Επιστρεπτέα προκαταβολή €1,4 δισ. μέχρι 15 Ιουνίου

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


“Το νέο πρόγραμμα θα αφορά πολύ περισσότερες επιχειρήσεις”

Συνολικά 1,4 δισ. ευρώ αναμένεται να δοθούν στις επιχειρήσεις μέχρι τα μέσα Ιουνίου στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, όχι μόνο θα είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με την πρώτη φάση αλλά θα τεθεί «σε εφαρμογή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και τα πόσα να καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι αρχές Ιουλίου». Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, «το νέο πρόγραμμα θα αφορά πολύ περισσότερες επιχειρήσεις, διότι θα ενσωματώνει εκτός από τα στοιχεία Μαρτίου και τα στοιχεία Απριλίου και Μαΐου που η πτώση του τζίρου ήταν πολύ μεγαλύτερη σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί νομοσχέδιο για πιστώσεις προς μικρές επιχειρήσεις και για τη «γενναία μείωση» της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.

Ο κ. Σταϊκούρας απαντώντας στην Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη (Κίνημα Αλλαγής) ανέφερε πως η δεύτερη φάση του προγράμματος θα ενσωματώνει τα στοιχεία τριμήνου, Μάρτιος – Μάιος 2020, κατά το οποίο η πτώση τζίρου των επιχειρήσεων είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Πρόσθεσε δε ότι η περίμετρος του προγράμματος θα είναι «μεγαλύτερη ώστε να συμπεριληφθούν επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στην πρώτη φάση.

«Θα ενταχθούν επιχειρήσεις ανεξαρτήτου νομικής μορφής. Θα εξεταστεί και η ένταξη προσωπικών επιχειρήσεων και έως την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί ο τρόπος που θα μετέχουν οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό. Επίσης, μπορούν να μετέχουν και οι εταιρείες που έλαβαν δάνειο κατά την πρώτη φάση της επιστρεπτέας με την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιώνεται η μείωση τζίρου. Ωστόσο, γι αυτές τις επιχειρήσεις από το ποσό που θα προκύπτει ότι δικαιούνται θα μειώνεται το αρχικό πόσο που ήδη έχουν λάβει στην πρώτη φάση. Παράλληλα, προχωρούν εργαλεία επιδότησης επιτοκίου, κεφαλαίου κίνησης και νέο νομοσχέδιο για πιστώσεις σε μικρές επιχειρήσεις. Θα μειωθεί γενναία και η προκαταβολή σε επιχειρήσεις που πλήττονται. Υπάρχει εκτίμηση καθαρής πιστωτικής επέκτασης 15 δις ευρώ. Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε. Προσδοκούμε ότι και οι επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν υπεύθυνα και αποτελεσματικά την κρατική στήριξη ώστε να τα καταφέρουμε».

Επιπροσθέτως, ο κ. Σταϊκούρας κατέθεσε και στατιστικά στοιχεία της πορείας του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής κατά την πρώτη φάση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε ότι περισσότερες από 51.000 επιχειρήσεις έλαβαν περίπου 580 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο δόθηκαν 11.000 ευρώ ανα επιχείρηση.

Ειδικότερα, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα:

– 7.447 επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους

– 29.664 επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους

– 11.211 επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους

Το 94% των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν έχουν έως 20 εργαζόμενους ενώ επιχειρήσεις από 1 έως 50 εργαζόμενους μοιράστηκαν το 84% του συνολικού ποσού”. Να σημειωθεί ότι βασική προϋπόθεση για την ένταξη στην πρώτη φάση του προγράμματος ήταν η μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% κατά τον μήνα Μάρτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα