Ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα

από fimotro

Τι αλλάζει από το Σάββατο και τι από την 1η Ιουλίου

Αρωμα… κανονικότητας αναδίδεται πιο έντονα τις επόμενες ημέρες με την έναρξη της μουσικής στην εστίαση και τη χαλάρωση του ωραρίου κυκλοφορίας.

Με δεδομένη τη συνεχή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας από το προσεχές Σάββατο, 12 Ιουνίου, τα καταστήματα εστίασης μπορούν να παίζουν μουσική σε ανοιχτούς χώρους και μόνο για καθήμενους, με «τσουχτερά» πρόστιμα σε περίπτωση παράβασης, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά μία ώρα μετά σε σχέση με σήμερα, δηλαδή από τη 1.30 τα ξημερώματα.

Από την 1η Ιουλίου, και εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, καταργείται το ωράριο κυκλοφορίας. Παράλληλα, αυξάνεται η δυναμικότητα του σχεδίου «Ελευθερία». Χθες άνοιξαν επιπλέον 420.300 ραντεβού των εμβολίων Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson τόσο στην ηπειρωτική όσο και νησιωτική χώρα, δίνοντας ώθηση στους εμβολιασμούς.

Άρση μέτρων 

Η χθεσινή ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, περιλάμβανε και… ευχάριστες ειδήσεις τόσο αναφορικά με την αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος όσο και σε επιπλέον χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μετά από πολλούς μήνες. Πιο αναλυτικά, τα επόμενα βήματα που εισηγήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς έχουν ως εξής:

 • Από Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων, καθώς και των κέντρων διά βίου μάθησης των ΑΕΙ.
 • Από το Σάββατο 12 Ιουνίου η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τη 1.30 και θα ισχύει ως τις 5.00 το πρωί. Από την 1η Ιουλίου το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματά.
 • Από το Σάββατο 12 Ιουνίου θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους και για καθήμενους πελάτες. Σε περίπτωση που παραβιάζεται το μέτρο θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή για 15 ημέρες στο κατάστημα σε περίπτωση δεύτερης παράβασης.
 • Από το Σάββατο 12 Ιουνίου επιτρέπεται η λειτουργία καφέ και εστιατορίων σε στοές, με την προϋπόθεση πως έχουν δύο εξόδους για να διευκολύνεται η είσοδος και έξοδος, αλλά και ο αερισμός του χώρου.
 • Από το Σάββατο 12 Ιουνίου αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος/θεάματος, και πιο συγκεκριμένα: Από 50% σε 75% όταν το θέατρο έχει χωρητικότητα έως 1.000 θέσεις, στο 70% σε χώρους έως 5.000 θέσεων, σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων, και εάν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο αριθμός καθορίζεται σταθερά στα 10.000 άτομα.
 • Την 1η Ιουλίου το όριο ατόμων σε δεξιώσεις είναι τα 300 άτομα, αντί 100 που έχει οριστεί έως σήμερα.
 • Στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ.
 • Από 11/6 λειτουργούν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ με ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Επιπλέον, επιτρέπεται ένας καθήμενος ανά τραπέζι με διάταξη τραπεζιών σύμφωνα με τους κανόνες της εστίασης.
 • Θα λειτουργούν οι εκθέσεις ανοιχτών χώρων σύμφωνα με τους κανόνες των λαϊκών αγορών.
 • Από Δευτέρα 14/6 λειτουργούν πλήρως τα φροντιστήρια για όλους τους μαθητές με φυσική παρουσία και τήρηση των υφισταμένων κανόνων προστασίας και υποχρεωτική χρήση rapid test ή self test μία φορά εβδομαδιαίως για όλους τους συμμετέχοντες (εκπαιδευτικούς και μαθητές).
 • Από 13 έως 15 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η ειδική έκθεση Defea στο Metropolitan Expo σύμφωνα με το πρωτόκολλο λειτουργίας εκθέσεων.
 • Η επανέναρξη εμποροπανηγύρεων θα ισχύει μόνο σε όποιες περιφερειακές ενότητες όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%.

«Κάθε αβλεψία του ενός είναι μοιραία για πολλούς άλλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα