Επιφυλακτικός ο Τσιόδρας για τον τουρισμό

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Τι είπε για Έλληνες και ξένους τουρίστες

Για το θέμα του τουρισμού μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας τονίζοντας ότι είναι νωρίς να ξεκινήσει η συγκεκριμένη συζήτηση και πολύ περισσότερο όταν αυτή αφορά εξωτερικό τουρισμό. 

Όπως είπε, παρόλο που δεν φαντάζει πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, βασικοί κανόνες ήδη συζητούνται αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί. Επεσήμανε δε πως δεν είμαστε σε φάση να μιλήσουμε για άνοιγμα τουρισμού από το εξωτερικό αυτή τη στιγμή, «αλλά οπωσδήποτε γίνονται κάποιες διεργασίες και κάποιες συζητήσεις με ποιους υγειονομικούς κανόνες θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός στην πατρίδα μας όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως ο τουρισμός θα γίνεται μόνο με συγκεκριμένους κανόνες και ανέφερε πως η επιτροπή επιστημόνων αλλά και οι ευρωπαϊκές χώρες και κράτη βρίσκονται σε διαβούλευση για το ζήτημα.

Παράλληλα, ο καθηγητής αναφέρθηκε και σε τρεις κανόνες που ενδεχομένως θα περιλαμβάνουν το καλοκαίρι, «εφόσον μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση για την οποία θα μιλάμε ότι επιτρέπεται ο τουρισμός, γιατί απαγορεύεται στις περισσότερες χώρες ακόμα, αυτή η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών».

Εκτίμησε πως ακόμα και διαδικασίες εσωτερικού τουρισμού και όχι μόνο εξωτερικού μπορεί να υποβάλλονται σε κάποιες απαγορεύσεις. «Μπορούμε να σκεφτόμαστε σταδιακά τον εσωτερικό τουρισμό αλλά όχι χωρίς την τήρηση κανόνων υγιεινής» υπογράμμισε.

Οι εν λόγω κανόνες:

1) θα έχουν σχέση με τον εργαστηριακό έλεγχο, «ιδιαίτερα αν έχουμε έναν εργαστηριακό έλεγχο που μπορεί να γίνει γρήγορα και να εξασφαλίσει ότι κάποιος δεν είναι φορέας της νόσου όταν ταξιδεύει ή έχει περάσει τη νόσο αν υπάρχει ένα αξιόπιστο αντίσωμα

2) σίγουρα η μετακίνηση θα γίνεται με κανόνες υγιεινής που θα αφορούν τη χρήση μάσκας και με μέτρα αντιμετώπισης κάποιου πιθανού περιστατικού στα μέσα μεταφοράς

3) οι κανόνες θα εφαρμόζονται με σκοπό να προστατευτούν οι ομάδες αυξημένου κινδύνου. «Δεν θα ρισκάρουμε σε μια περίοδο που μπορεί να κυκλοφορεί ακόμη ο ιός – καθώς δεν είμαστε σίγουροι πως μπορεί η ζέστη να επηρεάσει την κυκλοφορία του – τη μεταφορά του σε ένα εξοχικό ή σε ένα σπίτι στο οποίο μένουν οι γονείς μας ή άνθρωποι με αυξημένο κίνδυνο».

«Όλα αυτά» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας «πρέπει κανείς να τα βάλει σε ένα ενδεχόμενο σχέδιο ή πλάνο σε ότι αφορά στην επαναφορά του τουρισμού και να τα σκεφτεί κανονικά».

Σχετικά με το αν θα ταξιδεύει κανείς με αεροπλάνο ή πλωτό μέσο και πού εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη αραίωση των επιβατών τόνισε ότι παντού θα χρειάζεται η προσοχή όσον αφορά τη χρήση μέτρων υγιεινής και η τήρηση των αποστάσεων.

Ένα γενικότερο σετ κανόνων, Η επιτροπή, πρόσθεσε, σιγά σιγά συμφωνεί με το ένα γενικότερο σετ κανόνων, ωστόσο το κύριο ζήτημα είναι ποια θα είναι η επιδημιολογική εικόνα της νόσου στη χώρα μας και σε άλλες χώρες και αν θα μπορεί να εξασφαλιστεί αυτή η ασφάλεια, μιας και η παγκόσμια διασπορά του ιού προήλθε από εισαγόμενα κρούσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα