Ενοίκια: Χωρίς δήλωση οι πιστώσεις Απριλίου

από fimotro

Οι πληρωμές θα γίνουν με βάση τα στοιχεία στις δηλώσεις Φεβρουαρίου – Μαρτίου

Χωρίς την υποβολή «Δήλωσης Covid» αναμένεται να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μηδενικά ενοίκια του Απριλίου, καθώς θα εφαρμοστεί το μοντέλο του Μαρτίου.

Οι πληρωμές θα γίνουν με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στις δηλώσεις Φεβρουαρίου και Μαρτίου, διότι στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι δεν υπήρξε αλλαγή στις μισθώσεις για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή. Η υποβολή «Δήλωσης COVID» θα γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Όπως τον Μάρτιο, έτσι και για τον Απρίλιο, οι ιδιοκτήτες φυσικά και νομικά πρόσωπα που νοικιάζουν ακίνητα σε επιχειρήσεις που δικαιούνται «κούρεμα» ενοικίου 100%, θα λάβουν αποζημίωση ίση με το 80% και 60%, αντίστοιχα, του συμφωνημένου μισθώματος. Όσοι ιδιοκτήτες εισπράξουν «κουρεμένα» ενοίκια κατά 40%, θα αποζημιωθούν για το 50% της απώλειας που έχουν υποστεί.

Η αποζημίωση δίνεται με βάση τις εξής προϋποθέσεις:

α) Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.

β) Ο εκμισθωτής- νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

γ) Ο μισθωτής- επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

δ) Ο μισθωτής- επιχείρηση να είναι κατά περίπτωση δικαιούχος απαλλαγής της υποχρέωσης καταβολής του συνολικού μισθώματος ή του 40% του συνολικού μισθώματος για τον Μάρτιο βάσει των ΚΑΔ.

ε) Να τελεί σε αναστολή για τον Απρίλιο η σύμβαση εργασίας/ναυτολόγησης του μισθωτή ή συζύγου/ετέρου μέρους συμφώνου συμβίωσης.

στ) Να τελεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας για τον Απρίλιο, ενός τουλάχιστον γονέα με τέκνο- εξαρτώμενο μέλος το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του.

Σημειώνεται ότι, έως τις 14 Μαΐου πρέπει να υποβληθούν οι «Δηλώσεις COVID» για τα μειωμένα ενοίκια του Μαρτίου, για τα οποία οι ιδιοκτήτες αποζημιώθηκαν προκαταβολικά την περασμένη εβδομάδα. Εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης με τους ΚΑΔ κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων για τα μειωμένα ενοίκια του Απριλίου, αλλά και η καταβολή αποζημιώσεων και συμψηφισμών για όσους υπέβαλαν τροποποιητικές και διορθωτικές «Δηλώσεις Covid» για το διάστημα Μαρτίου- Δεκεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, θα συνεχιστεί και τον Μάιο η ρύθμιση που προβλέπει πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα. Ωφελούμενοι είναι το λιανεμπόριο, οι επιχειρήσεις εστίασης, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, αλλά και λοιπές επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.

Ενώ, πλέον η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον Μάιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα