Έρχεται αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις των Ελληνικών τραπεζών

από fimotro

Αυτό εκτιμά ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας σε σχέση με τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας

Σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη, διαβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Podcast «ΒΑΒΕΛ» του ΟΤ και στον Νίκο Φιλιππίδη.

Ο διοικητής της ΤτΕ σχετικά με τον πληθωρισμό, εκφράζει την εκτίμηση ότι θα υποχωρήσει στην Ευρώπη το 2023 γύρω στο 5,5%, από περίπου 10% που είναι σήμερα. «Αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην προσδοκώμενη και προβλεπόμενη μείωση της τιμής της ενέργειας. Όλα τα future markets, ακόμα και της ηλεκτρικής ενέργειας, δείχνουν ότι πάμε σε μείωση», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Στη μάχη κατά του πληθωρισμού, όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται συμμάχους τους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας, καθώς η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν αρκεί.

Ο πληθωρισμός και η ενέργεια

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι ο πληθωρισμός αποτελεί «ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα», καθως «δεν είναι πληθωρισμός ζήτησης, δεν είναι δηλαδή υπερβάλλουσα ζήτηση στην Ευρώπη η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί από τη Νομισματική Πολιτική, αλλά είναι πληθωρισμός κόστους ή και ακόμα χειρότερα είναι πληθωρισμός εισαγόμενου κόστους λόγω της ενέργειας».

Η αύξηση των επιτοκίων και οι τράπεζες
Σε ό,τι αφορά την πορεία των επιτοκίων, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα προχωρήσει με μικρότερα βήματα. «Θα πάμε σε πιο λογικές αυξήσεις τώρα», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, καθώς διαπιστώνει ότι τις τελευταίες μέρες έχουν κοπάσει οι φωνές που ζητούν μεγάλες αυξήσεις. Ωστόσο, ανέφερε ότι η ΕΚΤ χρειάζεται συμμάχους τους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας, καθώς η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν αρκεί.

Παράλληλα, παραδέχεται ότι θα υπάρξει αύξηση κόκκινων δανείων, αλλά όχι δραματική και εκτιμά ότι γύρω στο 2024 θα υπάρξει σύγκλιση στα ελληνικά κόκκινα δάνεια με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο ως ποσοστό. Επίσης, θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες, οδηγούμενες από τον ανταγωνισμό, θα αυξήσουν σταδιακά τα επιτόκια των καταθέσεων.

Ο κ. Στουρνράς προβλέπει συγχωνεύσεις στον χώρο των μη συστημικών τραπεζών, αφού όμως πρώτα ενδυναμωθούν κεφαλαιακά. «Η Ελλάδα χρειάζεται τον ανταγωνισμό, διότι ο βαθμός συγκέντρωσης είναι τεράστιος», είπε.

Τέλος, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κρούει εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου για τα κρυπτονομίσματα χαρακτηρίζοντάς τα πολύ επικίνδυνα προϊόντα, ενώ πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν ανοίγματα σε αυτή την αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα