Εσωκομματική γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ για τις ηγετικές ικανότητες του Ανδρουλάκη

από fimotro

Κουβέντα για τις ηγετικές ικανότητες του Νίκου Ανδρουλάκη έχει ανοίξει στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η διαχείριση του σκανδάλου με την εμπλοκή της Εύας Καϊλή.

Οσοι αμφισβητούσαν σιωπηλά το ηγετικό προφίλ του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ βλέποντας προσδοκίες μηνών να διαψεύδονται είναι έτοιμοι να το κάνουν και φωναχτά, ενώ αρκετοί ήδη δεν βλέπουν με καλό μάτι το γεγονός ότι αδυνατεί να κρατήσει σταθερά το τιμόνι, επηρεάζεται τόσο άμεσα και έντονα από τις εξελίξεις και αντιδρά ανώριμα και χωρίς ψυχραιμία.

Είναι πολλά τα στελέχη του κόμματος -ακόμα και στελέχη εχθρικά προς τη Ν.Δ.- που διαφώνησαν κάθετα με τον αρχηγό για την επιλογή του να επιχειρήσει να χρεώσει στη Ν.Δ. την Εύα Καϊλή.

Είναι όμως ακόμα περισσότεροι εκείνοι που εξέλαβαν ως αλλαγή στρατηγικής και εγκατάλειψη της γραμμής των ίσων αποστάσεων και της αυτονομίας τη φράση του «να στείλουμε τη Ν.Δ. στην αντιπολίτευση». Γι’ αυτό και θεώρησαν ως αναμενόμενη την επίθεση Μητσοτάκη που ακολούθησε περί «σοσιαλκαμμένων» του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, η οποία βρήκε τον Νίκο Ανδρουλάκη και τους επιτελείς του ανέτοιμους, να προσπαθούν άγαρμπα και ερασιτεχνικά να επανέλθουν στη γραμμή των ίσων αποστάσεων από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έπεισαν κανέναν. Σε αυτό το κλίμα, όλοι περίμεναν τις πρώτες δημοσκοπήσεις, που έγιναν γνωστές την εβδομάδα που πέρασε.

Το ΠΑΣΟΚ έδειξε να χάνει μία ποσοστιαία μονάδα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά η μεγάλη επίδραση είχε έρθει στα ποσοστά που αφορούσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη. Μέσα σε μόλις λίγες ημέρες, ο πρόεδρος σημείωσε ραγδαία πτώση της δημοφιλίας του, σε όλους τους δείκτες των ερωτημάτων που τέθηκαν. Στην τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, της «Pulse» για τον ΣΚΑΪ, ο Νίκος Ανδρουλάκης πέφτει στο 7% σε θέματα ανάπτυξης και οικονομίας, στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης 8%, ενώ στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας εμφανίζει μόλις 4%. Στον τομέα της διαφάνειας, ενώ Μητσοτάκης και Τσίπρας συγκεντρώνουν 28%, ο «Κανένας» συγκεντρώνει 26% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 10%.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα του στις άλλες μετρήσεις, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αττική το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμφανίζει ξανά ποσοστά της τάξης του 8%.

Σε σαφή αμυντική στάση, οι στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη εκτιμούν ότι αυτή η μία μονάδα που χάνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις ήταν απώλεια από το Qatar-Gate και τη διαχείρισή του και άλλη δεν θα υπάρξει. Πιστεύουν ακόμα ότι με τη συνθηματικού τύπου φρασεολογία «μηδενική ανοχή στη διαφθορά» κ.λπ., το κλίμα για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα βελτιωθεί στον δρόμο προς τις εκλογές.

Αυτά όμως μαρτυρούν περισσότερο έλλειψη εμπειρίας και αμηχανία και λιγότερο πολιτικές εκτιμήσεις.

Ομιλία τύπου… Λαλιώτη

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στρίβει με σαφήνεια προς τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι θέμα χρόνου, εφόσον συνεχιστεί αυτή η γραμμή, να υπάρξουν αντιδράσεις. Ντόρος, για παράδειγμα, δεν έγινε μόνο για τον Νίκο Ανδρουλάκη και την «τσιπρική» φρασεολογία και παρουσία του στην τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής. Λόγος γίνεται και για την ομιλία του αντ’ αυτού Μιχάλη Κατρίνη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. «Ηταν σαν να την έγραψε ο Κώστας Λαλιώτης» έλεγαν κάποιοι που πρόσεξαν τι είπε ο βουλευτής Ηλείας και στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή για την «πολιτική οικογένεια που μισεί το ΠΑΣΟΚ», εννοώντας την οικογένεια του πρωθυπουργού, λες και βρισκόμαστε στις δεκαετίες του ΄80 ή του ΄90.

Μάλλον ένδειξη έντονης ανησυχίας για τα μελλούμενα είναι και η επιστροφή στα περί συγκρότησης κυβέρνησης χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, όπως ειπώθηκαν από έναν άλλο στενό συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη, τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο ή ως μέρος πρότασης για προγραμματική συμφωνία που θα ετοιμάσει και θα κάνει γνωστή το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προεκλογικά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τη Ν.Δ.

Ξεφουσκώνουν τα ποσοστά

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με το Κατάρ-γκέιτ και τα λάθη του Νίκου Ανδρουλάκη δυσκολεύει πολύ και την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να αποφύγει τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Η προοπτική πτώσης του ποσοστού στις δημοσκοπήσεις λόγω του σκανδάλου Καϊλή και της διαχείρισης Ανδρουλάκη, κάνει και την Κουμουνδούρου να σκέπτεται την τελική της στάση έναντι της Χαριλάου Τρικούπη. Οι διαφωνούντες με την προσέγγιση Τσίπρα-Ανδρουλάκη στον ΣΥΡΙΖΑ σκέπτονται ότι αν το ΠΑΣΟΚ χάσει δύναμη, τότε θα αδυνατίσει και η πρόταση εξουσίας που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινή γνώμη, που περνά μέσα από τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ 25. Και είναι έτοιμοι να προτείνουν στον Α. Τσίπρα να αλλάξει τακτική έτσι ώστε να μην πάρει ο Κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. όσους δυσαρεστημένους θελήσουν να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Ιανουαρίου θα είναι καθοριστικές. Θα υπάρχει πλέον απόσταση από τις πρώτες αποκαλύψεις κατά της Εύας Καϊλή, ενώ οι εκλογές θα είναι ακόμα πιο κοντά. Αν το ΠΑΣΟΚ έχει διατηρήσει ή αυξήσει δυνάμεις σε σχέση με τον Δεκέμβριο, τότε ο Νίκος Ανδρουλάκης και η νέα ηγετική ομάδα του κόμματος θα πάρουν ανάσα. Αν όμως χάσει και άλλες δυνάμεις, τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Από όσους κινούνται σε αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα, αλλά και από όσους επιθυμούν και δουλεύουν για συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα