Ερχονται αεροπλάνα – καταψύκτες για τη μεταφορά του εμβολίου

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Σε αγώνα δρόμου για την ασφαλή μεταφορά των εμβολίων κατά του κορονοϊού των εταιρειών Pfizer και Moderna, που απαιτούν συνθήκες ακραίας κατάψυξης, έχουν μπει οι αεροπορικές εταιρείες. Αλλωστε, όπως όλα δείχνουν, αυτά θα είναι και τα πρώτα έτοιμα εμβόλια στη μάχη κατά της πανδημίας της νόσου COVID-19.

Πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι μόνο το 15% της αεροπορικής βιομηχανίας δήλωσε έτοιμο για να μεταφέρει προϊόντα σε θερμοκρασίες 70 βαθμών Κελσίου υπό το μηδέν, όπως απαιτούνται για το εμβόλιο της Pfizer. Οσο για της Moderna, που απαιτεί συνθήκες συντήρησης 20 βαθμών υπό το μηδέν, το ποσοστό ανεβαίνει στο 60%.

Τυπικά, οι αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν κοντέινερ στα οποία για να δημιουργηθούν συνθήκες κατάψυξης και να μεταφερθούν φαρμακευτικά προϊόντα, χρησιμοποιείται συνήθως ξηρός πάγος. Ωστόσο, όταν αναφερόμαστε σε τέτοια υλικά, είναι αδύνατος ο έλεγχος θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα τα προϊόντα μεταφοράς να γίνονται ευάλωτα σε απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως οι καθυστερήσεις πτήσεων.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, οι αεροπορικές εταιρείες εξετάζουν την αγορά μεγάλων καταψυκτών, το κόστος των οποίων κυμαίνεται όσο ένα μικρό αυτοκίνητο ή την αγορά δοχείων πολλαπλών στρώσεων που χρησιμοποιούν υγρό άζωτο για τη μεταφορά των εμβολίων που απαιτούν βαθιά κατάψυξη.

Η δυνητική ζήτηση που μπορεί να έχουν τέτοιες συσκευές μεταφοράς και κατάψυξης, οδήγησε σύμφωνα με το ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου, τις εταιρείες παραγωγής με τη συγκεκριμένη ειδίκευση, όπως της αμερικανικής Cryoport και της γερμανικής va-Q-tec να διπλασιάσουν την παραγωγή τους.

«Με απευθείας συμβάσεις με πέντε κατασκευαστές κοντέινερ βαθιάς κατάψυξης, η Korean Air έχει εξασφαλίσει αρκετό αριθμό κοντέινερ. Για την ώρα, είμαστε στη διαδικασία της υπογραφής των συμβάσεων με άλλους κατασκευαστές κοντέινερ» δήλωσε εκπρόσωπος της Korean Air, που δεν κατονομάζεται.

Από την πλευρά της, η Air France-KLM αναφέρει ότι ετοιμάζεται για δοκιμαστική πτήση με μία από τις φαρμακευτικές εταιρείες, αρνούμενη όμως να δηλώσει με ποια. Σκοπός είναι να διαπιστώσει πώς θα λειτουργήσουν τα εικονικά δείγματα που αποστέλλονται σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης, πιθανώς από το αεροδρόμιο του Σίπχολ στο Άμστερνταμ.

Η εκπρόσωπος της εταιρείας Béatrice Delpuech δήλωσε στο πρακτορείο πως στη δοκιμαστική πτήση θα χρησιμοποιηθούν κιβώτια που θα μεταφέρει το καθένα 5.000 δόσεις του εμβολίου και προκειμένου να επιτευχθούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα χρησιμοποιηθεί ξηρός πάγος. Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν αποκλείεται σε μεταγενέστερο χρόνο, η εταιρεία να νοικιάσει κοντέινερ κατάψυξης από τη va-Q-tec.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα