Έρχεται μεγάλη πτώση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τον Νοέμβριο

από fimotro

Χαμηλότερες τιμές κατά 20% θα ανακοινώσουν σήμερα οι πάροχοι ρεύματος

Σημαντικά χαμηλότερες τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με τις τιμές των προηγούμενων μηνών και ειδικά του Οκτωβρίου θα κινηθούν οι τιμές ρεύματος που θα ανακοινώσουν σήμερα οι πάροχοι για τον Νοέμβριο. Οι μειώσεις αφορούν τα ονομαστικά τιμολόγια τα οποία -σύμφωνα με τη νομοθεσία- ανακοινώνουν οι προμηθευτές μέχρι τις 20 κάθε μήνα και ισχύουν τον επόμενο. Η τελική χρέωση των καταναλωτών εξαρτάται από το ύψος της επιδότησης που ανακοινώνει και εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ωστόσο, όσο χαμηλότερο είναι το ονομαστικό τιμολόγιο κάθε προμηθευτή τόσο φθηνότερη θα είναι η τελική χρέωση των πελατών του. Επιπλέον η μείωση των ονομαστικών τιμολογίων σημαίνει ότι θα χρειαστεί μικρότερη επιδότηση προκειμένου να συγκρατηθούν σε ανεκτά επίπεδα τα τελικά τιμολόγια.

Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο για τον Οκτώβριο έως χθες ήταν 263,86 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συγκριτικά το Σεπτέμβριο ήταν 416,87 ευρώ και τον Αύγουστο 436,53 ευρώ. Η αποκλιμάκωση αποδίδεται αφενός στην αυξημένη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα και αφετέρου στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου στον κόμβο του TTF που αποτελεί τη βάση τιμολόγησης για την Ευρώπη έχει την εξήγησή της. Η υποχώρηση του προθεσμιακού συμβολαίου του Νοεμβρίου στα 120 ευρώ/μεγαβατώρα χθες το μεσημέρι, σε συνέχεια μιας συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης των τελευταίων ημερών, θα οδηγήσει επίσης προς τα κάτω τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος. Bάσει αυτής της πρόβλεψης οι προμηθευτές ρεύματος καταρτίζουν τα τιμολόγιά τους για τον επόμενο μήνα σε τιμές 18%-20% χαμηλότερα από αυτές του Οκτωβρίου.

Η θετική αυτή εξέλιξη θα έχει κυρίως άμεσο αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού θα περιοριστούν οι δαπάνες που θα χρειαστεί να καταβάλει για επιδοτήσεις. Τον Οκτώβριο για την απορρόφηση του 90% των αυξήσεων και τη συγκράτηση της τιμής της κιλοβατώρας στα 14-17 λεπτά δαπανήθηκαν συνολικά 1,1 δισ., εκ των οποίων 1 δισ. προήλθε από την ανάκτηση υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων, και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το περιορισμένο κατά περίπου 20% ποσό που θα χρειαστεί για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων του Νοεμβρίου θα καλυφθεί στο σύνολό του από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης στο οποίο καταλήγουν τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, τα οποία έφθασαν περίπου τα 2,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μία ημέρα μετά, δηλαδή αύριο, τις επιδοτήσεις οι οποίες σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις της θα συνεχίσουν να απορροφούν πάνω από το 80% των αυξήσεων. Οι επιδοτήσεις από τον Οκτώβριο είναι κλιμακωτές βάσει της κατανάλωσης, με κίνητρα εξοικονόμησης για καταναλώσεις άνω των 501 κιλοβατωρών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα