Επιστρεπτέα 7: Ποιες επιχειρήσεις θα ελεγχθούν

από fimotro

Πιάνουν δουλειά οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ για τις διασταυρώσεις

Οι δηλώσεις τελείωσαν… οι έλεγχοι αρχίζουν! Μετά και από την ολοκλήρωση χθες των αιτήσεων από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για τη χορήγηση της ενίσχυσης από την «επιστρεπτέα προκαταβολή 7» (έως αργά χθες είχαν υποβληθεί 298.345 αιτήσεις συνολικά), πιάνουν δουλειά οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ για τις διασταυρώσεις.

Σύμφωνα με το xrimaonline.gr, ιθα περάσουν από «κόσκινο» τις επιχειρήσεις που εμφάνισαν μεγάλη μείωση του τζίρου τους ή έχουν υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις και έλαβαν την κρατική ενίσχυση, προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του Δημοσίου. Θα συγκρίνουν τα μηνιαία μεγέθη των ακαθάριστων εσόδων και εξόδων φέτος σε σχέση με τα μεγέθη προηγούμενων ετών, συλλέγοντας στοιχεία και πληροφορίες τόσο από τις υποβληθείσες δηλώσεις των επιχειρήσεων, όσο και από τρίτους, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Σε περίπτωση πιθανής καταστρατήγησης των διατάξεων ή υποβολής δηλώσεων με ψευδή ή ανακριβή στοιχεία που τροποποιούν το ύψος των ακαθάριστων εσόδων, του κύκλου εργασιών ή τους ΚΑΔ, ή δεν αποτυπώνουν ορθά την κατάσταση λειτουργίας των επιχειρήσεων, οι ελεγκτικές αρχές θα επεκτείνουν τους ελέγχους σε βάθος χρόνου. Οι παραβάτες που θα εντοπιστούν είτε άμεσα είτε αργότερα, θα υποχρεωθούν αφενός να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού που έλαβαν ως «επιστρεπτέα προκαταβολή», ενώ αφετέρου θα τους καταλογιστούν τόκοι και προσαυξήσεις. Παράλληλα, ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος να διωχθούν και ποινικά για απάτη εις βάρος του Δημοσίου.

Άλλωστε, όλοι θυμούνται τα «λαβράκια» που εντοπίστηκαν πρόσφατα από επιτήδειους που έβαλαν στο μάτι τους πόρους των μέτρων στήριξης, με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να αποστέλλουν στη Δικαιοσύνη περιπτώσεις απροκάλυπτης εξαπάτησης του Δημοσίου.

Έτσι και τώρα θα «πάρουν φωτιά» οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές της ΑΑΔΕ, η οποία, εφόσον διαπιστώσει παραβάσεις, μπορεί:

-Να μην εγκρίνει προσωρινά την αίτηση για τη χορήγηση της «επιστρεπτέας προκαταβολής» και να ενημερώσει εγγράφως τη ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών με τα κρίσιμα για κάθε περίπτωση στοιχεία.

-Να μην συμπεριλαμβάνει τα πρόσωπα τα οποία πιθανώς καταστρατηγούν τις διατάξεις στις αναλυτικές και συγκεντρωτικές καταστάσεις δικαιούχων, ενημερώνοντας σχετικά όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

-Να κοινοποιεί τα ευρήματα στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και στη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για την εξακρίβωση πιθανής απόπειρας τέλεσης οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.,

-Να προβαίνει στις δέουσες ενέργειες συμμόρφωσης ή ελέγχου, με βάση την κείμενη νομοθεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα