ΕΝΦΙΑ: Το σχέδιο για τα επόμενα χρόνια

από fimotro

Τι σκέφτεται το ΥΠΟΙΚ και τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες

Τελευταία φορά θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ το φθινόπωρο, καθώς από το 2022 τα σημειώματα του φόρου προς τους ιδιοκτήτες, θα αποστέλλονται από το μήνα Μάρτιο. Στόχος είναι του χρόνου η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ να πραγματοποιείται σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθεί μεθαύριο, Τετάρτη, και θα καταβληθεί σε 6 δόσεις, με την τελευταία πληρωμή να έχει προγραμματιστεί για το τέλος Φεβρουαρίου του 2022. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών, μόλις ολοκληρωθούν οι πληρωμές του φετινού ΕΝΦΙΑ, θα έρθουν τα εκκαθαριστικά του επόμενου έτους και θα ξεκινήσει άμεσα η πληρωμή του. Στην πράξη οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώνουν στο εξής, κάθε μήνα και από μια δόση ΕΝΦΙΑ.

Μπορεί τα «αποκαλυπτήρια» του νέου φόρου να πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο, αφού τότε θα κατατεθεί η έκθεση της επιτροπής που έχει συσταθεί για τον υπολογισμό του φόρου με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες και το πόρισμα θα ενσωματωθεί στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού για το 2022, ωστόσο είναι βέβαιο πως ο φόρος του ερχόμενου έτους θα πλωρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις, έως και το Δεκέμβριο του 2022.

Ο λόγος; Αρχής γενομένης από το 2023 ο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται από τον Ιανουάριο έως και το Δεκέμβριο, προκειμένου να «απλώσει» σε 12 μηνιαίες δόσεις, ώστε οι ιδιοκτήτες να καταβάλουν μικρότερο φόρο κάθε 30 μέρες, με το Υπουργείο Οικονομικών να το θεωρεί «βατό» για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Διπλή δόση τον Οκτώβριο
Τα φετινά εκκαθαριστικά δεν θα διαφέρουν απ’ αυτά που πλήρωσαν πέρυσι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς υπολογίστηκαν με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες και όχι με εκείνες που ανακοινώθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού και θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2022.

Το Υπουργείο Οικονομικών δίνει το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες να μην καταβάλουν την πρώτη δόση στο τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Οκτωβρίου, μαζί με την τρέχουσα δόση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα