Ερντογάν-Μπάιντεν: Συνάντηση για κατανάλωση στο εσωτερικό της Τουρκίας

από fimotro

Στο τραπέζι της συνάντησης τα εξοπλιστικά προβλήματα της Άγκυρας

Περίπου μια ώρα κράτησε η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Σύμφωνα με το Reuters, o ηγέτης των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τη συμφωνία που κατέληξε με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αίροντας το μπλόκο στην ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Επιπλέον, ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις προσπάθειες της Άγκυρας να διασφαλίσει το άνοιγμα διαδρόμου για τα σιτηρά της Ουκρανίας.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος τη Τουρκίας εξέφρασε και αυτός την ελπίδα του ότι με τη διπλωματία θα βρεθεί τρόπος για να απεμπλακούν τα ουκρανικά σιτηρά και να επιτραπεί η μεταφορά τους στον υπόλοιπο κόσμο.

Όσον αφορά στα θέματα της Συμμαχίας, το πρακτορείο Anadolu μεταδίδει ότι ο Ερντογάν ανέφερε ότι «τα βήματα για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στην κατάσταση με τη Ρωσία και την Ουκρανία».

Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε σε πολύ καλό κλίμα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες μίλησαν για τη σύσφιξη των σχέσεων Λονδίνου – Άγκυρας, ειδικά στους τομείς της τεχνολογίας και ενέργειας. Παράλληλα, επισήμαναν ότι θα εξετάσουν μέτρα για να βελτιωθεί περαιτέρω το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, δημιουργώντας έτσι περισσότερες θέσεις εργασίας και βελτιώνοντας την οικονομική τους ανάπτυξη.

Πιο σύντομη ήταν η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες συζήτηση τη σημασία να βρεθούν τρόποι για να ανοίξει ο διάδρομος μεταφοράς για τα ουκρανικά σιτηρά, καθώς και για να υπάρχει ασφάλεια στο λιμάνι της Οδησσού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα σχέδια ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα