Eρχονται ανατιμήσεις σε κρέας και γάλα λόγω της ξηρασίας στην Ευρώπη

από fimotro

Ο Bloomberg κάνει λόγο για περαιτέρω οικονομική πίεση στα νοικοκυριά

Καταιγίδα ανατιμήσεων σε κρέας, γάλα και τυροκομικά προϊόντα αναμένεται να προκαλέσει η ξηρασία που πλήττει τις ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, αυξάνοντας περαιτέρω την οικονομική πίεση στα νοικοκυριά.

Oπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο φετινός καύσωνας ξεραίνει τα βοσκοτόπια και συρρικνώνει τις σοδειές των σιτηρών που προορίζονται για τη διατροφή των κοπαδιών. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι Βρετανοί κτηνοτρόφοι βοοειδών και αιγοπροβάτων χρησιμοποιούν τα χειμερινά αποθέματα ζωοτροφών, ενώ στη Γαλλία τα χωράφια με καλλιέργειες καλαμποκιού βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση της τελευταίας δεκαετίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ελλείψεις σε ζωοτροφές.

Aλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ξηρασίας, ενώ και η Γαλλία έχει «στεγνώσει». Aλλες ευρωπαϊκές χώρες με έντονη γεωργική δραστηριότητα, όπως η Ρουμανία, η Ιταλία και η Γερμανία, υποφέρουν από τις χαμηλές βροχοπτώσεις και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες ξεραίνοντας ποτάμια που αξιοποιούνταν για την άρδευση.

Οι κτηνοτρόφοι της Ευρωπαϊκής Eνωσης, που είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χοιρινού κρέατος και τυριού, αντιμετωπίζουν ήδη πολλές δυσκολίες με την αύξηση του κόστους των σιτηρών, των ζωοτροφών και της ενέργειας, οδηγώντας σε μείωση του πληθυσμού των ζώων και εκτινάσσοντας τις τιμές του κρέατος κατά περίπου 12% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι.

«Eχουμε ξαναβρεθεί σε αυτή την κατάσταση σε άλλες ξηρές χρονιές, αλλά αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που συμβαίνει», δήλωσε στο Bloomberg ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Eνωσης Γάλακτος, Alexander Anton, προσθέτοντας «να αναμένετε ότι το κόστος του γάλακτος θα αυξηθεί».

Στο νότιο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, τα βοσκοτόπια είναι ξηρά και οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χειμερινά προϊόντα τους, επειδή οι σπόροι δεν μπορούν να ανθίσουν, δήλωσε ο Phil Stocker, διευθύνων σύμβουλος της National Sheep Association.

Τα βοοειδή τρέφονται με σανό, το οποίο συνήθως δεν χρησιμοποιείται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, δήλωσε ο Richard Findlay, πρόεδρος του συμβουλίου κτηνοτροφίας της Εθνικής Eνωσης Αγροτών της Μεγάλης Βρετανίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι μπορεί να χρειαστεί να αγοράσουν επιπλέον προμήθειες το χειμώνα, και σχεδόν βέβαια σε υψηλότερες τιμές.

Oμως και οι γαλακτοπαραγωγοί βρίσκονται σε δυσχερή θέση και οι διαταραχές λόγω ξηρασίας μπορεί να μειώσουν την παραγωγή τους, επεσήμανε ο Anton. Μάλιστα, ήδη οι αγελάδες δίνουν λιγότερο γάλα εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών.

«Αυτή την εποχή του έτους, όλα τα ζώα πρέπει να βρίσκονται έξω και να βόσκουν χορτάρι, το οποίο αποτελεί τη φθηνότερη μορφή τροφής», επεσήμανε ο Findlay, τονίζοντας ότι «επειδή δεν το κάνουν αυτό, υπάρχει σίγουρα επιπλέον κόστος».

Παράλληλα, οι τιμές των τροφίμων τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 11% στην Ε.Ε. και κατά σχεδόν 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο συγκριτικά με ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας.

Σε ό,τι αφορά στον αραβόσιτο, η Strategie Grains αναμένει τη μικρότερη συγκομιδή στην Ε.Ε. από το 2007. Αντίστοιχα, το σιτάρι, που αποτελεί το βασικό συστατικό ζωοτροφών, βρίσκεται σε έλλειψη, καθώς ναι μεν ξεκίνησαν οι εξαγωγές κάποιων φορτίων από τα ουκρανικά λιμάνια μετά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας με τη Ρωσία, ωστόσο η εφοδιαστική αλυσίδα δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου (ISMEA), το 2022 η ανάκαμψη των εξαγωγών σε συνδυασμό με την ενίσχυση των τιμών στα ιταλικά τυριά έφερε θετικά αποτελέσματα στον γαλακτοκομικό κλάδο της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι τιμές χονδρικής του τυριού Pecorino Romano, που παράγεται από πρόβειο γάλα, αυξήθηκαν κατά 30% τον Ιούνιο του 2022, με τιμή πάνω από 11 ευρώ/κιλό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει κατακόρυφη άνοδος στην τιμή του πρόβειου γάλακτος, η οποία στη Σαρδηνία, τον Ιούνιο του 2022 ξεπέρασε τα 1,03 ευρώ/1 λίτρο (με ΦΠΑ).

Ωστόσο, παρά την άνοδο της τιμής γάλακτος, οι Ιταλοί κτηνοτρόφοι «υποφέρουν» από την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών (13,2% για τις τιμές των ζωοτροφών το πρώτο εξάμηνο του 2022), ενώ όπως υπογραμμίζει το ISMEA παραμένουν τα προβλήματα στη διαθεσιμότητα των ζωοτροφών και στη βόσκηση λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των καταστροφών από τις πυρκαγιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα