Ενεργοποιείται εντός των επόμενων ημερών η Κάρτα του Αγρότη

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Ζήτημα ημερών είναι η ενεργοποίηση της Κάρτας του Αγρότη. Αυτό ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αρμόδιος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, πραγματοποίησε επαφές με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας «συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα πριν το άνοιγμα της δήλωσης ΟΣΔΕ, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να λάβουν τις αναγκαίες πιστώσεις και να αγοράσουν πρώτες ύλες, να προμηθευτούν φυτοφάρμακα και άλλα εργαλεία αναγκαία για τις καλλιέργειες τους».

Τι είναι η Κάρτα του Αγρότη

Η κάρτα αυτή θα διατίθεται στους αγρότες (γεωργούς και κτηνοτρόφους),  δικαιούχους της «Βασικής Ενίσχυσης». Αν το επιθυμούν, κάνουν αίτηση προς την τράπεζα με την οποία συνεργάζονται, δηλώνοντας τον τηρούμενο καταθετικό λογαριασμό. Όπου θα γίνει η πίστωση.

Η «Βασική Ενίσχυση», θεμελιώνεται με την υποβολή της σχετικής δήλωσης δικαιωμάτων (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης). Έτσι, ακόμα και πριν εισπραχθεί, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για αγορές από επιχειρήσεις που εμπορεύονται προϊόντα σχετιζόμενα με τις παραγωγικές ανάγκες των αγροτών.

Να εξοφλούνται οφειλές σε πιστοποιημένους φορείς υποβολής δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης.  Να εξοφλούνται τρέχουσες οφειλές του έναντι ΕΛΓΑ, ΟΓΑ και Δημοσίου, δαπάνες έκδοσης και χρήσης εργοσήμου, καθώς και το κόστος αίτησης αγροτικών ενισχύσεων.  Να γίνετε ανάληψη μετρητών μέχρι ποσοστού 10% του πιστωτικού ορίου του συνδεδεμένου με την κάρτα λογαριασμού, κατά τη διάρκεια ισχύος του εκάστοτε χορηγηθέντος πιστωτικού ορίου.

Το πιστωτικό όριο κάθε αγρότη θα ανέρχεται σε ποσοστό 80% επί της «Βασικής Ενίσχυσης» που δικαιούται την συγκεκριμένη χρονιά, θα αφορά μόνο στην προεξόφληση της «Βασικής Ενίσχυσης» και δεν θα μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτό το προϊόν οι οποιεσδήποτε άλλες οφειλές του αγρότη προς την τράπεζα.

Η διάρκεια του πιστωτικού ορίου θα λήγει με την πίστωση της «Βασικής Ενίσχυσης», η οποία και θα εξοφλεί τη χρηματοδότηση. Μετά την εξόφληση της εκάστοτε χρηματοδότησης δίνεται η δυνατότητα χορήγησης νέου πιστωτικού ορίου για τη «Βασική Ενίσχυση» του επόμενου έτους από την ίδια ή άλλη τράπεζα επιλογής του αγρότη – δικαιούχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα