Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες επιχειρήσεις

Τι πρέπει να κάνουν για να γλιτώσουν την επιστροφή

Μια ακόμα ευκαιρία για τη συμπλήρωση των δικαιολογητικών δίνει σε χιλιάδες επιχειρήσεις το υπουργείο Οικονομικών, μετά την έκδοση βεβαιώσεων αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Με τη νέα υπουργική απόφαση δίνεται διπλή παράταση για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Συγκεκριμένα παρατείνεται:

  •  Εώς 31 Μαΐου 2023 η προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myBusinessSupport.
  •  Εώς 30 Ιουνίου 2023 η καταβολή των ποσών που βεβαιώθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με την απόφαση:

  • Σε περίπτωση βεβαίωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων διενεργείται εκ νέου υπολογισμός.
  • Εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου 2022 και μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης σε 96 άτοκες δόσεις. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.
  • Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης.
  • Η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού ισχύει μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022.
  • Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, η παράταση θεωρείται ως μη χορηγηθείσα και επιστρέφεται ολόκληρο το ποσό που βεβαιώθηκε μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022, από 1ης Δεκεμβρίου 2022.

Related posts

ΔΕΗ: Επαναλαμβανόμενο EBITDA 953,7 εκατ. ευρώ το 2022

ΠΑΣΟΚ κατά Λοβέρδου: Πολιτικά παράδοξο να έχεις ίδιες αγωνίες με Οικονόμου και Σκέρτσο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με «ξέσπασμα» στο τέλος επανήλθαν οι 1.050 μονάδες

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Περισσότερα