Μήνας πληρωμών από το κράτος θα είναι ο Δεκέμβριος γιά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Γράφει ο Γιάννης Αντωνιάδης 
Οικονομολόγος
Οι αποζημιώσεις θα αφορούν όσους έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, την επιστρεπτέα προκαταβολή, καθώς και την καταβολή του μισού της ζημίας των ιδιοκτητών ακινήτων από την υποχρεωτική μείωση των ακινήτων.
Ειδικότερα στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες ουσιαστικά πληρωμές της επιστρεπτέας προκαταβολής “3”. Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 ύψους 1 δις€ και θα ακολουθήσει η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 ύψους 700 εκατ. €. Στόχος του Οικονομικού επιτελείου είναι να έχουν εκταμιευθεί τα ποσά από τους δύο αυτούς κύκλους έως το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων μπορούν να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν κρατικό δάνειο στους δύο τελευταίους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Εν τω μεταξύ, από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η αποζημίωση (αναλογικά με τις ημέρες αναστολής εργασίας) στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή, ενώ περί τις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το επίδομα των 800 € στους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο.
Παράλληλα η κυβέρνηση προχώρα σε ένα νέο τρόπο αποζημίωσης περίπου 400.000 ιδιοκτητών ακινήτων γιά το υποχρεωτικό “κούρεμα” των ενοικίων από τα μισθώματα του Νοεμβρίου. Από το μοντέλο του συμψηφισμού με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις, που είχε προκαλέσει την αντίδραση των ιδιοκτητών, αποφασίστηκε ως αποζημίωση το 50% της ζημίας που υφίστανται από το κομμένο ενοίκιο στο εισόδημα τους να πιστώνεται από το κράτος στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Γιά παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης  λαμβάνει μηνιαία ενοίκια 2.000€. Με το κούρεμα των ενοικίων κατά 40%, έχει απώλειες εισοδήματος ύψους 800€. Με το νέο μοντέλο δικαιούται αποζημίωση 400€ που θα πιστωθει στο λογαριασμό του. Γιά την είσπραξη του ποσού της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στην απώλεια του Νοεμβρίου, ο δικαιούχος ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικά στο TAXISnet δήλωση απώλειας γιά τον Νοέμβριο. Η αποζημίωση θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο.
Τέλος, αναφορικά με το Δώρο Χριστουγέννων το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες από 21 έως 31 Δεκεμβρίου, το κράτος, όπως έγινε καί με το Δώρο του Πάσχα θα καταβάλει στις επιχειρήσεις την αναλογία που αντιστοιχεί γιά το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή, υπολογιζόμενη όμως επί του ύψους των 534€ και όχι επί του ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα