Έρχεται ειδικό επίδομα 249 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

από fimotro

Το ειδικό βοήθημα καταβάλλεται με απόφαση του Δ/ντή της αρμόδιας Υπηρεσίας παροχών της ΔΥΠΑ ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου πολίτη

Ένα ειδικό επίδομα 249,08 ευρώ παρέχεται στους δικαιούχους. Οι δικαιούχοι είναι συμπολίτες μας οι οποίοι ταλαιπωρούνται από την ανεργία.

Αναλυτικά:
Ειδικό βοήθημα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι πολίτες που διατηρούν την ιδιότητα του ανέργου κατά την ημερομηνία καταβολής του βοηθήματος, εφόσον παρέμειναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές/-ριες, εργαζόμενοι/-ες σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ.).

Προϋποθέσεις

Για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος οι ασφαλισμένοι πολίτες απαιτείται:

  1. να παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας
  2. το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό.

Συγκεκριμένα:

α) στις περιπτώσεις των εγγεγραμμένων στο Ψηφιακό Μητρώο Ανέργων για 12 μήνες και κάτω, για το έτος 2023 (φορολογικό έτος 2022) το ποσό αυτό ανέρχεται σε 12.912,69 €, και αυξάνεται κατά 293,47 € κάθε ημερολογιακό έτος.

β) στις περιπτώσεις των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων (για διάστημα άνω των 12 μηνών) στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. ισχύουν νέα εισοδηματικά κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα εξής όρια:

Έτος αναφοράς για τα ως άνω εισοδηματικά κριτήρια (περ. α΄ & β΄) αποτελεί το προηγούμενο φορολογικό έτος. Στην περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί ακόμη η σχετική φορολογική δήλωση σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από την ΑΑΔΕ προθεσμίες, θα λαμβάνεται υπ’ όψιν το εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους βάσει της σχετικής φορολογικής δήλωσης.

  1. να μην υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές/-ριες, εργαζόμενοι/-ες σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέματα κ.λπ.).

Οι δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων δεν μπορούν να λάβουν το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης.

Διαδικασία υποβολής αίτησης – Παραλαβή απόφασης

Το ειδικό βοήθημα καταβάλλεται με απόφαση του Δ/ντή της αρμόδιας Υπηρεσίας παροχών της ΔΥΠΑ ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου πολίτη, η οποία υποβάλλεται εντός δύο (2) μηνών από τη λήξη του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος με δύο τρόπους

  1. μέσω των e-services ΔΥΠΑ
  2. μέσω ΚΕΠ

Η παραλαβή της απόφασης γίνεται είτε μέσω του ατομικού λογαριασμού στις e-services ΔΥΠΑ είτε μέσω της Υπηρεσίας ΚΠΑ2 της ΔΥΠΑ.

Δικαιολογητικά

Η αναζήτηση της πλήρωσης των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του βοηθήματος γίνεται αυτεπάγγελτα. Δικαιολογητικά απαιτούνται μόνο όταν η αυτεπάγγελτη αναζήτηση για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή, και στην περίπτωση αυτή τα οικονομικά στοιχεία του προηγούμενου φορολογικού έτους αποδεικνύονται από αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος. Η ένταξη στην κατηγορία των μονογονέων γίνεται κατόπιν σχετικής δήλωσης κατά την υποβολή της αίτησης.

Ύψος βοηθήματος

Το ύψος του βοηθήματος είναι ίσο προς δεκατρία (13) ημερήσια επιδόματα ανεργίας και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Με δεδομένο ότι ημερήσιο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 19,16 ευρώ το ύψος του επιδόματος διαμορφώνεται (19,16 χ 13 = 249,08).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα