Έρχεται ανάπτυξη στην Ελλάδα, όπως δεν έχουμε δει ποτέ

από fimotro

Κοινή εκτίμηση για καλύτερο αύριο από όλους τους Έλληνες τραπεζιτες

Χρήστος Μεγάλου, Βασίλης Ψάλτης, Παύλος Μυλωνάς και Φωκίων Καραβίας ή οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Πειραιώς, Alpha, Εθνική και Eurobank έδωσαν το παρόν στο 10ο roadshow του Χ.Α. προς τους Αμερικανούς επενδυτές, τονίζοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα και το πιστωτικό σύστημα δεν έχει πια καμία σχέση με τα πέτρινα χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας.

Σύμφωνα με το mononews.gr, οι τέσσερις κορυφαίοι Έλληνες τραπεζίτες βρέθηκαν στο ίδιο πάνελ, όπου κλήθηκαν να σχολιάσουν την επόμενη μέρα μετά την πανδημία και βεβαίως το σε ποια θέση βρίσκει τις τράπεζές τους η έξοδος από την πανδημική κρίση.

Ο Βασίλης Ψάλτης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση κερδίζει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών. Ανέφερε πως πλέον ήρθε η ώρα να αλλάξει η προοπτική της οικονομίας. Οι τράπεζες μειώνουν τα NPE’s και πια διαφαίνεται περίοδος ισχυρής ανάπτυξης. Η Alpha Bank που από το 2017 μειώνει αισθητά τα κόκκινα δάνεια και ξεκαθαρίζει το χαρτοφυλάκιό της μπορεί να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. Είμαστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, σύμμαχοι στην ανάταξη της οικονομίας.

Ο κ. Φωκίων Καραβίας επεσήμανε ότι δουλεύουμε μαζί με το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση για την αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ευρωπαίκού Ταμείου Ανάκαμψης. Είμαστε όπως είπε χαρακτηριστικά, έτοιμοι και πριν από το τέλος του χρόνου με την έλευση των πρώτων κεφαλαίων από το Recovery Fund να χρηματοδοτήσουμε τα νέα φιλόδοξα ενεργειακά projects, real estate, την βιομηχανία. Ο ίδιος είπε ότι κάνουμε πλέον focus, εστιάζουμε στο business growth και είμαστε αρωγοί των επιχειρήσεων σε αυτό. Ανέφερε μάλιστα, ότι τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ είναι εξασφαλισμένη και πως με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η προσπάθεια απομείωσης των κόκκινων δανείων.

Ο κ. Παύλος Μυλωνάς στάθηκε στις κινήσεις που έγιναν το 2020 και συνέβαλαν στην απορρόφηση των κραδασμών που προκάλεσε η πανδημία και στο χτίσιμο γερών βάσεων για το 2021. Η κυβέρνηση με γρήγορα αντανακλαστικά παρείχε σημαντική δημοσιονομική στήριξη, ενώ υπήρξε και στήριξη σε συνεργασία με τις τράπεζες, για τα διάφορα προγράμματα παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές τράπεζες εκταμίευσαν καθαρά 6,5 δισ. ευρώ το 2020, μία αύξηση της τάξης του 10% των εταιρικών δανείων τους. Τόνισε ότι οι κινήσεις αυτές πέτυχαν το ζητούμενο, τη στήριξη της οικονομίας και των νοικοκυριών: η ανεργία μειώθηκε το 2020 σε σχέση με το 2019, αντί να αυξηθεί, ενώ το εισόδημα των εργαζομένων υποχώρησε ελάχιστα.

ADVERTISING

Ακόμη είπε ότι η κρίση αυτή κατέδειξε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα πολλές επιχειρήσεις που λειτουργούν με γερά θεμέλια.

Ο Χρήστος Μεγάλου αναφέρθηκε στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, ύψους 1,4 δις. δολ. (απευθυνόμενους σε Αμερικανούς επενδυτές) η οποία ήταν και η μεγαλύτερη για τράπεζα στην Ευρώπη. Μάλιστα, είπε ότι κατά τις επαφές που είχε για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας με θεσμικούς επενδυτές, εκείνοι τοποθετούνταν στην τράπεζα «αγοράζοντας» την προοπτική ανάπτυξης του ΑΕΠ, τουλάχιστον 6%, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό, την ενέργεια που προωθούνται. Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση κεφαλαίου να καλυφθεί κατά τέσσερις φορές δείχνοντας εμπράκτως την εμπιστοσύνη τους όχι μόνο στην τράπεζα, αλλά και στην ελληνική οικονομία.

Και κατέληξε είμαστε σε φάση ανάκαμψης της αγοράς και της οικονομίας, όπως δεν έχουμε δει ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα