Ενεργειακή κρίση: Έτσι θα μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος για όλους

από fimotro

Αυτό είναι το κυβερνητικό “πακέτο” για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Αποφασισμένη να προχωρήσει σύντομα σε ανακοινώσεις για τη μείωση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια είναι η κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό οι συσκέψεις με αντικείμενο την επεξεργασία του εθνικού σχεδίου περαιτέρω στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες εάν δεν υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή λύση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επιβάλει πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, θέτοντας όριο στην αμοιβή της προσφερόμενης τιμής ρεύματος. Το επιπλέον κόστος για τους ηλεκτροπαραγωγούς θα καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Στόχος είναι να πέσει η μέση τιμή αναφοράς στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, άρα και το κόστος που αγοράζουν ρεύμα οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να συγκρατηθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια των καταναλωτών. Παράλληλα, εξετάζεται και ένα «υβριδικό» μοντέλο που θα συνδυάζει παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά και συνέχιση των επιδοτήσεων.

Οπως προκύπτει από το κυβερνητικό σχέδιο, θα μπει ανώτατη τιμή στη χονδρική που θα βρίσκεται περίπου στα επίπεδα του περυσινού πρώτου 6μήνου, δηλαδή περί τα 100 ευρώ και με βάση αυτή την τιμή θα προκύπτουν οι λογαριασμοί.
«Η όποια διαφορά υπάρχει με την αγορά και την τιμή, όπως αυτή διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, θα δίνεται ως επιδότηση από το κράτος στις εταιρίες ενέργειας, αλλά ο καταναλωτής θα δει τους λογαριασμούς του να κυμαίνονται στα περυσινά επίπεδα», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που προκαλεί η ενεργειακή ακρίβεια και ο πληθωρισμός σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το Υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε στην Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας, με μέτρα που φτάνουν τα 4,336 δις ευρώ για το 2022 έναντι μόλις 991 εκατομμυρίων ευρώ το 2021 ( από 0,5% του ΑΕΠ σε 2,2% του ΑΕΠ).

Το μεγαλύτερο μέρος (3,614 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για την επιδότηση του ρεύματος και του φυσικού αερίου, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Οι ενισχύσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά αγγίζουν τα 324 εκ. ευρώ, οι επιδοτήσεις για αγορά καυσίμων μετά τη ραγδαία άνοδο των τιμών φτάνουν τα 130 εκ. ευρώ, ενώ για την επιδότηση θέρμανσης θα χρησιμοποιηθούν 90 εκ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα