20 Απριλίου 2024 / 3:48 μμ
20 Απριλίου 2024 / 3:48 μμ

Νέα στοιχεία για το σκάνδαλο POS – ακινήτων

από fimotro

«Πυραμίδα» κινεζικών αγοραπωλησιών ακινήτων αξίας άνω των 50 εκατ. ευρώ είχε στηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. «Βάση» της πυραμίδας ήταν ο -μέχρι χθες- αντιπρόεδρος της Jumbo, Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, και «κορυφή» η… πολυπόθητη για τους ξένους golden visa.

Όπως αποκαλύπτει η δημοσιογράφος Γωγώ Κατσέλη στον Ελεύθερο Τύπο, ο επιχειρηματίας είχε συστήσει εταιρία real estate και προσέγγιζε πλούσιους Κινέζους προκειμένου όχι μόνο να τους πουλήσει σπίτι στη χώρα μας και να αποκτήσουν τη χρυσή βίζα, αλλά και να μεταφέρουν χρήματα στην Ελλάδα «παρακάμπτοντας» τα capital controls που ισχύουν στην Κίνα.

Μάλιστα, ο κ. Παπαευαγγέλου είχε προμηθευτεί και οκτώ POS από την Εθνική Τράπεζα, με τα οποία γινόταν η πληρωμή για τα ακίνητα που αγόραζαν οι Κινέζοι… επενδυτές. Ο ίδιος φέρεται να διέθετε αρχικά και μηχανήματα πιστωτικών καρτών και από την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank, ωστόσο, όταν οι τελευταίες διαπίστωσαν ότι με αυτά πραγματοποιούνται ύποπτες συναλλαγές, τα απενεργοποίησαν.

Σταδιακά…

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, μέσω των POS, η εταιρία του μετόχου της Jumbo πραγματοποιούσε πολλές μεμονωμένες συναλλαγές της τάξεως των 10.000 και 20.000 ευρώ για κάθε Κινέζο, μέχρις ότου φτάσουν το ποσό της αξίας του ακινήτου που πουλούσε.

Βέβαια, δεν σταματούσε εκεί, καθώς ο κ. Παπαευαγγέλου υπερτιμούσε την τιμή των ακινήτων επιστρέφοντας τη διαφορά από την πραγματική τιμή σε κατάθεση στους Κινέζους. Για παράδειγμα, αν ένα διαμέρισμα κόστιζε 300.000 ευρώ, πραγματοποιούσε δεκάδες μικρές συναλλαγές μέχρι το ποσό των 450.000 ευρώ και τη διαφορά των 150.000 ευρώ την έκανε κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του Κινέζου πελάτη.

Το σκάνδαλο άρχισε να ξεσκεπάζεται όταν η Κινεζική Κεντρική Τράπεζα διαπίστωσε ύποπτες κινήσεις κεφαλαίων, συνέδεσε τις συναλλαγές και ζήτησε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Από την πλευρά τους, οι κινεζικές αρχές εξετάζουν τα ενδεχόμενα τόσο της παράνομης εξαγωγής συναλλάγματος όσο και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ενώ έχουν στείλει τα σχετικά στοιχεία και στις ελληνικές αρχές.

Μάλιστα, οι οικονομικοί εισαγγελείς ξεκινούν προκαταρκτική εξέταση με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κ. Ξένης Δημητρίου, η οποία διέταξε να ελεγχθεί αν και ποιες αξιόποινες πράξεις έχουν διαπραχθεί. Στο… μικροσκόπιο αναμένεται να μπουν τόσο ο τέως αντιπρόεδρος της Jumbo όσο και στελέχη της Εθνικής Τράπεζας που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Οροι για το… διαβατήριο

Στο μεταξύ, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα αν οι συναλλαγές που σχετίζονται με τις μεταπωλήσεις ακινήτων της εταιρίας του κ. Παπαευαγγέλου έγιναν με βάση την ελληνική νομοθεσία, αλλά κι αν τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το πλαίσιο για τη χορήγηση της golden visa.

Υπενθυμίζεται ότι συναλλαγές για την απόκτηση άδειας διαμονής μέσω επένδυσης ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε ελληνικά ακίνητα είναι έγκυρες, υπό τον όρο ότι γίνονται είτε μέσω δίγραμμης επιταγής είτε μέσω τραπεζικού εμβάσματος. Αυτό σημαίνει ότι συναλλαγές μέσω POS είναι παράτυπες και ο εκάστοτε αλλοδαπός αγοραστής δεν μπορεί να εξασφαλίσει άδεια παραμονής, παρότι έχουν στην κυριότητά τους ακίνητο στην Ελλάδα.

Παράλληλα, σύμφωνα με διαδικτυακά δημοσιεύματα, οι Κινέζοι αγοραστές δεν αποκλείεται να έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης του επιχειρηματία, καθώς στην Κίνα η απόκτηση ενός σπιτιού ολοκληρώνεται με την υπογραφή του μεσίτη. Ωστόσο, στην Ελλάδα η αγοραπωλησία ακινήτου επικυρώνεται από συμβολαιογράφο και δικηγόρο, και δεν είναι γνωστό αν στη συγκεκριμένη περίπτωση ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.

Ηξεραν…

Σχολιάζοντας την υπόθεση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, κ. Ιωάννης Ρεβύθης, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία έκπληξη στον κλάδο των μεσιτών και στην κτηματαγορά για τη συγκεκριμένη πυραμίδα αγοραπωλησιών σε Κινέζους από επώνυμο επιχειρηματία.

Ητανε σε άπαντες γνωστό ότι υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που σε συνεργασία με κινεζικά πρακτορεία αγόραζαν και αγοράζουν διαμερίσματα σε εξευτελιστικές τιμές, τα οποία μετέπειτα τα μεταβίβαζαν ατομικά σε Κινέζους εισπράττοντας χιλιάδες ευρώ από αυτή τη διαδικασία και οι τελικοί αγοραστές έπαιρναν την άδεια παραμονής στη χώρα μας.

Για το λόγο αυτό, στον κλάδο των μεσιτών που έχουν νόμιμες άδειες και ασχολούνται με αγοραπωλησίες διαμερισμάτων ήταν ελάχιστοι αυτοί που ασχολούνταν με Κινέζους αγοραστές. Είναι πολύ λογικό διότι ούτε μπορούσαν να αγοράσουν ακίνητα και να τα μεταπωλήσουν ούτε είχαν τις διασυνδέσεις με αυτά τα κινεζικά πρακτορεία».

Παράδειγμα

Ενα διαμέρισμα μπορεί να κόστιζε 300.000 ευρώ. Η εταιρία του κ. Παπαευαγγέλου ανέβαζε την αξία του στα 450.000 ευρώ.

Μέσω των POS, η εταιρία πραγματοποιούσε πολλές μεμονωμένες συναλλαγές της τάξεως των 10.000 και 20.000 ευρώ μέχρις εξόφλησης του ακινήτου. Τη διαφορά από την υπερτιμολόγηση (150.000 ευρώ στο παράδειγμα) την έκανε κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του Κινέζου πελάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα