19 Απριλίου 2024 / 11:13 μμ
19 Απριλίου 2024 / 11:13 μμ

Επιβεβαιώθηκε 5ο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

από fimotro

Επιβεβαιώθηκε και πέμπτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Το νέο κρούσμα στη χώρα μας επιβεβαιώθηκε το βράδυ του Σαββάτου και πρόκειται για γυναίκα εκπαιδευτικό που ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι φίλη της 38χρονης η οποία ήταν η πρώτη που διαγνώστηκε με κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής τα κρούσματα ήταν τέσσερα, δύο στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα ήταν αυτό της 38χρονης στη Θεσσαλονίκη και δεύτερο του 9χρονου γιου της.

Το τρίτο κρούσμα εντοπίστηκε στην Αθήνα. Ήταν αυτό της 40χρονης από το Μαρούσι που νοσηλεύεται στο «Αττικόν». Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται και η 36χρονη, που ήταν το τέταρτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας.

Κορωνοϊός: Τι να κάνουμε αν έχουμε συμπτώματα – Οδηγίες των ειδικών

Η ατομική ευαισθητοποίηση και η σωστή ενημέρωση είναι το «κλειδί» στην αντιμετώπιση των περιστατικών κορωνοϊού,ο αριθμός των οποίων θεωρείται δεδομένο από τους ειδικούς ότι θα αυξηθεί.

Είναι υψίστης σημασίας να γνωρίζουν οι πολίτες πώς πρέπει να κινηθούν σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, αλλά και να είναι σε θέση να ξεχωρίσουν πότε θα μπορούσαν τα συμπτώματά τους να αποτελούν σοβαρές ενδείξεις για λοίμωξη με Covid-19 ή μίας άλλης ίωσης.

Δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα διαχείρισης, από τα πρώτα κρούσματα που καταγράφηκαν, η περίπτωση της 38χρονης στη Θεσσαλονίκη δείχνει ότι έδρασε σωστά, η δε περίπτωση της 40χρονης στην Αθήνα δείχνει ότι δεν έδρασε με τον συνιστώμενο τρόπο. Η πρώτη, που αποτελεί και το πρώτο θετικό κρούσμα στην Ελλάδα, εμφανίζοντας συμπτώματα φέρεται να κάλεσε τον ΕΟΔΥ (210-5212054) και την κατηύθυναν τι να κάνει. Η 40χρονη, που αποτελεί το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου, πέρασε μόνη της από δύο νοσοκομεία πριν απομονωθεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που έχουν οριστεί υπεύθυνοι για τον κορωνοϊό, εάν ένα άτομο εμφανίσει συμπτώματα (από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά, όπως: καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα) και έχει στενή επαφή με επιβεβαιωμένη ή πιθανή περίπτωση κρούσματος ή ταξίδι σε περιοχή με συνεχιζόμενη μετάδοση στην Κοινότητα, όπως είναι η Ιταλία, πρέπει να μείνει σπίτι του και να καλέσει τον γιατρό του ή τον ΕΟΔΥ.

Από εκεί και έπειτα, ο ΕΟΔΥ κρίνει εάν κάποιος πληροί τα κριτήρια να αποτελεί πιθανό κρούσμα. Εάν τα πληροί, ενημερώνεται το ΕΚΑΒ, το οποίο με ειδικές στολές παραλαμβάνει τον ασθενή και τον μεταφέρει σε νοσοκομείο αναφοράς, όπου απομονώνεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και λαμβάνεται δείγμα. Εάν προκύψει θετικός στον κορωνοϊό, τότε παραμένει νοσηλευόμενος για τουλάχιστον 14 ημέρες, ανεξάρτητα εάν τα συμπτώματα είναι ήπια και μοιάζει να είναι απολύτως καλά πριν από το πέρας των 14 ημερών. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν χορηγούνται αντιιικά φάρμακα σε ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία. Μόνο σε ασθενείς με βαριά επίπτωση στην υγεία τους, όπως είναι η πνευμονία, χορηγείται η φαρμακευτική αγωγή για τις επιπλοκές που παρουσιάζει.

Σημειώνεται ακόμη ότι δεν υπάρχει ειδική φαρμακευτική αγωγή για τον νέο κορωνοϊό. Πειραματικά έχουν δοκιμαστεί σκευάσματα που είναι για λοίμωξη από HIV και έχουν αποδειχθεί να λειτουργούν σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών, ωστόσο τόσο το εμβόλιο όσο και η φαρμακευτική αγωγή κατά του φονικού ιού αναζητούνται.

Εάν ένας ασθενής δεν ακολουθήσει την παραπάνω διαδικασία και επισκεφθεί μόνος του ένα νοσοκομείο που εφημερεύει και δεν είναι αναφοράς, δημόσιο ή ιδιωτικό, τότε το νοσηλευτικό ίδρυμα, σύμφωνα με οδηγίες που έχουν δοθεί από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας, πρέπει να απομονώσει τον ασθενή σε χώρο που να μην υπάρχουν άλλοι ασθενείς και να ειδοποιήσει τον ΕΟΔΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα