Επιστροφή σε αρνητικό έδαφος για τις ευρωπαϊκές αγορές

από Philippos

Η απαισιοδοξία κυρίευσε εκ νέου τους επενδυτές, με τα αρνητικά πρόσημα να επικρατούν στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και πάλι στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια, εν αναμονή της δημοσιοποίησης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed αύριο Τετάρτη. Ζητούμενο όλων μια ένδειξη για τις μελλοντικές προθέσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και το κατά πόσο τα «γεράκια» μπορούν να επηρεάσουν μια περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Μια σύσφιξη που έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στα αποτελέσματα μεγάλων επιχειρήσεων προκαλώντας προβληματισμό.

Στην ευρωζώνη πάντως, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν προκειμένου να υπάρξει σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,19% στις 463,77 μονάδες. Σημαντικές απώλειες 1,5% για τον κλάδο τεχνολογίας, ενώ ακολουθούν με πτώση 1,2% ο κλάδος πρώτων υλών και 1% η αυτοκινητοβιομηχανία. Μικρά κέρδη 0,8% για τις τράπεζες. Στις αξιοσημείωτες εξελίξεις της ημέρας η «βουτιά» 4% για την Credit Suisse μετά από πληροφορίες ότι ο πρόεδρός της βρίσκεται στο «στόχαστρο» έρευνας των αρμόδιων αρχών αναφορικά με σχόλιά του ότι σταμάτησαν οι εκροές πελατών.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,52% στις 15.397,62 μονάδες, ο γαλλικός CAC έχασε 0,37% στις 7.308,65 μονάδες, ενώ και ο βρετανικός FTSE σημείωσε πτώση 0,46% και υποχώρησε στις 7.977,75 μονάδες.

Πτώση και στην περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί 0,68% στις 27.409,34 μονάδες, ενώ και ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,31% στις 9.252,1 μονάδες.

Στα καλά νέα της ημέρας, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ένα απρόσμενο πλεόνασμα 5.42 δισ. στερλινών τον Ιανουάριο, που θα μπορούσε να προσφέρει έναν καλοδεχούμενο δημοσιονομικό χώρο στην κυβέρνηση του Ρ. Σούνακ για μείωση φόρων ή/και περικοπές δαπανών.

Στην ευρωζώνη, υψηλό 9 μηνών χτύπησε η επιχειρηματική δραστηριότητα, αφού καταγράφηκε η μεγαλύτερη επέκταση της από τον περασμένο Μάιο. Πιο συγκεκριμένα, στις 52,3 μονάδες ενισχύθηκε ο σύνθετος PMI τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τον περασμένο Μάιο. Τον Ιανουάριο ο Δείκτης ήταν στις 50,30 μονάδες, ενώ οι προβλέψεις της αγοράς ήταν στις 50,6 μονάδες. Ο μεταποιητικός PMI μειώθηκε στις 48,5 μονάδες από 48,8 τον Ιανουάριο και έναντι πρόβλεψης για 49,3, ενώ ο PMI υπηρεσιών αυξήθηκε στις 53 μονάδες από 50,8 τον Ιανουάριο, έναντι εκτίμησης για 51 μονάδες. Πρόκειται για υψηλό 8 μηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα