Επιστρέφουν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου στα σχολεία

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Πώς θα κάθονται οι μαθητές, τι θα επιτρέπεται και τι θα απαγορεύεται

Στους μαθητές της Γ´Λυκείου που επιστρέφουν σήμερα Δευτέρα στα θρανία αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησης του ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου που έκανε απόψε την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Ο ίδιος μίλησε για «αργό, αλλά προσεκτικό άνοιγμα της κοινωνίας» και επανέλαβε ότι ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης του κορωνοϊού «είναι τα σταγονίδια μέσω της ομιλίας, του βήχα και του φτερνίσματος αλλά και η παραμονή του ιού πάνω στις επιφάνειες» από που μπορεί να ταξιδέψει με τη βοήθεια των χεριών μας, να φτάσει στο πρόσωπο και τελικά να μολύνει αρκετούς από εμάς.

«Τα παιδιά μας, οι αυριανοί πολίτες είναι το πιο πολύτιμο κομμάτι της κοινωνίας μας. Και κάθε κρίση μας δίνει την ευκαιρία να μάθουν ή να καλλιεργήσουν αρετές, όπως η σύνεση ή η συμπόνια, αλλά και να αυξήσουν την αντοχή του χρίζοντας αύριο πιο ασφαλείς κοινωνίες»ανέφερε, προσθέτοντας οφείλουμε να τους ενημερώσουμε σωστά για να μειωθούν οι φόβοι τους και το άγχος για τα μέτρα. «Να γίνουν κήρυκες των μέτρων προφυλάξεις. Τα παιδιά μας είναι μιμητές και θα συμπεριφερθούν με τον ίδιο τρόπο που βλέπουν να συμπεριφερόμαστε κι εμείς» τόνισε.

Όπως επανέλαβε «ευτυχώς τα παιδιά δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με τους ενήλικες καθώς πλήττονται λιγότερο από τον ιό και η θνητότητα από τις ηλικίες έως 20 ετών είναι σχεδόν μηδενική».

Ποιες είναι οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας:

– Τα τμήματα χωρίζονται σε δύο ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ των μαθητών. Το υπουργείο Παιδείας προτείνει τη ζιγκ ζαγκ τοποθέτηση των μαθητών ανά θρανίο ώστε να επιτυγχάνεται η απαραίτητη απόσταση και να βρίσκονται εντός της αίθουσας 15 μαθητές, ορίζει όμως ότι σε περίπτωση που η αίθουσα είναι μικρή και δεν καλύπτει τα παραπάνω κριτήρια, γίνεται περαιτέρω διαχωρισμός του τμήματος. Οι μαθητές προτείνεται να χωριστούν ανά αλφαβητική σειρά.

– Το πρακτικό μάθημα «Εργαστήρια Πληροφορικής» πραγματοποιείται με κάλυψη των πληκτρολογίων με μεμβράνη οικιακής χρήσεως, η οποία αφαιρείται με την εναλλαγή κάθε χρήστη.

– Στην παράλληλη διδασκαλία ορίζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας από τον αρμόδιο εκπαιδευτικό. Σημειώνεται ότι η σύσταση για μαθητές και εκπαιδευτικούς εντός της τάξης κάνει λόγο για προαιρετική χρήση μάσκας.

– Για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, εφόσον τα τμήματα Προσανατολισμού είναι κάτω των 15 ατόμων (σ.σ.: αφορά περίπου το 66% των Γενικών Λυκείων) δίνεται η δυνατότητα να κάνουν μαθήματα ακόμα και κάθε μέρα. Δηλαδή, οι μαθητές θα χωριστούν σε τμήματα εκ περιτροπής (Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή ή Τρίτη-Πέμπτη), όμως ακόμα κι αν δεν είναι η μέρα τους να πάνε σχολείο, μπορούν να πάνε να παρακολουθήσουν το μάθημα κατεύθυνσης, εφόσον δεν ξεπερνάνε συνολικά οι μαθητές τα 15 άτομα. Οι εκπαιδευτικοί θα διαμορφώσουν το πρόγραμμα και θα ενημερώσουν τους μαθητές για το αν θα τους δοθεί αυτή η προαιρετική δυνατότητα.

– Μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς δεν θα πραγματοποιηθούν εκδρομές, επισκέψεις, περίπατοι, εκδηλώσεις, μαθητικοί αγώνες, προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών και η λειτουργία βιβλιοθηκών.

– Οι μαθητές μπαίνουν και βγαίνουν σταδιακά στο σχολείο, στο προαύλιο και την τάξη, ενώ ορίζεται διαφορετικός χώρος για τους μαθητές κάθε τμήματος στο προαύλιο.

– Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα, όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ.

– Τα διαλείμματα ορίζονται στα 15 λεπτά το καθένα ώστε να αερίζονται οι σχολικές τάξεις κατά τη διάρκεια που γίνονται. Ανάμεσά τους προβλέπονται δύο διδακτικές ώρες των 45 λεπτών η καθεμία.

– Εκτός από τους μαθητές, οι απαραίτητες αποστάσεις θα πρέπει να τηρούνται και από τους καθηγητές. Στην αίθουσα διδασκαλίας θα πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες αποστάσεις, ενώ διευθυντής και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να φροντίζουν ώστε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης.

Η χρήση κλιματιστικών 

Αναφερόμενος στα κλιματιστικά τόνισε πως τα συστήματα κεντρικού κλιματισμού «όταν πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσουν ο αέρας θα πρέπει να διοχετεύεται μέσα στο χώρο να είναι κατά το δυνατό φρέσκος αέρας και να μην γίνεται ανακύκλωση του». Αναφερόμενος στα οικιακά κλιματιστικά είπε να μην τα χρησιμοποιούμε αν αυτό δεν είναι απόλυτα απαραίτητο. «Αν πρέπει απαραίτητα να τα χρησιμοποιήσουμε, να γίνεται χρήση έχοντας ανοιχτό κάποιο παράθυρο ώστε να ανανεώνεται ο αέρας στο χώρο». Ο καθαρισμός τους όπως τόνισε θα πρέπει να γίνεται περισσότερο από μια φορά το χρόνο και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει το υπουργείο Υγείας. «Τα κλιματιστικά που έχουμε στο σπίτι μας δεν είναι επικίνδυνα, ιδίως αν δεν είχαμε κρούσμα κορωνοϊού στο περιβάλλον» επισήμανε. Μιλώντας για τον συγχρωτισμό στις παραλίες, εξήγησε ότι «όσος περισσότερος κόσμος μαζεύεται σε μία παραλία τόσο περισσότερο αυξάνονται ο κίνδυνος, γι’ αυτό θα πρέπει ακόμα και στην παραλία και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους να τηρούνται τα 2 μέτρα απόσταση μεταξύ μας».

Μόλις 0,05%, το ποσοστό όσων νόσησαν από κορωνοϊό στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο ίδιος μιλώντας για την επιδημία του κορωνοϊού και Ένοπλες Δυνάμεις είπε ότι από πολύ νωρίς «είχαν ληφθεί μέτρα που μπορεί κάποιοι τα χαρακτήρισαν αυστηρά, υπερβολικά, αλλά αυτά συνέβαλαν ώστε το ποσοστό των στρατιωτικών που πέρασαν ελαφρά τη νόσο ή νοσηλεύτηκαν να είναι μόλις 0,05%, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό». Αυτό όπως είπε δείχνει ότι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην ασφάλεια των ανθρώπων που υπηρετούν σε αυτές ενώ ο κος Χατζηγεωργίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αναβολή άσκησης, εξήγησε ότι επειδή αυτή την εβδομάδα έγινε η αρχή άρσης των μέτρων στην κοινωνία «θέλαμε να δούμε πως θα εξελιχθεί και για λόγους καθαρά πρόληψης είπαμε να μη γίνει η συγκεκριμένη άσκηση». Αναφερόμενος σε όσους διστάζουν να πάνε στο νοσοκομείο για άλλο ζήτημα υγείας, λόγω κορωνοϊού, είπε: «Δεν θα θέλαμε οι άνθρωποι που έχουν πραγματικό πρόβλημα υγείας να στερηθούν υπηρεσίες του νοσοκομείου υπό τον φόβο ότι θα μολυνθούν από τον κορωνοϊό. Να πούμε όταν έχεις πρόβλημα υγείας να πηγαίνεις στο νοσοκομείο και να μην περιμένεις άλλου είδους βοήθεια».

Το εμβόλιο αργεί

Ο κύριος Χατζηγεωργίου εμφανίστηκε επιφυλακτικός όσον αφορά την άμεση παραγωγή ενός αποτελεσματικού εμβολίου τονίζοντας ότι θα χρειαστούν επιπλέον μελέτες και ακόμη περισσότερος χρόνο γι’ αυτό. Όμως ήταν αισιόδοξος για την παρασκευή αποτελεσματικής θεραπείας τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ή αρχές του φθινοπώρου όπως είπε, οπότε και εκτιμά ότι θα έχει βρεθεί σίγουρα μια αποτελεσματική θεραπεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα