Εμβολιασμός: Συνεδριάζει σήμερα ο ΙΣΑ για την υπχρεωτικότητα

από fimotro

Συνεδριάζει σήμερα το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού των ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) έναντι της Covid-19.

Μετά από ερώτημα του Προέδρου, Γεώργιου Πατούλη και θετική εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας, το Δ.Σ του Συλλόγου καλείται να αποφασίσει για την υποχρέωση των Επιτροπών Ελέγχου των ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ. (ιατρεία, διαγνωστικά κλπ.) που εδρεύουν στην περιφέρειά του να ελέγχουν στο πλαίσιο εκτάκτων δειγματοληπτικών ελέγχων (αρθ. 38 του ν. 4771/2021) αν ο επιστημονικός υπεύθυνος ιατρός και το σύνολο του απασχολούμενου προσωπικού έχει εμβολιαστεί κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 206 του ν. 4820/2021.

Σε περίπτωση δε, που ήθελε διαπιστωθεί από την Επιτροπή Ελέγχου, ότι είτε ο ιατρός -επιστημονικά υπεύθυνος (ή ο αντικαταστάτης του) είτε άλλος εκ του παρισταμένου ή εν γένει υπηρετούντος με οποιαδήποτε σχέση προσωπικού του φορέα δεν έχει εμβολιαστεί, αυτή (η Επιτροπή) θα πρέπει να εισηγείται την άμεση ανάκληση της βεβαίωσης λειτουργίας του φορέα γιατί αυτός λειτουργεί πλέον κατά παράβαση των ισχυουσών υγειονομικών διατάξεων και κατά παράβαση των ουσιαστικών όρων καλής και ασφαλούς λειτουργίας (αρθ. 13 παρ. 1 περ στ, 16 παρ. 2 και 4 και 19 του ΠΔ 84/2001), τον αυτεπάγγελτο με βάση το πόρισμα ελέγχου σχηματισμό πειθαρχικού φακέλου σε βάρος του επιστημονικά υπεύθυνου ιατρού και την κοινοποίηση του πορίσματος ελέγχου στον Υπουργό Υγείας για την επιβολή των προβλεπομένων διοικητικών προστίμων.

Τα παραπάνω, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του ΙΣΑ για τη χορήγηση, αναστολή και ανάκληση βεβαίωσης λειτουργίας, την εποπτεία και τον έλεγχο των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ της περιφέρειάς του (πρβλ. αρθρ. 35 του Ν. 4025/2011- ΦΕΚ Α 228, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 85 του Ν. Ν 4472/2017 – ΦΕΚ Α 74).

Παράλληλα θα χορηγεί ειδικό σήμα σε φορείς που θα δηλώνουν υπεύθυνα ότι όλο το προσωπικό έχει εμβολιαστεί.

Σημειώνεται, ότι ειδικά σε ό,τι αφορά ιδιώτες ιατρούς και φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα επιμείνουν στην απόφαση τους να μην εμβολιαστούν, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, θα προβλεφθούν κυρώσεις και εν προκειμένω πρόστιμα, το ύψος των οποίων θα διαμορφωθεί το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο για όσους εξ αυτών είναι συμβεβλημένοι με κρατικούς φορείς, όπως ο ΕΟΠΥΥ, να μπορεί να διακόπτεται η συγκεκριμένη συνεργασία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα