Επιστήμονες κατασκεύασαν ανθρώπινο δέρμα που αντιδρά στον πόνο

από fimotro

Ο πόνος μπορεί να αποτελεί μια δυσάρεστη αίσθηση, ωστόσο παίζει σημαντικό ρόλο στην επιβίωση του ανθρώπου, δίνοντάς μας εγκαίρως το σήμα ότι πρέπει να προσέξουμε, ώστε να αποφύγουμε έναν πιθανό τραυματισμό.

Το δέρμα μας, το μεγαλύτερο όργανο δηλαδή που διαθέτει το ανθρώπινο σώμα, αναλαμβάνει τον σπουδαίο ρόλο του να διαβιβάζει τα σήματα πόνου στον εγκέφαλό μας, με αποτέλεσμα έως και αντανακλαστικές κινήσεις που μας προστατεύουν από ένα μεγαλύτερο κακό- π.χ., την έγκαιρη απομάκρυνση του χεριού μας από μια εστία κουζίνας, προκειμένου να μην υποστούμε μεγάλη ζημιά από το έγκαυμα.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, επιστήμονες στο πανεπιστήμιο RMIT της Αυστραλίας κατασκεύασαν τεχνητό «δέρμα» που μιμείται τους μηχανισμούς του πραγματικού και αντιδρά στα εκάστοτε ερεθίσματα.

Φτιαγμένο από σιλικόνη, το τεχνητό δέρμα μοιάζει με το πραγματικό τόσο ως προς την υφή, όσο και ως προς τις «μηχανικές του ιδιότητες», σχεδιασμένο ώστε να αντιδρά στην πίεση, την θερμότητα και το κρύο.

Το τεχνητό δέρμα φέρει ηλεκτροφόρους αισθητήρες, οι οποίοι, όπως και οι υποδοχείς του πόνου που βρίσκονται στο αληθινό δέρμα, θα στέλνουν ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο, με το στόχο της πρόκλησης αντίδρασης του σώματος μέσω της κίνησης.

Η καινοτομία αυτή θεωρείται πολύ σημαντική για τον τομέα της ρομποτικής και της κατασκευής προσθετικών μελών.

Καθώς τα προσθετικά μέλη μέχρι στιγμής δεν παρέχουν στους φορείς τους την δυνατότητα να αισθάνονται τους εξωτερικούς κινδύνους, η επένδυσή τους με τεχνητό δέρμα θα δώσει στα άτομα που φέρουν τεχνητά μέλη την δυνατότητα μιας πιο αληθοφανούς, πλήρους αλλά και ασφαλούς εμπειρίας.

ΠΗΓΗ: CNN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα