25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Εσπασε ρεκόρ 23 χρόνων στο Χρηματιστήριο

από fimotro

Σε ανοδικό βηματισμό παραμένουν οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς Επενδυτές να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για την εμπορική τους σχέση στη μετά-Brexit εποχή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσονμεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ θετικά στην ψυχολογία των ενεργών Παικτών, επέδρασε η είδηση σύμφωνα με την οποία, “σε συμβιβασμό με τη Γερμανία, για το ξεμπλοκάρισμα του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους $2,2 τρισ. και του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προχώρησαν Πολωνία και Ουγγαρία”.

Καθαρά ανοδική η τρίτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησαν αισθητά από τα υψηλά ημέρας και τον Γενικό Δείκτη να συμπληρώνει 14 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Να σημειωθεί ότι ΓΔ και FTSE25, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στην χαμηλότερη ημερήσια τιμή, αν αυτό λέει κάτι για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Για τους “λάτρεις” των στατιστικών, οι δεκατέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις του ΓΔ, είναι ρεκόρ 283 μηνών και παραπέμπουν στην περίοδο από 23/4/1997 έως και 15/5/1997, όταν ο ΓΔ είχε “ξαναδεί” 14 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ το ανοδικό 14ημερο, πρόσθεσε 13,85% στον Γενικό Δείκτη και στην συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 4,3 δισ. ευρώ.

Επίσης, το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ είναι το υψηλότερο των τελευταίων 10 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 26/2 (811,34 μονάδες).

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “η Ελληνική Αγορά δεν λέει να διορθώσει. Οι Συμμετέχοντες βιώνουν ένα ιστορικό σερί θετικών συνεδριάσεων, το οποίο ξαναθύμισε πως είναι οι ανοδικές Αγορές σε όσους είχαν απομείνει να ασχολούνται με τις Ελληνικές μετοχές. Ως είθισται, η άνοδος δημιουργεί ευδαιμονία, η προσδοκία μιας γρήγορης απόδοσης παρακινεί περισσότερους Ενδιαφερόμενους και αυτό λειτουργεί καταλυτικά, στο να απορροφηθούν οι απόλυτα δικαιολογημένες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και να διατηρηθεί ένα, έξω από τα συνηθισμένα σε διάρκεια και απόδοση, ράλι. Όσοι βρίσκονται εκτός Αγοράς, αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε μετρητά που δεν έχουν απόδοση, παρακολουθώντας το Χ.Α. να συνεχίζει απτόητο”.

Επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων σε νέα ιστορικά χαμηλά (στο 0,602% η απόδοση του 10ετους).

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ από τη σημερινή έκδοση εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων για την αναχρηματοδότηση προηγούμενου χρέους. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,26%, από 0,0% στην προηγούμενη έκδοση του Σεπτεμβρίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί από το εσωτερικό να απουσιάζουν οι καταλυτικές ειδήσεις και οι Αναλυτές να μην αποκλείουν κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, όμως το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο, οι “buyers” δείχνουν ότι έχουν τον απόλυτο έλεγχο της τάσης, ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα συνεχίζει να διαμορφώνεται ο τζίρος (σήμερα ο υψηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων).

Για τα θεωρούμενα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι σε μία “Bull Market”, οι μεγάλες αποδόσεις βγαίνουν από την διακράτηση θέσεων και όχι από το trading, που κοστίζει υψηλές προμήθειες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη σημερινή ανοδική κίνηση, ρόλο “ταγού” έπαιξε ο Δεικτοβαρής Τραπεζικός κλάδος, καθώς οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ η τελική εικόνα δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών (Alpha Bank +4,11%, Εθνική +3,07%, Eurobank +3,77%, Πειραιώς +2,27%), παρά την σχετική υποχώρηση από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 518,69 μονάδες (+4,81%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 515,82 (+4,23%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 512,4 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,54%.

Για τον εν λόγω δείκτη, αν η αντίσταση στις 489 – 494 μονάδες επιβεβαιωθεί σαν βραχυπρόθεσμη στήριξη, ο επόμενος στόχος μπαίνει στις 562 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων). Το ακραία αισιόδοξο σενάριο, εκτονώνεται στις 686 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση στις 445 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στις 18 Δεκεμβρίου πρόκειται να συνεδριάσει το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να εξετάσει, μεταξύ άλλων, την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με τη CVC Capital Partners, για την πώληση της ΕΕΓΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επέλθει συμφωνία στους βασικούς όρους της συναλλαγής και ικανοποιήθηκε η απαίτηση της Τράπεζας να πληρωθεί τοις μετρητοίς, το σύνολο του συμφωνηθέντος τιμήματος. Αν δεν υπάρξουν ανατροπές στις λεπτομέρειες, η ΕΤΕ θα εισπράξει 450 εκατ. – 460 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση, βάσει της σύμβασης πώλησης, να επιστρέψει μέρος του τιμήματος (ρήτρα clawback), σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται προκαθορισμένοι στόχοι πωλήσεων Ασφαλιστικών Προϊόντων, μέσω του δικτύου της”.

Από την άλλη, την απόσχιση του κλάδου Τραπεζικής δραστηριότητας και την εισφορά του σε νέα Τραπεζική Εταιρεία θα κληθεί να εγκρίνει η αυριανή έκτακτη γ.σ. της Πειραιώς, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία τουhive-down. Ταυτόχρονα, οι Μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν το καταστατικό της νέας Τραπεζικής Εταιρείας και την τροποποίηση του καταστατικού της Εισηγμένης, ώστε να μετατραπεί σε Εταιρεία Συμμετοχών. Θα ορισθεί νέο Δ.Σ. στη “νέα Πειραιώς”, καθώς και η σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου.

Απόλυτα μοιρασμένη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου ξεχώρισε το +9,57% για την Αεροπορία Αιγαίου, ενώ μετά από καιρό παρουσιάστηκε μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε “χαρτιά” που είχαν υποαποδώσει.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (+9,57%), ΕΕΕ (+0,96%), ΕΥΔΑΠ (+3,78%), ΕΧΑΕ (+2,95%), ΛΑΜΔΑ (+0,43%), ΜΟΗ (+0,92%), ΟΛΠ (+4,04%), ΟΠΑΠ (+0,10%), ΤΕΝΕΡΓ (+1,42%) και TITC (+0,28%).

Από εκεί και πέρα, στην λογική της αναζήτησης νέων πρωταγωνιστών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα ο τίτλος του ΟΛΠ (+4,04%), ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση σε υψηλά 10μηνου. Αν συνεχίσουν να υπερέχουν οι αγοραστές, οι επόμενες αντιστάσεις στα 20,35, 22,00 και 23,50 ευρώ (πολύ ισχυρή) και οι πρώτες στηρίξεις στα 19,10 και 18,10 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μένοντας στον ΟΛΠ, ο Οργανισμός ανακοίνωσε την υπογραφή της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου “Βελτίωση Υποδομών Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος – Φάση Β”, προϋπολογισμού, περίπου, € 20 εκατ., το οποίο αποτελεί μέρος των υποχρεωτικών επενδύσεων που έχουν συμφωνηθεί με το Ελληνικό Δημόσιο. Το συγκεκριμένο έργο αναφέρεται στην αναβάθμιση των υφιστάμενων Λιμενικών Υποδομών, την κατασκευή νέων Υποδομών και Η/Μ Εγκαταστάσεων. Να σημειωθεί ότι είναι σε εξέλιξη ένας ακόμη διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση δύο νέων γερανών, τύπου Jib Cranes, στους Προβλήτες Ι και ΙΙ της ΝΕΖ Περάματος, προϋπολογισμού άνω των € 5 εκατ.

Σε υψηλά τριών μηνών η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+3,78%) που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στην ίδια λογική με τον ΟΛΠ, αυξάνοντας αισθητά τον όγκο συναλλαγών. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 7,69 και 8,00 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 6,64 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Καθοδική διαφυγή θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στην ζώνη 6,38 – 6,20 ευρώ.

Με νέα υψηλά 155 μηνών φλερτάρισε η μετοχή της Μυτιληναίος (-0,87%), αναρριχόμενη μέχρι τα 11,68 ευρώ (+1,57%), όμως υποχώρησε αισθητά στην συνέχεια. Εξαιρετικά ισχυρή η επόμενη αντίσταση στα 12,53 – 12,88 ευρώ, ενώ ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 14,30 ευρώ (αισιόδοξο σενάριο). Η πρώτη στήριξη στα 10,69 – 10,54 ευρώ. Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση, στα 10,39 ευρώ.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα