29 Μαρτίου 2024 / 3:48 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 3:48 μμ

Ενίσχυση με 420 νέες προσλήψεις στην ΑΑΔΕ

από fimotro

Με 420 νέες προσλήψεις, κυρίως τελωνειακών, και 190 μετατάξεις ενισχύεται άμεσα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με εισήγηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για την αντιμετώπιση του αυξημένου φόρτου εργασίας της τελωνειακής υπηρεσίας λόγω Brexit και χωρίς την αίρεση μιας μη συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Eνωση.

Οι μόνιμες θέσεις προσωπικού που ανοίγουν στην ΑΑΔΕ με τροπολογία του Μ. Βαρβιτσιώτη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο συζητείται στη Βουλή, κατανέμονται ως εξής:

– 270 θέσεις από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με προκήρυξη με σειρά προτεραιότητας (μόρια).
– 150 θέσεις από επιλαχόντες της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 1Γ/2017 που είχε υλοποιηθεί με γραπτό διαγωνισμό.
– 190 θέσεις που θα καλυφθούν με τη διαδικασία των μετατάξεων.

Η εισήγηση

Oπως αναφέρει στην εισήγησή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, «η υπηρεσία είχε υποστελεχωθεί σημαντικά ήδη κατά τη μνημονιακή περίοδο, ωστόσο η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Eνωση αναμένεται να λειτουργήσει έτι περαιτέρω επιβαρυντικά για τις τελωνειακές αρχές και να εντείνει την ήδη ασφυκτική κατάσταση. Ιδίως δε στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, καθώς θα απαιτούνται τελωνειακές διατυπώσεις για το σύνολο της διακίνησης εμπορευμάτων και επιβατών από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα δε με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, πλέον οι εξαγωγές της χώρας και οι έλεγχοι σε καίρια σημεία της επικράτειας αντιμετωπίζουν καθημερινά μεγάλες δυσκολίες».

Υπό αυτό το πρίσμα, με την πρόσληψη 420 υπαλλήλων διαφόρων κατηγοριών και κλάδων, που προβλέπει το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις εν όψει Brexit του υπουργείου Εξωτερικών, ανοίγει ο δρόμος για την ουσιαστική ενίσχυση των τελωνειακών αρχών, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους και να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που συνεπάγονται οι αυξημένες ροές επιβατών και εμπορευμάτων.

Παράλληλα, πέρα από τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των αναγκών της εμπορευματικής κοινότητας και της κίνησης των επιβατών, με τις εν λόγω ρυθμίσεις ενισχύεται και η προστασία του δημόσιου συμφέροντος, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, καθώς διευκολύνονται ο εντοπισμός και η πάταξη των φαινομένων λαθρεμπορίου και η είσπραξη των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στον τομέα της αλκοόλης και των καυσίμων.

Θωρακίζονται οι χώρες

Η ενίσχυση των τελωνειακών αρχών εν όψει της επικείμενης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αποτελεί μόνο ελληνική πρωτοβουλία. Τα περισσότερα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο της αντίστοιχης προετοιμασίας τους και θωράκισής τους απέναντι στη νέα πραγματικότητα που θα διαμορφώσει το Brexit, έχουν προγραμματίσει προσλήψεις σημαντικού αριθμού προσωπικού, ενώ αρκετά εξ αυτών τις έχουν ήδη υλοποιήσει. Κι αυτό παρόλο που ο αριθμός των υπηρετούντων στην ελληνική τελωνειακή υπηρεσία σήμερα (2.067) είναι δυσανάλογα χαμηλότερος από τη στελέχωση των ευρωπαϊκών κρατών-μελών, που, ούτως ή άλλως, δεν αντιμετωπίζουν τις ιδιομορφίες της γεωμορφολογίας της χώρας μας.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, πρόκειται για προσλήψεις που συμφωνούν με τον στρατηγικό προγραμματισμό προσλήψεων του δημόσιου τομέα και δεν γεννούν πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ ο προκρινόμενος τρόπος διενέργειάς τους εξασφαλίζει τόσο την τήρηση της πρόσφορης διαδικασίας όσο και την ταχεία άντληση υποψηφίων για την άμεση κάλυψη πραγματικών αναγκών της Δημόσιας Διοίκησης.

Η 1Γ/2017

Η προκήρυξη του ΑΣΕΠ 1Γ/2017 προέβλεπε την πρόσληψη 548 πτυχιούχων κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης των κλάδων Εφοριακών (418 θέσεις) και Τελωνειακών (130 θέσεις) στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Τα οριστικά αποτελέσματα του γραπτού διαγωνισμού (1Γ/2017) εκδόθηκαν στις 23 Απριλίου 2019 και η απόφαση για την κατανομή των επιτυχόντων δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β 6-6-2019).

Τα καθήκοντα

Οι επιτυχόντες του κλάδου ΠΕ τελωνειακών (με πτυχίο Νομικής) απασχολούνται κυρίως με την ερμηνεία και εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας. Τον έλεγχο των παραστατικών/στοιχείων που αφορούν στη σωστή εκτέλεση εργασιών που αναφέρονται σε θέματα διεκπεραίωσης των διαπιστούμενων παραβάσεων και λαθρεμποριών της τελωνειακής, δασμολογικής, φορολογικής και λοιπής νομοθεσίας. Τη διαχείριση θεμάτων είσπραξης δημοσίων εσόδων καθώς και τις αντικρούσεις επί ανακοπών, προσφυγών ή λοιπών ένδικων μέσων, που ασκούνται από φορολογουμένους ή οφειλέτες του Δημοσίου και την τήρηση όλων των διαδικασιών για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Οι υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Τελωνειακών (με διοικητικά – οικονομικά πτυχία) απασχολούνται κυρίως με την τήρηση της τελωνειακής νομοθεσίας. Τον καθολικό/δειγματοληπτικό έλεγχο διακινουμένων προσώπων και αγαθών και επαλήθευση των δηλωθέντων στοιχείων. Την ορθή δασμολογική κατάταξη και τον καθορισμό δασμολογητέας αξίας των εμπορευμάτων. Τη βεβαίωση των δασμοφορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων. Τη βεβαίωση οφειλών μετά από έλεγχο.

Οι υπάλληλοι των κλάδων ΠΕ Εφοριακών (με πτυχίο Στατιστικής) και ΠΕ Τελωνειακών (με πτυχίο Στατιστικής) απασχολούνται κυρίως με τη συλλογή, ανάλυση, επεξεργασία και αξιοποίηση των στατιστικών δεδομένων και δεικτών απόδοσης στο πλαίσιο της Διοίκησης μέσω Στόχων. Ανάπτυξη/συντήρηση των βάσεων δεδομένων καθώς και στατιστική παρακολούθηση, επεξεργασία και ανάλυση όλων των δεδομένων που υποστηρίζουν τους στρατηγικούς στόχους και τις επιμέρους επιχειρησιακές δράσεις της Αρχής.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα