29 Μαρτίου 2024 / 10:51 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 10:51 πμ

Έτσι έγινε η επίθεση στην τράπεζα θεμάτων: 165 εκατ. χτυπήματα από 140 χώρες σε μία ώρα

από fimotro

Το κόστος της επίθεσης για αυτούς που επιτέθηκαν δηλαδή μόνο για σήμερα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 200.000 ευρώ

Με 165 εκατ. «χτυπήματα» από 140 χώρες επιτέθηκαν χάκερς στην Τράπεζα Θεμάτων μέσα σε μία ώρα. Αυτό αναφέρουν πληροφορίες από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για το πρόβλημα που μπλόκαρε τις ενδοσχολικές εξετάσεις στα Λύκεια.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης λένε ότι είναι υποκινούμενη αυτή η επίθεση και χρηματοδοτούμενη από κάποιον και το κόστος της επίθεσης, σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πηγές, για αυτούς που επιτέθηκαν δηλαδή μόνο για σήμερα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 200.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου προκάλεσε η δεύτερη διαδοχική κατάρρευση του συστήματος της τράπεζας θεμάτων διάρκεια των προαγωγικών εξετάσεων στα σχολεία.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διαβίβασε ήδη την παραγγελία του στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριανο, ζητώντας τη συνδρομή του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη σε βάθος έρευνα. Σύμφωνα με την εντολή, για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων.

Προβλήματα καταγράφονται και σήμερα με την τράπεζα θεμάτων. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης έκανε λόγο για νέα κυβερνοεπίθεση, που προκαλεί προβλήματα στην πρόσβαση στην πλατφόρμα.

Ο κ. Κόπτσης είπε πως χθες η πλατφόρμα δεχόταν ταυτοχρόνως 280.000 επισκέψεις το δευτερόλεπτο από τους χάκερ, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Ο ίδιος είπε πως γίνονται προσπάθειες ανάταξης του προβλήματος, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει ανάλογο πρόβλημα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς σε αυτές τα θέματα προκύπτουν και διανέμονται από άλλο, ανεξάρτητο δίκτυο.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε 1.300 λύκεια από τα 1.900 σε όλη την επικράτεια, αλλά με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς. Μάλιστα, όπως ανέφερε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας νωρίτερα στην ΕΡΤ, η σημερινή επίθεση ήταν χειρότερη από τη χθεσινή.

Οδηγία του υπουργείου Παιδείας είναι σε όσα σχολεία δεν έχουν ακόμα κληρωθεί και αντληθεί από τα θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα πρέπει να περιμένουν καθώς δεν υπάρχει άλλο περιθώριο λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων που έχουν πρεμιέρα την ερχόμενη Πέμπτη (1/6) και Παρασκευή (2/6).
Η τράπεζα θεμάτων είχε καταρρεύσει πανελλαδικά χθες το πρωί και τελικά άρχισε να υπολειτουργεί μετά τις 9:30 το πρωί, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει δύο ώρες η έναρξη των εξετάσεων της πρώτης βάρδιας, πράγμα που παρέσυρε και τη δεύτερη βάρδια που θα ξεκινούσε κανονικά στις 10:30.

Το αποτέλεσμα ήταν να αναβληθούν εξετάσεις -ακόμα και της Γ’ λυκείου- σε κάποια σχολεία.

Τα Υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης απέδωσαν την χθεσινή  κατάρρευση της πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων σε κακόβουλη επίθεση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν ανέφεραν:

«Ενημερωτικό σημείωμα για το πρόβλημα που αφορά στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Λύκεια της χώρας.

Εισαγωγικά:

  • Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών Λυκείου αντιμετωπίστηκε άμεσα, χάρη στις ενέργειες των υπουργείων, σε περισσότερα από 9 στα 10 σχολεία.
  • Δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα για τους μαθητές που δεν ολοκλήρωσαν σήμερα τις εξετάσεις τους: Θα εξεταστούν αύριο κανονικά. Θα σταλεί σχετική εγκύκλιος στα σχολεία.
  • Η υπόθεση αφορά αποκλειστικά τις εσωτερικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Λυκείων. Δεν συνδέεται κατά κανένα τρόπο με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις – που έχουν διακριτό σύστημα μετάδοσης θεμάτων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το πρόβλημα: Από τις πρώτες πρωινές ώρες, η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων (https://trapeza.iep.edu.gr/) την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DDoS).

Με απλά λόγια, έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική. Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα. Δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του.

Αντιμετώπιση: Με κοινές ενέργειες του ΙΕΠ και του ΕΔΥΤΕ η επίθεση απομονώθηκε στις 9:20 και επανήλθε η εγχώρια συνδεσιμότητα και η πρόσβαση των χρηστών. Οι κακόβουλες επιθέσεις επέμειναν και συνεχίστηκαν και μετά τις 9.20, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Σημαντική σημείωση: Το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα στις εξετάσεις του Λυκείου είναι διαφορετικό από αυτό των Πανελλαδικών εξετάσεων, το οποίο ΔΕΝ μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου τύπου κακόβουλες μαζικές επισκέψεις.

Μαθητές τρίτης Λυκείου: Σε κάποια σχολεία που δεν πήραν έγκαιρα τα θέματα οι εξεταζόμενοι αποχώρησαν από τα εξεταστικά κέντρα, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους σήμερα.

Έτσι:

  • Για τους μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν στο συγκεκριμένο μάθημα εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, δηλαδή ως τις 15 Ιουνίου.
  • Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Γενικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματα θα βγουν μεθαύριο Τετάρτη, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στη σχετική εγκύκλιο.
  • Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα (αφορά λίγες εκατοντάδες άτομα), επίσης θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματα θα βγουν το βράδι της ίδιας μέρας.»

Τράπεζα θεμάτων: Ταλαιπωρία από την εισβολή χάκερ – Πότε θα ξαναδώσουν οι μαθητές

Τεράστια ταλαιπωρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς προκλήθηκε το πρωί της Δευτέρας, καθώς η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων από την οποία λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης.

Πολλά σχολεία ολοκλήρωσαν τη διαδικασία των εξετάσεων το μεσημέρι, ενώ σε αρκετά εξ αυτών δεν πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις για τους μαθητές Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου. Κάποιοι μαθητές αποχώρησαν ύστερα από αρκετές ώρες αναμονής, αν και το υπουργείο είχε στείλει οδηγία να παραμείνουν στο σχολείο μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Σε άλλες περιπτώσεις τα ίδια τα σχολεία, όπως ανέφεραν εκπαιδευτικοί, δεν είχαν πρόσβαση στο σύστημα για αρκετές ώρες ή λάμβαναν τα θέματα μισά και δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε νέα ηλεκτρονική κλήρωση.

Το υπουργείο Παιδείας έστειλε οδηγίες ώστε να οριστούν νέες ημερομηνίες και να ολοκληρωθούν οι ενδοσχολικές για την προαγωγή και την απόλυση από το Λύκειο τις επόμενες ημέρες. Το πρόβλημα αφορά κυρίως στους μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι πρέπει να ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους πριν τη διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι οποίες ξεκινούν το πρωί της Πέμπτης για τους υποψηφίους ΕΠΑΛ και την Παρασκευή για τους υποψηφίους Γενικών Λυκείων. Στα σχολεία στα οποία δεν έγιναν οι εξετάσεις για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου θα πραγματοποιηθούν σήμερα και τα αποτελέσματα θα έχουν βγει μέχρι την Τετάρτη.

Για τους υπόλοιπους μαθητές, οι χθεσινές εξετάσεις μετατίθενται για τις 15 Ιουνίου.

Το χρονικό

Οι διαδοχικές κακόβουλες επιθέσεις στην πλατφόρμα ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες και περιορίστηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί, όμως σύμφωνα με εκπαιδευτικούς το σύστημα δεν ανταποκρινόταν μέχρι το μεσημέρι ή «σερνόταν» με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να πάρουν θέματα.

Η Τράπεζα Θεμάτων λειτουργεί με ηλεκτρονική κλήρωση και αφορά και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Οι εκπαιδευτικοί μπαίνουν στην πλατφόρμα και ύστερα από ηλεκτρονική κλήρωση λαμβάνουν δύο θέματα, τα οποία αποτελούν το 50% του διαγωνίσματος στο οποίο εξετάζονται οι μαθητές. Το υπόλοιπο 50% των θεμάτων ορίζεται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η πλατφόρμα δέχθηκε κακόβουλες μαζικές επισκέψεις που άγγιζαν τις 280.000 συνδέσεις το δευτερόλεπτο. Οι επιθέσεις DDoS, τις οποίες δέχτηκε η πλατφόρμα, εμποδίζουν το σύστημα να λειτουργήσει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα αιτήματα για ηλεκτρονική κλήρωση από τα σχολεία. Αν και οι επιθέσεις απομονώθηκαν, συνεχίστηκαν και μετά τις 9 το πρωί.

Διευκρινίστηκε πάντως, σε κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργείων, ότι δεν υπήρξε παραβίαση του συστήματος, δηλαδή πρόσβαση σε αρχεία ή δεδομένα.

Η δυσλειτουργία της πλατφόρμας προκάλεσε ανησυχίες για την ομαλή διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων σε λίγες ημέρες, με τα αρμόδια υπουργεία να καθησυχάζουν ότι δεν τίθεται θέμα κακόβουλων επιθέσεων, καθώς το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα είναι διαφορετικό από την ηλεκτρονική πλατφόρμα και δεν προσβάλλεται από μαζικές κακόβουλες επισκέψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα