Έρχεται κούρεμα δανείων μέσω του Γέφυρα ΙΙ

από fimotro

Σημαντικά μέτρα ανακούφισης των ΜμΕ

Μια σειρά νέων ευνοϊκών μέτρων ενσωμάτωσε το υπουργείο Οικονομικών στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», μετά από διαβουλεύσεις της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Με τα μέτρα αυτά παρέχεται πλέον η δυνατότητα διαγραφής οφειλής («κούρεμα» τόκων και κεφαλαίου), μείωσης επιτοκίου, διατήρησης προσυμφωνηθείσας δόσης και επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής.

Τα εν λόγω μέτρα ενεργοποιούνται πρώτη φορά στη χώρα, και, στο πλαίσιο του προγράμματος, οι πιστωτές πρέπει να προβούν υποχρεωτικά στις ακόλουθες ενέργειες προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων:

Α. Στην περίπτωση ρύθμισης μη εξυπηρετούμενου δανείου:

-Να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, κατά τουλάχιστον 10%, συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν την αναδιάρθρωση τού δανείου, με διάρκεια 8 μηνών (δηλαδή όσο διαρκεί η επιδότηση), και

-Να παρέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

α. μείωση του επιτοκίου ρύθμισης για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης αποπληρωμής, ή/και

β. διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων, ή/και

γ. διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου (εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ότι το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής άξιας της περιουσίας του οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών, δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κ.λπ.), ή/και

δ. επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, και

-Να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και έως την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Β. Στην περίπτωση εξυπηρετούμενων δανείων:

-Να μην τροποποιήσουν τους όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν τη χορήγηση της κρατικής επιδότησης,

-Να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και έως την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Όλες οι ρυθμίσεις θα υποβληθούν τις επόμενες μέρες προς ψήφιση στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι, τα νέα μέτρα θα ισχύσουν και για τις 33.792 επιχειρήσεις που υπέβαλαν έως χθες αίτηση στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2».

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι έως τις 31 Μαΐου οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα και να επωφεληθούν της επιδότησης του επιχειρηματικού δανείου τους για 8 μήνες, καθώς και των ανωτέρω νέων διευκολύνσεων.

Δεδομένου αυτών των εξελίξεων, η πληρωμή της 1ης δόσης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου και θα αφορά αναδρομικά και τον Μάιο. Έτσι, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν συνδυαστικά και το πρόγραμμα επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα