Τους στόχους για την ταχύτερη προώθηση των εξαγγελιών που έκανε από τη ΔΕΘ στον τομέα της υγείας έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου.
Η υλοποίηση του προγράμματος για τα 37.500 απογευματινά χειρουργεία με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την κυβέρνηση να στοχεύει στην άμεση έναρξη τους.
Εξετάστηκε επίσης η πορεία εκτέλεσης των έργων αναβάθμισης τμημάτων επειγόντων περιστατικών και άλλων εγκαταστάσεων στις δομές του ΕΣΥ, σε συνδυασμό με βέλτιστες πρακτικές για την υποδοχή και κατανομή περιστατικών, με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Συζητήθηκαν ακόμη ο σχεδιασμός για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, το χρονοδιάγραμμα ψηφιοποίησης περισσότερων υπηρεσιών στον τομέα της υγείας, ώστε να καταστεί πιο εύκολη η επικοινωνία των ασθενών με τους γιατρούς, και έγινε ανασκόπηση των επιδόσεων του ΕΚΑΒ και των αεροδιακομιδών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σημειώνεται πως αύριο Τετάρτη, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση όλων των μέτρων που ανακοινώθηκαν από την Θεσσαλονίκη.
Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Ολοκληρώσαμε την τακτική σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξειδικεύσουμε τις προτεραιότητές μας για τους επόμενους μήνες.
Θέλω να υπενθυμίσω την πολύ σημαντική ανακοίνωση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, που θα ενισχύσει σημαντικά το εισόδημά τους από τη στιγμή υλοποίησης του μέτρου. Ένα μέτρο το οποίο, εξάλλου, αποτελούσε πάγιο αίτημα των γιατρών του ΕΣΥ.
Οι προτεραιότητες για τους επόμενους μήνες κινούνται στην όσο το δυνατόν πιο γρήγορη υλοποίηση του εμβληματικού προγράμματος των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων. Αναμένουμε την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε το πρόγραμμα αυτό να ξεκινήσει άμεσα. Θα ωφελήσει πάνω από 30.000 συμπολίτες μας και σκοπός μας είναι μέσω αυτού του προγράμματος να μειώσουμε σημαντικά τις λίστες αναμονής ως προς τα χειρουργεία, ξεκινώντας από τα παλαιότερα περιστατικά και πηγαίνοντας προς τα πιο καινούρια.
Μας απασχόλησε, επίσης, για ακόμη μία φορά, το ζήτημα της διαχείρισης των περιστατικών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων. Εντός του επόμενου διαστήματος θα υπάρχουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις σε αυτή την κατεύθυνση.
Γνωρίζουμε ότι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών αποτελούν μία εστία δυσαρέσκειας και πολλές φορές αδικούν και τη συνολική εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δεν θα σταθώ στην αναμόρφωση των ΤΕΠ, η οποία δρομολογείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναμένονται και άλλες πρωτοβουλίες ενίσχυσης σε προσωπικό, ειδικά όσον αφορά στους τραυματιοφορείς, και ενδεχομένως προτάσεις για μία καλύτερη διαχείριση των εφημεριών της Αττικής.
Ο σκοπός μας είναι πάντα οι συμπολίτες μας να περιμένουν λιγότερο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, με λιγότερη ταλαιπωρία, με περισσότερη αξιοπρέπεια και τελικά να εξυπηρετούνται καλύτερα. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις άμεσης παρέμβασης σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα λειτουργίας του ΕΣΥ».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, οι Υπουργοί Επικρατείας Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι Υφυπουργοί Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Μάριος Θεμιστοκλέους, και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.