Εμβολιάστηκαν 250 υγειονομικοί σε 5 νοσοκομεία

από fimotro

Την πρώτη ημέρα των εμβολισμών αφορούν τα στοιχεία αυτά

Οπως ακριβώς είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ήδη από τα μέσα Αυγούστου, τα πρώτα εμβόλια έφτασαν στη χώρα μας στα τέλη Δεκεμβρίου.

Με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρώτοι στη σειρά να εμβολιαστούν είναι οι υγειονομικοί του ΕΣΥ. Χθες, και αφού πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι, συμβολικοί, εμβολιασμοί, μετά τις 3 το μεσημέρι, γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων της Αττικής «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» ο ένας μετά τον άλλον πραγματοποίησαν την πρώτη δόση του εμβολίου για την Covid-19.

«Σήμερα (σ.σ.: χθες) είναι η πρώτη μέρα της αντίστροφης μέτρησης για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος παρευρέθηκε στον «Ευαγγελισμό» για τους πρώτους εμβολιασμούς. Δήλωσε βέβαιος ότι «όλα θα πάνε καλά» και επανέλαβε πως πρόκειται για ένα «δύσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα που χρειάζεται πολύ προσεκτικό σχεδιασμό».

Ο ίδιος αναμένεται να εμβολιαστεί σήμερα, στις 12.15 στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Θα τον ακολουθήσει, μισή ώρα αργότερα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής του σχεδιασμού της Επιχείρησης «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη χθεσινή ημέρα εμβολιάστηκαν περίπου 250 υγειονομικοί των παραπάνω νοσοκομείων. Κατά την πρώτη ημέρα της έναρξης των εμβολιασμών όλα πήγαν καλά, βάσει σχεδιασμού, χωρίς να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα. Σημειώνεται ότι οι πρώτες 9.750 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNtech έφτασαν στη χώρα μας μία ημέρα νωρίτερα σε σχέση με αυτό που αναμενόταν και ειδικότερα πέρασαν από τον Προμαχώνα, όπου έφτασαν οδικώς από το εργοστάσιο της Pfizer, ανήμερα τα Χριστούγεννα. Από εκεί μεταφέρθηκαν στον φυλασσόμενο χώρο αποθήκευσης στην Αττική και λίγο πριν από τις 9 χθες το πρωί έφτασαν στα πέντε νοσοκομεία, απ’ όπου δόθηκε το σήμα εκκίνησης.

Σήμερα, οι εμβολιασμοί αναμένεται να συνεχίσουν στα ίδια νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής. Παράλληλα, θα γίνει η διανομή προς το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και εκείνο στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου. Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που «χαράσσουν» όλους τους μήνες την επιδημιολογική στρατηγική, αναμένεται να εμβολιαστούν αυτή την εβδομάδα, ο καθένας σε διαφορετικό σημείο, και ειδικότερα στο νοσοκομείο όπου εργάζεται για όσους είναι γιατροί.

Εως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα έχει παραλάβει, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer, 83.850 δόσεων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έκανε γνωστό ο κ. Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση της περασμένης Δευτέρας, έως το τέλος Ιανουαρίου αναμένονται μόνο από τις Pfizer/BioNtech 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, με επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας, το Ιδρυμα Ωνάση δωρίζει τον δημιουργικό σχεδιασμό των ενημερωτικών μηνυμάτων και εντύπων της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού. Το υπουργείο Υγείας απεδέχθη τη δωρεά, ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Δ.Σ. Αντώνη Παπαδημητρίου για τη σημαντική συμβολή του Ιδρύματος Ωνάση στην εκπόνηση της εθνικής εκστρατείας, που έχει στόχο την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα