Για τη θέση ενός από τους εννιά αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέλεξε η πρόεδρος, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τον Έλληνα επίτροπο, Μαργαρίτη Σχοινά.

Σύμφωνα με το γράφημα που δόθηκε στη δημοσιότητα ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναλαμβάνει καθήκοντα αντιπρόεδρου με αντικείμενο την προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.

Η Κύπρια προτεινόμενη Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της προστασίας των καταναλωτών και την υγεία.

«Είμαι ενθουσιασμένος που προτάθηκα για Αντιπρόεδρο της Προστασίας του Τρόπου Ζωής μας που θα καλύπτει την μετανάστευση, την ασφάλεια, την εργασία και την εκπαίδευση. Είμαι έτοιμος να εργαστώ και ανυπομονώ για την συζήτηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πώς μπορούμε να μεταφράσουμε τις πολιτικές προτεραιότητες μας σε πραγματικά αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους», ανέφερε μετά την ανακοίνωση στον λογαριασμό του στο Twitter ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ποιος είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς προέρχεται από την κεντροδεξιά παράταξη και μάλιστα στην ομιλία που απηύθυνε πριν από έξι μήνες στο 12ο Συνέδριο της Ν.Δ. είχε σχολιάσει ότι «από τα φοιτητικά έδρανα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Αριστοτέλειο, μέχρι το βήμα αυτό, μου πήρε περίπου 35 χρόνια, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ». Εχει θητεύσει και ευρωβουλευτής της Ν.Δ. την περίοδο 2007-2009, παίρνοντας τη θέση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επέστρεψε τότε στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Παράλληλα, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα το ότι πρόκειται για πρόσωπο που διακρίθηκε λόγω των προσόντων του στις Βρυξέλλες, αλλά και το γεγονός ότι απέδειξε στην πράξη -στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, το 2015- ότι μπόρεσε να υπηρετήσει και τη διεθνή διάσταση του ρόλου του, αλλά και τη στήριξη της Ελλάδας, καθώς θεωρείται σημαντικός ο ρόλος που διαδραμάτισε για την αποφυγή δυσμενών εξελίξεων την περίοδο εκείνη που η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη.

Τα λόγια με τα οποία είχε κλείσει την ομιλία του στο συνέδριο της Ν.Δ., τον περασμένο Δεκέμβριο, ήταν χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία 4 χρόνια, μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Χρήστο Στυλιανίδη, τον επίτροπο της Κύπρου, ζήσαμε μαύρες στιγμές, με την Ελλάδα να βρίσκεται όντως στον προθάλαμο της εξόδου από το ευρώ και από τη ζώνη Σένγκεν. Και τις δύο φορές γλιτώσαμε τα χειρότερα. Γλιτώσαμε τον κίνδυνο να γλιστρήσει η Ελλάδα στη δεύτερη ταχύτητα. Ποτέ ξανά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί αυτό το έργο. Το είδαμε αυτό το θρίλερ και ξέρουμε πώς τελειώνει. Για όσους ενδεχομένως το ξέχασαν, το κλάμα του συνταξιούχου μπροστά στο ΑΤΜ θα τους το θυμίζει για πάντα. Ποτέ ξανά περιπέτειες! Ποτέ ξανά λαϊκισμός! Ολοι μαζί για μια ευρωπαϊκή Ελλάδα»!

Στο πλαίσιο της ίδιας ομιλίας είχε αναφερθεί και στην οπτική του για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Πρέπει πρώτα απ’ όλα να δουλέψουμε και να συμβάλουμε στα εργοτάξια που θα αποφασίσουν το μέλλον της Ευρώπης. Να ολοκληρώσουμε την αναμόρφωση της ΟΝΕ. Τώρα που οι πυροσβέστες της κρίσης έφυγαν, να δουλέψουμε με τους αρχιτέκτονες. Να χτίσουμε μια ΟΝΕ που ενώνει, δεν διαιρεί. Να κάνουμε μια πολιτική μετανάστευσης συνεκτική, ολοκληρωμένη… Να συμφωνήσουμε για το μέλλον των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων και να γιγαντώσουμε το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ. Και να δυναμώσουμε την παρουσία της Ευρώπης σε όλο τον κόσμο».

Εργάζεται σχεδόν 30 χρόνια σε επιτελικές θέσεις της Κομισιόν

Ο ανώτερος υπάλληλος της Κομισιόν και επικεφαλής μέχρι τώρα της υπηρεσίας εκπροσώπων Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, προτάθηκε χθες από την κυβέρνηση για τη θέση του επόμενου Ελληνα επιτρόπου, ο οποίος θα διαδεχθεί την 1η Νοεμβρίου τον σημερινό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Πρόκειται, χωρίς καμία αμφιβολία, για μια πολύ καλή επιλογή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί στέλνοντας τον κ. Σχοινά στην επόμενη Επιτροπή της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιλέγει το πρόσωπο που συνδυάζει άριστα τεχνοκρατική και πολιτική εμπειρία.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς εργάζεται σχεδόν 30 χρόνια στην Ε.Ε., έχοντας αναλάβει εξαιρετικά επιτελικές θέσεις στην ιεραρχία της Κομισιόν, με κορυφαία φυσικά αυτή του εκπροσώπου Τύπου της Επιτροπής, που στην ουσία ήταν ο πιο στενός συνεργάτης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τα τελευταία πέντε χρόνια. Καθήκοντα, που άσκησε με πολύ αποτελεσματικό τρόπο σε μια ιδιαίτερα νευραλγική θέση, αυτή της ενημέρωσης και μάλιστα σε μια περίοδο συνεχώς προβλημάτων στην Ευρώπη, πολιτικών και οικονομικών.

Είναι προφανές ότι όταν είσαι υπάλληλος των κοινοτικών οργάνων δεν εργάζεσαι για τη χώρα σου, αλλά για το κοινό συμφέρον της Ε.Ε. Ωστόσο, από την άλλη είναι βέβαιο πως το καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός ευρώ, ο κ. Σχοινάς ως γνώστης της ελληνικής κατάστασης έδωσε στον πρόεδρο Γιούνκερ τις πληροφορίες και συμβουλές που έπρεπε, ώστε ο τελευταίος να αναλάβει τις γνωστές πρωτοβουλίες, κρατώντας στην ουσία τη χώρα μας στην ευρωζώνη.

Ο κ. Σχοινάς έχει διατελέσει ευρωβουλευτής της Ν.Δ. την περίοδο 2007-2009. Ομως, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του στην Κομισιόν, είχε αξιώματα που άπτονται της πολιτικής και του στρατηγικού σχεδιασμού. Αναπληρωτής διευθυντής της ομάδας συμβούλων του πρώην προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, διευθυντής του Γραφείου της Επιτροπής στην Αθήνα, διευθυντής του γραφείου του πρώην επιτρόπου της Κύπρου Μάρκου Κυπριανού και φυσικά επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ήταν οι βασικές θέσεις που υπηρέτησε.

Οι επίτροποι, όπως και οι υπάλληλοι της Ε.Ε., εργάζονται επίσης για το κοινό συμφέρον της Ε.Ε., δεν είναι δηλαδή εκπρόσωποι της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, δίνουν πολύτιμες συμβουλές στις κυβερνήσεις πάνω σε κρίσιμα ζητήματα, χωρίς να παραβιάζουν την αποστολή τους. Και ο κ. Σχοινάς ως άριστος γνώστης των κοινοτικών μηχανισμών θα είναι εξαιρετικά πολύτιμος για την κυβέρνηση και την Ελλάδα, σε μια περίοδο καμπής, όπου η ελληνική οικονομία ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, η νέα πρόεδρος της Επιτροπής θα αναθέσει τις επόμενες εβδομάδες ένα από τα χαρτοφυλάκια στον κ. Σχοινά, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη τη χώρα προέλευσης, αλλά και τις γνώσεις του υποψηφίου επιτρόπου. Με δεδομένα τα πλούσια προσόντα του, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα αναθέσει κάποια σημαντική αρμοδιότητα. Η τελευταία «δοκιμασία» πριν από την ανάληψη των καθηκόντων των υποψηφίων επιτρόπων είναι το φθινόπωρο όταν θα περάσουν τη διαδικασία της ακρόασης ενώπιον των επιτροπών Ευρωβουλής, που είναι αρμόδιες για τα χαρτοφυλάκιά τους, οι οποίες βάσει της συνθήκης μπορεί να εγκρίνουν ή να απορρίψουν έναν επίτροπο. Υπενθυμίζεται ότι ο σημερινός Ελληνας επίτροπος έχει το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης και των εσωτερικών υποθέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα