Έρχεται βαρύς χειμώνας στη Βρετανία: Σχέδιο για οργανωμένα μπλακάουτ

από fimotro

Οργανωμένες διακοπές ρεύματος στη βιομηχανία και στα νοικοκυριά μέσα στον Ιανουάριο προβλέπει το «χειρότερο σενάριο» του έκτακτου σχεδίου για την ενέργεια της βρετανικής κυβέρνησης.

Εν μέσω των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα, η Βρετανία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν ελλείψεις στο φυσικό αέριο. Έτσι, με βάση το «χειρότερο σενάριο» η μειωμένη ικανότητα παραγωγής ενέργειας μπορεί να αντιστοιχεί στο 1/6 της ζήτησης, ακόμη και μετά την έκτακτη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας από την καύση άνθρακα.

Η βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι η χώρα ενδέχεται να βρεθεί εκτεθειμένη για ένα τετραήμερο τον Ιανουάριο, οπότε και ίσως χρειαστεί η εφαρμογή έκτακτων μέτρων για της μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση θα είναι δύσκολη για τον διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον – είτε είναι ο Ρίσι Σουνάκ είτε η Λιζ Τρας. Οι Βρετανοί αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι τον Ιανουάριο οι μέσοι ετήσιοι λογαριασμοί του ρεύματος θα ξεπεράσουν τις 4.200 λίρες εν μέσω ενός πληθωριστικού περιβάλλοντος.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις, επιχειρηματικές οργανώσεις και πολιτικοί έχουν καλέσει την Τρας και τον Σούνακ να ξεκαθαρίσουν πώς θα βοηθήσουν τους Βρετανούς να αντιμετωπίσουν μία αύξηση των τιμών της ενέργειας κατά 82% τον Οκτώβριο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι η Βρετανία βρίσκεται σε τροχιά μακρόχρονης ύφεσης, καθώς οι πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας έχουν προκαλέσει την αύξηση του πληθωρισμού κοντά στο 13%.

Αν δε ο χειμώνας είναι πολύ σκληρός, η Βρετανία θα πρέπει να βασιστεί σε παραδόσεις αερίου μέσω αγωγών από την Ευρώπη – με τη Μόσχα, όμως, να μειώνει συνεχώς τις ροές. Σημειώνεται ότι η Βρετανία έχει περιορισμένη επάρκεια για αποθήκευση αερίου.

Βέβαια, η γραμματεία Επιχειρηματικότητας, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής της βρετανικής κυβέρνησης καθησυχάζει αναφέροντας ότι δεν περιμένει ότι αυτό το σενάριο θα γίνει πραγματικότητα. «Τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία μπορούν να είναι σίγουρα ότι θα λάβουν το ρεύμα και το αέριο που χρειάζονται», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως ανέφερε, η Βρετανία δεν βασίζεται στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία και έχει τα δικά της αποθέματα φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, όωπς επίσης και «σταθερές εισαγωγές από αξιόπιστους εταίρους». Φιλοξενεί επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι LNG στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα