25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Εισαγγελέας για το άβατο στα Εξάρχεια

από fimotro

Επιτέλους, μετά από δεκαετίες ανομίας στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή, η Ελληνική δικαιοσύνη πήρε τις αποφάσεις της. Όπως το αποκαλύπτει lawandorder.gr το Βαθιά «βουτιά» στα άδυτα μιας ιστορικής γειτονιάς της Αθήνας που δυστυχώς πλέον φαίνεται να αποτελεί «συνώνυμο» της ανομίας και της γκετοποίησης, πραγματοποιεί η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Τα Εξάρχεια και η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελικών αρχών με αφορμή τις καταγγελίες περίπου 400 κατοίκων περί «γκετοποίησης» με «απαγόρευση εισόδου της αστυνομίας» αλλά και για συνεχή διάπραξη αδικημάτων, όπως εμπόριο ναρκωτικών, εμπρησμούς, δολοφονίες, ληστείες και πορνεία.

Σε κατάσταση απόγνωσης οι κάτοικοι των Εξαρχείων ζητούν από τον εισαγγελία να αποδώσει ποινικές ευθύνες σε όσους ευθύνονται για τα όσα συμβαίνουν καθημερινά στη περιοχή τους, με θύματα όπως λένε τους ίδιους: Οι περιουσίες τους απαξιώνονται, οι επιχειρήσεις τους υποβαθμίζονται, οι ζωές τους κινδυνεύουν.

Οι κάτοικοι, όμως, των Εξαρχείων προχωρούν και ένα ακόμη βήμα, καταγγέλλοντας εγγράφως στις εισαγγελικές αρχές οργανωμένο σχέδιο, ώστε η γειτονία τους να καταστεί ορμητήριο ανομίας και περιγράφουν με μελανά χρώματα την καθημερινότητά τους στην ιστορική γειτονιά της Αθήνας.

Οι καταγγελίες τους αυτές αποτέλεσαν την αφορμή για την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τις 9 Μαρτίου. Η δικογραφία που έχουν σχηματίσει οι εισαγγελικές αρχές έχει αρχίσει να διογκώνεται και να συμπληρώνεται με μαρτυρίες και άλλα στοιχεία ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να αποδοθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι δικαστικές αρχές θα διεισδύσουν στο σκοτεινό κόσμο των Εξαρχείων. Κατά καιρούς πολλές υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών ακόμη και ανθρωποκτονιών στο «κράτος των Εξαρχείων» έχουν απασχολήσει ανακριτές και εισαγγελείς, που πλέον είναι σε θέση να γνωρίζουν που λειτουργούν τα δίκτυα της «ναρκομαφίας» στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Delivery ναρκωτικών »

Μια τέτοια δικογραφία χαρακτηριστική του «πολέμου» που μαίνεται για χρόνια στο «άβατο» των Εξαρχείων με μήλον της έριδος το μονοπώλιο στη διακίνηση ναρκωτικών, έχουν στα χέρια τους αυτό το καιρό οι ανακριτικές αρχές.

Πρόκειται για την υπόθεση με την εξάρθρωση κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών -ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα της «ναρκομαφίας» που δρούσε στη συγκεκριμένη περιοχή με 19 μέλη του, στην πλειονότητά τους τους Έλληνες και Αλβανοί, να βρίσκονται πλέον στην φυλακή.

Παράδοση ναρκωτικών με ταξί κατ’ οίκον, ληστείες και συμπλοκές με αναρχικούς αλλά και ένοπλες επιθέσεις σε αλλοδαπούς και κλοπές αυτοκινήτων, έρχονται στο φως μέσα από τις εκατοντάδες σελίδες της δικογραφίας που σχηματίστηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο φάκελος της υπόθεσης περιλαμβάνει ακόμη χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών μεταξύ των μελών του κυκλώματος, τα οποία οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν επί τρεις περίπου μήνες. Μέσα από τις συνομιλίες αυτές αποκαλύπτεται η απίστευτη δράση της «εγκληματικής οργάνωσης» η οποία, όπως προκύπτει απ’ τα στοιχεία, «έτρεμε» μόνο τους αναρχικούς και τους αντιεξουσιαστές που εναντιώνονταν στο εμπόριο ναρκωτικών στα Εξάρχεια.

Αντίθετα, τα μέλη του κυκλώματος θεωρώντας την περιοχή «τσιφλίκι» τους και αδιαφορώντας για τις κινητοποιήσεις κατοίκων της, εκτός από τη διακίνηση ουσιών – κατά βάση κοκαΐνης και ινδικής κάνναβης – επιδίδονταν σε σωρεία ληστειών και πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε αλλοδαπούς και πλανόδιους πωλητές. Στην «πλούσια» δράση τους συγκαταλέγεται και το γνωστό περιστατικό με την κλοπή ενός αυτοκινήτου μάρκας smart, το οποίο στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου είχε βρεθεί «καρφωμένο» στην είσοδο πολυκατοικίας επί της οδού Μεσολογγίου.

Η υπόθεση έχει μπει στο «μικροσκόπιο» του αρμόδιου ανακριτή από τον περασμένο Μάρτιο, ο οποίος και έλαβε απολογίες από τους κατηγορουμένους. Όλοι τους, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν (κατά περίπτωση συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών, ληστείες, διακεκριμένη περίπτωση κλοπής, αντίσταση και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης περιουσίας), με κάποιους εξ αυτών να αποδέχονται μόνο μεμονωμένες πράξης διακίνησης ουσιών. Μετά τις απολογίες ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν προφυλακιστέους τους 19 από τους 21 συλληφθέντες, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε διάφορες φυλακές της χώρας.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα μέλη της οργάνωσης λίγα μόλις μέτρα μακριά από το σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος διατηρούσαν ένα διαμέρισμα -«καβάντζα» όπως το αποκαλούσαν- προκειμένου από εκεί να κάνουν το εμπόριο ναρκωτικών σε χρήστες της περιοχής. Πριν την πώληση νόθευαν με σόδα την κοκαΐνη, την οποία πωλούσαν έναντι 55 ευρώ το γραμμάριο. Σε πολλές περιπτώσεις έστελναν τα ναρκωτικά στους ενδιαφερόμενους ακόμη και με ταξί, ενώ σε άλλες με μηχανάκια (delivery) για πιο γρήγορες …παραδόσεις ακόμη και προς τα μέλη του κυκλώματος. «Φέρε μου ένα τσιγαράκι σοκολάτα» ακούγεται κατηγορούμενος να λέει σε άλλον συγκατηγορούμενο του, ο οποίος είχε το ρόλο του διανομέα.

Ο πόλεμος με τους αντιεξουσιαστές

Ωστόσο, τα μέλη του κυκλώματος αντιμετώπιζαν προβλήματα με αντιεξουσιαστές, οι οποίοι τους αντιμάχονταν προσπαθώντας να εξαλείψουν τις επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών και το εμπόριο ναρκωτικών στην περιοχή των Εξαρχείων.

«Από ικανό αριθμό επικοινωνιών μεταξύ των μελών της οργάνωσης προέκυψε ότι στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τη διακίνηση ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή προέβαιναν συστηματικά σε χειροδικίες και απειλές σε βάρος αλλοδαπών ανταγωνιστών. Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι βίαιες πράξεις δεν περιορίζονταν στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, αλλά εκτείνονταν και σε βάρος αλλοδαπών πωλούσαν διάφορα αγαθά στη «μαύρη αγορά». Κατά συνέπεια οι συχνές βιαιοπραγίες και η καθημερινή διακίνηση ναρκωτικών κατέστησαν τα μέλη της οργάνωσης «ανεπιθύμητα» σε περιοίκους ή άλλα άτομα που σύχναζαν στη περιοχή των Εξαρχείων. Βασικές επιπτώσεις του αρνητικού κλίματος που επικρατούσε στην περιοχή ήταν οι αρχικά σποραδικές και μετέπειτα εντατικές επιθέσεις αγνώστων σε βάρος μελών ή και χώρων που σχετίζονται με αυτά», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε έγγραφο της δικογραφίας.

Ενδεικτικός είναι ο εξής διάλογος που είχαν δυο από τους κατηγορούμενους για τους «ανταγωνιστές» διακινητές ναρκωτικών στην πλατεία των Εξαρχείων αλλά και για έναν Έλληνα, ο οποίος πωλούσε «τα χαρτόνια που είναι για το πάρτι». Πρόκειται για τα γνωστά στις πιάτσες των τοξικομανών τρυπάκια, δηλαδή μικρά τετράγωνα κομματάκια χαρτί που μοιάζουν με γραμματόσημα και τα οποία είναι εμποτισμένα με LSD.

Τα σκηνικά βίας με τις απειλές και τους ξυλοδαρμούς που διαδραματίζονταν σε καθημερινή βάση στη πλατεία των Εξαρχείων αποτυπώνονται στον εξής διάλογο μεταξύ δυο εκ των κατηγορουμένων:

– Ακούς, ρε, είμαι στη πλατεία και έρχονται οι Αλγερινοί και μου λένε: εδώ είναι ένας που δίνει τα χαρτόνια που είναι για το πάρτι.

– Ναι.

– Πάω εγώ εκεί και του λέω: Τι κάνεις αδελφέ; Έλληνας αυτός. Με πόσο το έχεις; Με 15; Ωραία του λέω, γιατί εγώ θέλω πολλά. 9 κομμάτια είχε μαζί του. Τα βγάζει, τα παίρνω, ήμασταν στην πολυκατοικία. Τα παίρνω, τα βάζω στην τσέπη και του δίνω μια στο κεφάλι και του το άνοιξα. Έφυγε τρέχοντας.

– Καλά του έκανες.

-Τώρα έχουμε και χαρτόνια να ανοίξουμε ένα μετά.

– Ναι, ρε. Που είσαι;

– Εδώ στην πλατεία, έχω βγει από το πρωί και έχω πιάσει όλους τους Μαροκινούς. Τους είπα ότι έχετε φερθεί πολύ άσχημα με εμένα…

«Μας ήρθε καινούργιο σταφύλι»

Στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες φράσεις, αποκαλώντας τις ποσότητες κοκαΐνης «μισό», «ένα», «ολόκληρο» και «πέτρα», τις ποσότητες κάνναβης «μπιτς», «σταφύλι», «πράγμα» ή «πράγματα», «μικρό» ή «μεγάλο», «μπουφάν» και «πράσινα παντελόνια». Στη «γλώσσα» των κατηγορουμένων, το «μισό λεπτό» ή «μικρό» ή «γιουσέμ» ήταν το μισό γραμμάριο κοκαΐνης, ενώ τα «βραστά», το «λευκό» και η «σκόνη» το ένα γραμμάριο. Μιλώντας για τον τρόπο προμήθειας των ναρκωτικών χρησιμοποιούσαν τη λέξη «κοπέλα» ενώ λέγοντας «φου», «πράσινα», «παναθηναϊκός», «Έλληνας» και «Αλβανός» εννοούσαν την ινδική κάνναβη. Τα χρήματα που αποκόμιζαν από την παράνομη δράση τους τα αποκαλούσαν «λεκ» (αλβανικό νόμισμα) και τις τυχόν οφειλές από τη διακίνηση ναρκωτικών «γκολ».

Οι κατηγορούμενοι σε πολλές από τις συνομιλίες τους αναφέρονται στην προμήθεια ναρκωτικών – «μας ήρθε καινούργιο σταφύλι» λένε σε μια από αυτές – αλλά και στα κέρδη που θα έχουν από την πώλησή τους. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ένα κιλό κάνναβης στοίχιζε από 800 μέχρι 900 ευρώ ή «8» με «9» στη «γλώσσα» των κατηγορουμένων:

Ενδεικτικός είναι ο εξής διάλογος:

– Αυτός μου είπε για ένα.

– Ναι ρε, να του το δώσεις.

– Με λεφτά στο χέρι. Ήρθα εδώ να τον συναντήσω και αν είναι θα στα φέρω και τα δυο.

– Ναι του είπα χθες με 9.

– Με 9 του είπες;

– Με 8,5 με 9 μου φαίνεται.

– Εγώ του είπε με 8 γιατί μου είπε, εκείνος ο ξάδελφος σου, μου είπε με 8.

– Για μένα θα σου είπε.

– Τέλος πάντων, θα πάω να τον βρω από κοντά να το κουβεντιάσουμε.

Τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν όμως και όπλα για να «λύσουν» τις διαφορές τους με τους «ανταγωνιστές» τους και όσους τους αντιμάχονταν.

– Αδελφέ ξέρεις τι αγόρασα; Θα σου φύγει το μυαλό. Σε απόσταση τριών μέτρων τον καλύτερο τον έχουμε γ…..

– Μπράβο.

-Είναι καινούργιο το πήρα με σιδερένιο και αμπούλες.

– Καλά έκανες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα