Επιστήμονες δοκίμασαν γενετική θεραπεία σε ποντίκια, η οποία καθυστερεί τη γήρανση

από fimotro

Επιστήμονες από το Πεκίνο ανέπτυξαν μια γενετική θεραπεία που αναστέλλει τη γήρανση των κυττάρων των ποντικών και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής τους.

Η μέθοδος που χρησιμοποίησαν αφορά την «απενεργοποίηση» ενός γονιδίου που ονομάζεται kat7 και φαίνεται πως αποτελεί κύριο παράγοντα που συνεισφέρει στη γήρανση των ζωικών κυττάρων.

Τα πειράματα διεξήχθησαν, για πρώτη φορά στον κόσμο, από το Ινστιτούτο Ζωολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν επέδειξαν μεγαλύτερη δύναμη και βελτιωμένη εμφάνιση μετά από 6-8 μήνες υποβολής τους στη θεραπεία, ενώ το προσδόκιμο ζωής τους αυξήθηκε κατά 25%.

Σκανάροντας  εκατοντάδες χιλιάδες γονίδια, οι επιστήμονες κατέληξαν σε εκείνα τα 100 που παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο όσον αφορά την διαδικασία της γήρανσης ενός οργανισμού, με το kat7 να εμφανίζεται ως το πλέον καθοριστικό.

Το kat7 εντοπίζεται στο γενετικό υλικό όλων των θηλαστικών, μεταξύ των οποίων και ο άνθρωπος.

Όσον αφορά τα ποντίκια του πειράματος, οι Κινέζοι επιστήμονες παρενέβησαν στο γενετικό τους κώδικα μέσω ενέσεων στο συκώτι των ζώων.

Σε εργαστηριακό περιβάλλον, οι ενέσεις πραγματοποιήθηκαν και σε απομονωμένα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, όπου δεν διαπιστώθηκε κάποια παρενέργεια μετά την παρέμβαση.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες είναι ακόμη μακριά από μια εφαρμογή της θεραπείας τους σε πραγματικούς ανθρώπους.

«Είναι απαραίτητο να δοκιμάσουμε τη θεραπεία και σε άλλους τύπους κυττάρων του ανθρώπινου σώματος, σε άλλα όργανα των ποντικών και σε άλλα είδη ζώων πριν χρησιμοποιήσουμε αυτή την στρατηγική επιβράδυνσης της γήρανσης στον άνθρωπο εκτεταμένα», είπε η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Qu Jing.

Το επόμενο μεγάλο βήμα για την έρευνα θα είναι, σύμφωνα με την Qing, η δοκιμή της θεραπείας σε άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά (π.χ. μαϊμούδες), για την οποία όμως απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά και φυσικά χρηματοδότηση.

«Στο τέλος ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε αποτελεσματικά να καθυστερήσουμε τη γήρανση και στον άνθρωπο, ακόμη και σε μικρό ποσοστό. Έχουμε ακόμη μέλλον», είπε η επιστήμονας.

ΠΗΓΗ: New York Post

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα