Ενοίκια Covid: Μέχρι 31 Μαρτίου οι δηλώσεις, μέσα Απριλίου οι αποζημιώσεις

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Έως την 31η Μαρτίου θα διαρκέσει η διαδικασία υποβολής στην ΑΑΔΕ των «δηλώσεων Covid» για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Φεβρουαρίου, ενώ οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν από τα μέσα του Απριλίου.

Στη συνέχεια, θα υποβληθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οι δηλώσεις του Μαρτίου, για τον οποίο προβλέπεται επίσης η πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Τον τρέχοντα μήνα, εξάλλου, συνεχίζεται για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους υπόλοιπους πληττόμενους ΚΑΔ η υποχρεωτική έκπτωση ενοικίου κατά 40%, ενώ στους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή δίδεται η δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου κατά 40% για την κύρια και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους.

Την ίδια ώρα, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου θεωρούν πάνω- κάτω δεδομένη την επέκταση της απαλλαγής από τα ενοίκια και τον Απρίλιο για όλες τις επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή. Με τα σημερινά δεδομένα, πλήρη απαλλαγή θα έχουν η εστίαση, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τα γυμναστήρια. Ενώ, στην περίπτωση που δεν ανοίξει το λιανεμπόριο στα τέλη Μαρτίου, θα συμπεριληφθούν οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου.

Οι κλειστές επιχειρήσεις απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου και τον Φεβρουάριο. Στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.ά.), του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι), τα γυμναστήρια και οι επιχειρήσεις του αθλητισμού, του τουρισμού (ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία), καθώς και οι υπηρεσίες μεταφορών που μπορεί μεν να λειτουργούν, αλλά πλήττονται ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που ήταν ανοικτές, το ενοίκιο του Φεβρουαρίου θα είναι μειωμένο κατά 40%.

Οι ιδιοκτήτες- φυσικά πρόσωπα που δεν εισέπραξαν ενοίκια τον Φεβρουάριο, θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος. Ενώ, οι ιδιοκτήτες- νομικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν στο 60% του μισθώματος. Όσοι εισπράξουν «κουρεμένα» ενοίκια κατά 40%, θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημίας που έχουν υποστεί.

Από τις 15 Μαρτίου θα «τρέχουν» οι πληρωμές στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Ιανουαρίου. Ενώ, μετά τις 30 Μαρτίου θα πληρωθούν οι δηλώσεις στις οποίες εντοπίστηκαν λάθη και έγιναν διορθώσεις.

Σημειώνεται, τέλος, ότι αναμένεται η απόφαση (μετά από εισήγηση του διοικητή της ΑΑΔΕ) που θα καθορίσει τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις καταβολής του ποσού της αποζημίωσης για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Πηγή: xrimaonline.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα