Ερευνες δείχνουν ότι η τρίτη δόση εμβολίου δίνει σημαντική προστασία

από fimotro

Δεδομένη είναι η ενίσχυση της ανοσίας απέναντι στην Covid-19 μετά τη χορήγηση της τρίτης «αναμνηστικής» δόσης με το σκεύασμα της Pfizer, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες στο Ισραήλ. Το μεγάλο όμως ερωτηματικό παραμένει σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας ακόμη και με την τρίτη δόση. Οι επόμενοι μήνες -και τα ποσοστά αντισωμάτων στους πλήρως και τριπλά εμβολιασμένους- πιθανώς να δείξουν αν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα είναι απαραίτητο τα επόμενα χρόνια.

Σε μια προσπάθεια να ανακόψει το νέο «κύμα» της παραλλαγής «Δέλτα» του κορονοϊού, το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που από τις 29 Αυγούστου έχει επιδοθεί σε μαζική εκστρατεία χορήγησης τρίτης δόσης στους άνω των 12 ετών και ήδη 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει την ενισχυτική δόση. Τα πρώτα στοιχεία από τα δεδομένα 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων άνω των 60 ετών που έκαναν τον Αύγουστο την τρίτη δόση έδωσε το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ. Οπως φαίνεται, επαναφέρει την προστασία του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στο 95% από 70% (μετά και την επίδραση της μετάλλαξης «Δέλτα»). Αλλη αμερικανο-ισραηλινή έρευνα δείχνει πως «η πιθανότητα ενός ανθρώπου άνω των 40 ετών να βγει θετικός σε μοριακό τεστ κορονοϊού ήταν μειωμένη κατά 48%, 7-13 ημέρες αφότου αυτός είχε κάνει τρεις δόσεις, σε σχέση με κάποιον που είχε κάνει δύο δόσεις του εμβολίου».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τονίσει πως υπάρχει ανάγκη για εμβολιασμό ανθρώπων σε αναπτυσσόμενες χώρες και όχι η χορήγηση τρίτης δόσης στις πλούσιες. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσε ανακοίνωση την Τετάρτη σημειώνοντας πως θα ήταν χρήσιμη σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα χορηγήσει σε 500.000 ανοσοκατεσταλμένους (άνω των 12 ετών) τρίτη δόση εμβολίου. Λόγω της μικρής διάρκειας της ανοσίας από το κινεζικό εμβόλιο Sinopharm, η κυβέρνηση της Σερβίας ανακοίνωσε τον εμβολιασμό πολιτών με τρίτη δόση με το σκεύασμα της Pfizer.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα