Έρχεται το sms για τσεκ απ, προϋποθέσεις και οφέλη

από fimotro

«Είμαστε αρκετά κοντά» στο sms για τσεκ απ, με προσωποποιημένα μηνύματα στο κινητό, με βάση την ηλικία, το φύλο, τον τόπο διαμονής και την κατάσταση της υγείας κάθε πολίτη, τόνισε ο Θανάσης Κοντογεώργης, γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης.

«Βούληση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσουμε την εμπειρία από το ψηφιακό άλμα που έγινε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στη χώρα μας, για να κάνουμε το απαραίτητο άλμα και στην ψηφιακή υγεία. Έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι για να αναβαθμίσουμε το κομμάτι της ψηφιακής υγείας, όπως είναι ο ψηφιακός φάκελος του ασθενούς, με τη δημόσια Υγεία και την πρόληψη», τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Όπως εξήγησε, «μέσω της διαλειτουργικότητας των βάσεων δεδομένων, θα έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίζουμε γρήγορα τους ανθρώπους που θα πρέπει να προβούν σε κάποιες εξετάσεις ή σε έναν καθιερωμένο ιατρικό έλεγχο», σημειώνοντας ότι αυτό θα έχει τεράστια οικονομικά οφέλη.

Αναφορικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας για το ψηφιακό πιστοποιητικό, ο κ. Κοντογεώργης είπε ότι «είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα το εφαρμόσουν, καθώς ήταν και μια πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού εδώ και κάποιους μήνες και υλοποιήθηκε γιατί κατανοήθηκε η χρησιμότητα για τον Τουρισμό και όλες τις μετακινήσεις».

Όπως είπε, κάθε πολίτης μπορεί να επισκέπτεται το gov.gr και να εκτυπώνει το ψηφιακό πιστοποιητικό του, το οποίο θα διευκολύνει την καθημερινότητα και τις μετακινήσεις.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το πιστοποιητικό θα είναι ενιαίο για όλη την ΕΕ. Θα βεβαιώνει εάν κάποιος είναι πλήρως εμβολιασμένος, εάν έχει διαγνωσθεί με κορωνοϊό, και αν έχει τα απαραίτητα τεστ, προκειμένου ο πολίτης να μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Ωστόσο, βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της κάθε χώρας εάν θα ορίσει το τεστ να γίνεται 72 ώρες πριν το ταξίδι, όπως γίνεται στην Ελλάδα, σε 48 ή σε 96 ώρες. Τα βασικά στοιχεία, όμως, θα περιέχονται και θα είναι κοινά στα κράτη-μέλη.

Θα εκδίδεται, λίγες ώρες -σχεδόν αμέσως- μετά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού. Θα έχει έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό, ώστε να ελέγχεται η γνησιότητά του.

Σύμφωνα με τον κύριο Κοντογεώργη, περίπου 6 με 7 χώρες είναι σε θέση να το εφαρμόσουν. «Υπάρχει μια δέσμευση από όλες τις χώρες-μέλη να είναι επιχειρησιακά έτοιμες την 1η Ιουλίου και ελπίζουμε αυτό να επιβεβαιωθεί», τόνισε. Πρόσθεσε, δε, ότι προϊόντος του χρόνου, θα είναι περισσότερες οι χώρες που θα αναγνωρίζουν το ψηφιακό πιστοποιητικό.

Τόνισε ότι η διαδικασία ξεκίνησε απρόσκοπτα, λέγοντας ότι μπορεί να παρουσιαστούν και τεχνικά προβλήματα, τα οποία θα αντιμετωπιστούν. Διευκρίνισε ότι είναι άλλο έγγραφο η πιστοποίηση του εμβολιασμού και άλλο το ψηφιακό πιστοποιητικό.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, «ο στόχος για τον τουρισμό είναι να έχουμε ένα καλό και ασφαλές καλοκαίρι», κάτι που -όπως είπε- «προϋποθέτει να έχουμε μια υγειονομική ασφάλεια για όλη τη χώρα, και μια αυξημένη ροή τουριστών που θα ενισχύσει την οικονομία μας». «Υπάρχουν εντατικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας, έχουμε επικαιροποιήσει το επιχειρησιακό μας σχέδιο, έχουμε στήσει ένα σχέδιο επιδημιολογικής παρατήρησης», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα