29 Μαρτίου 2024 / 3:22 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 3:22 μμ

Έντονη ανησυχία από την αύξηση κρουσμάτων

από fimotro

Μάσκα παντού και πάρτι τέλος λόγω κορονοϊού σε Μύκονο και Χαλκιδική

Εντονος είναι ο προβληματισμός σε κυβέρνηση και ειδικούς για τη μαζική εμφάνιση κρουσμάτων του κορωνοϊού σε γηροκομεία, αλλά η μαζικότητα των κρουσμάτων σε υγειονομικούς εργαζόμενους νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα χθες Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανέφερε 217 νέα κρούσματα, τα 195 εγχώρια και τα 22 εισαγόμενα. Συνεχίζοντας το σερί των προηγούμενων ημερών, οι περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις στη λίστα με τα περισσότερα κρούσματα, με 89 και 44 αντίστοιχα. Επτά κρούσματα όλα σχετιζόμενα με κοινή πηγή μετάδοσης εντοπίστηκαν στην περιφέρεια Καρδίτσας, 6 στην περιφέρεια Ημαθίας και 5 στην περιφέρεια Ξάνθης.

Όλα τα παραπάνω τεκμηριώνουν την επιδημιολογική εικόνα της μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα. Μάλιστα ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που υποβάλλονται σε διαγνωστικό μοριακό έλεγχο είναι ασυμπτωματικοί και κάνουν το τεστ είτε από προσωπικό ενδιαφέρον επειδή επέστρεψαν από τουριστικό προορισμό με κρούσματα, είτε γιατί υπήρξε κάποια σχετική σύσταση από τους εργοδότες τους πριν επιστρέψουν στην εργασία τους.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) τουλάχιστον 70 γιατροί και λοιπό υγειονομικό προσωπικό εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό τον μήνα Αύγουστο. «Από τους 70 υγειονομικούς που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό τον Αύγουστο, πάνω από 50 είναι ασυμπτωματικοί, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διασπορά του κορωνοϊού», επεσήμανε ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Νέοι περιορισμοί και μέτρα για τη Μύκονο και τη Χαλκιδική αποφασίστηκαν χθες, μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. Και στις δύο περιοχές μετέβησαν από χθες ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της ΕΛ.ΑΣ. για την εντατικοποίηση των ελέγχων με στόχο να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο κορωνοϊός.

Ειδικότερα, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, αποφασίστηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, η απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των εννέα ατόμων για οποιονδήποτε λόγο τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο, αλλά και η αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ. Επιπροσθέτως, στους χώρους εστίασης επιτρέπεται πλέον μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα. Σε ισχύ εξακολουθεί να είναι, φυσικά, και η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις επτά το πρωί. Οσον αφορά τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, οι εργαζόμενοι μπορούν να βγουν σε αναστολή σύμβασης.

«Από την αρχή έναρξης της πανδημίας είμαστε σε επαφή και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για όλα τα μέτρα πρόληψης, καθώς και υγειονομικής αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid. Με βάση την εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά και την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, η επιτροπή επιστημόνων εισηγήθηκε και η πολιτεία αποφάσισε, μετά τον Πόρο, την Πάρο και την Αντίπαρο, να εφαρμοστούν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα στη Μύκονο και στη Χαλκιδική. Κατόπιν και σημερινής (σ.σ.: χθεσινής) επικοινωνίας που είχα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, με διαβεβαίωσε ότι αποκλειστικοί λόγοι για τη λήψη αυτής της απόφασης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας», είπε χθες στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς.

«Αναμφισβήτητα, τα επιπλέον μέτρα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο όλους τους επαγγελματίες του νησιού, και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Ομως, είναι βέβαιο πως η προστασία της δημόσιας υγείας, του πολυτιμότερου αγαθού, παραμένει η μόνη η οποία μπορεί να θωρακίσει τη δημόσια εικόνα του νησιού, να διασφαλίσει τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας, ακόμα και με περιορισμούς, και -το κυριότερο- να επιτρέψει μια καλύτερη τουριστική σεζόν την επόμενη χρονιά. Αρα μένουμε ψύχραιμοι, εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα τα μέτρα και προστατεύουμε την υγεία μας», συνέχισε ο κ. Κουκάς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος, δήλωσε ότι «ο τουρισμός της Χαλκιδικής εφάρμοσε και θα συνεχίσει να εφαρμόζει με ευλάβεια κάθε υποδεικνυόμενο υγειονομικό μέτρο, αφού η τύχη αυτού του καλοκαιριού είναι στα χέρια των ειδικών και μόνον αυτών. Δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις σε αυτό και η συνεργασία μας με τις αρμόδιες αρχές είναι δεδομένη για την πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των νέων περιοριστικών μέτρων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα