιακό «κυνήγι» των χάρτινων αποδείξεων στα τραπέζια καφέ, εστιατορίων κ.α., αλλά και στις τσέπες και τσάντες των καταναλωτών, βάζει η ΑΑΔΕ.

Η εποχή της νέας τεχνολογίας θέτει σε πρώτη γραμμή τα laptop και τα smartphone κινητά με τα ειδικά app, που θα σκανάρουν και θα εντοπίζουν σε χρόνο dt τις «μαϊμού» αποδείξεις.

Το πρώτο βήμα για την επιστράτευση των ψηφιακών «εργαλείων» είχε πραγματοποιηθεί πριν περίπου έναν χρόνο από την προμήθεια 5.000 laptop, με τα οποία εφοδιάστηκαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Τότε, προστέθηκαν νέες προδιαγραφές στις αποδείξεις, με την αντικατάσταση του διάτρητου bar code. Τώρα, παράλληλα, είναι σε εξέλιξη ένα δεύτερο βήμα, με την εισαγωγή των ηλεκτρονικών βιβλίων και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και το Taxis.

Με τα laptop ανά χείρας, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν, μέσω του QR Code, την ίδια στιγμή τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις. Το QR Code είναι το τετραγωνάκι που συνοδεύει ως σφραγίδα γνησιότητας όλα τα δημόσια έγγραφα που εκδίδονται ηλεκτρονικά. Για τη διευκόλυνση του ελέγχου, ο γραμμωτός κώδικας στο τέλος της απόδειξης (το γνωστό bar code) αντικαθίσταται από δισδιάστατο γραμμωτό κώδικα (QR Code) ελαχίστων διαστάσεων, 18 χιλιοστά x 18 χιλιοστά. Στην περίπτωση των εκτυπωτών ρολού, ο QR CODE πρέπει να τυπώνεται στο τέλος της απόδειξης ή του παραστατικού, έτσι ώστε να μην υπάρχει οποιοδήποτε άλλο κείμενο δεξιά ή αριστερά αυτού.

Σαρώνοντας το QR CODE, ο ελεγκτής θα μεταφέρεται στην ειδική σελίδα της ΑΑΔΕ, όπου θα παίρνει σε πραγματικό χρόνο όλες τις αναγκαίες πληροφορίες:

-Το ποσό της απόδειξης,

-Τον αριθμό της απόδειξης,

-Τον ΑΦΜ της επιχείρησης που την εξέδωσε,

-Τη διεύθυνση που βρίσκεται η ταμειακή μηχανή ή ο φορολογικός μηχανισμός, τον σειριακό αριθμό του και, το σημαντικότερο, εάν έχει δηλωθεί.

Εφέτος, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο προληπτικών ελέγχων, προβλέπονται επιτόπιοι έλεγχοι- κατά βάση έλεγχοι έκδοσης αποδείξεων- εντός και εκτός χωρικής αρμοδιότητας, από συνεργεία ελέγχου των εφοριών, με τη συνδρομή υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους και συνεργεία των ΥΕΔΔΕ, με τη συνδρομή υπαλλήλων της Τελωνειακής Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται να διενεργηθούν:

-30.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (εμφανείς και μη) από τις εφορίες,

-10.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (πρόληψης) σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών, ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών από τις ΥΕΔΔΕ,

-6.000 εμφανείς έλεγχοι από τις ΥΕΔΔΕ,

-720 ειδικοί στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.

Την ίδια ώρα, τα στελέχη της ΑΑΔΕ αναμένουν την κανονική έναρξη της τουριστικής περιόδου, για να βρεθούν σε νησιά που συγκεντρώνουν ειδικό ενδιαφέρον, αλλά και σε θέρετρα της ηπειρωτικής χώρας. Και όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες, στα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής έκανε ήδη «κλικ» το θέμα με τα ξέφρενα πάρτι στη Μύκονο και τις καταγγελίες των επιχειρηματιών του νησιού για παράλληλο «πάρτι φοροδιαφυγής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα