Έρχεται νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στις αρχές του 2023

από fimotro

Όλα τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας

Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6 μονάδες -η οποία θα αφορά πάνω από 1,2 εκατ. εργαζομένους και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα – σχεδιάζεται για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Την επικείμενη νέα μείωση επιβεβαιώνει με αποκλειστική δήλωσή του στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μείωση των εισφορών κατά 5 μονάδες στο διάστημα 2020-23.

Μετά την πρόσφατη μείωση των εισφορών για το επικουρικό (από την 1η Ιουνίου 2022), η μείωση που έχει συντελεστεί έχει ανέλθει στο 4,4%. Συνεπώς, υπολείπονται ακόμα 0,6 μονάδες προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση για μείωση 5 μονάδες. Σ’ αυτήν την περίπτωση, οι εισφορές των μισθωτών θα πέσουν από το 36,1% στο 35,5%, ενώ το κόστος της νέας μείωσης υπολογίζεται να στοιχίσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών πιθανότατα να προέλθει από τον περιορισμό των εισφορών προς τρίτους και όχι από τη μείωση των εισφορών για κύρια ασφάλιση ή για επικουρική, αλλά ούτε και υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Η επικρατέστερη λύση για την επικείμενη μείωση αφορά τις εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι υπέρ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ). Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ως αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης της ανεργίας και της καταβολής λιγότερων επιδομάτων, αλλά και της χρήσης επιπλέον πόρων ύψους 1 δισ. ευρώ για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα