ΕΝΦΙΑ: Τα σενάρια για το 2022

από fimotro

Χαρτί και μολύβι έχουν πάρει στο υπουργείο Οικονομικών και σβήνουν γράφουν προκειμένου να καταλήξουν στην τελική μορφή που θα έχει ο ΕΝΦΙΑ του 2022, μετά την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, που όπως είναι γνωστό θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον προσεχή Μάρτιο και η εξόφλησή του θα γίνει σε περισσότερες δόσεις.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει από το υπουργείο Οικονομικών δύο είναι οι βασικές σκέψεις για τον ΕΝΦΙΑ του 2022. Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνολική επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αναζητείται ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει, έτσι ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση χρεωστάει κάτι από αυτά που έχει υποσχεθεί σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ. Ο Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε πρόσφατα ότι υπάρχει και η νέα μεσοσταθμική μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε νέες περιοχές θα κρίνει το εύρος των αλλαγών που θα «κλειδώσουν» για το επόμενο έτος.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα είναι έτοιμος τον Νοέμβριο και όπως σημείωσε ο υπουργός «τότε θα έχουμε εικόνα της άσκησης που τρέχει και ενσωματώνει τις νέες αντικειμενικές αξίες». Σημείωσε ακόμη ότι «δεν θα υπάρχει συνολικά επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ» και η κυβέρνηση έχει «μια εκκρεμότητα για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, ή πρώτη μας ενέργεια ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%. Αυτή η εκκρεμότητα υπάρχει και είναι ανάμεσα σε αυτά που εξετάζουμε για το 2022».

Δύο είναι τα βασικά σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ του 2022

Το βασικό σενάριο που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ο οποίος επιβαρύνει περίπου 500.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα και προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην αγορά των ακινήτων.

Όλες οι αλλαγές που σχεδιάζονται στον ΕΝΦΙΑ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Δηλαδή και το επόμενο έτος οι εισπράξεις από τον φόρο ακινήτων θα διαμορφωθούν στα 2,6 δισ. ευρώ.

Οι νέες ρυθμίσεις θα έρθουν να εξουδετερώσουν τις μεγάλες αυξήσεις που προκύπτουν από το άλμα των αντικειμενικών αξιών. Εκτός από τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται στα κλιμάκια και στους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου, στο μικροσκόπιο της ειδικής ομάδας εργασίας βρίσκονται και οι συντελεστές παλαιότητας, οι οποίοι, αντί να μειώνουν, αυξάνουν τον φόρο όσο πιο νέο είναι ένα κτίσμα. Οι προτάσεις της ομάδας εργασίας αναμένεται να λάβουν τη μορφή νομοσχεδίου, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό ο λογαριασμός του νέου φόρου ακινήτων θα φθάσει στους φορολογούμενους στις αρχές του επόμενου έτους. Από Μάρτιο, οι  εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τον νέο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα