Εμβολιασμός: Όχι στη τρίτη δόση σε παιδιά κάτω των 18 ετών

από fimotro

Τι αλλάζει για τα παιδιά που νόησαν

O εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στα παιδιά έχει ξεκινήσει και οι γονείς έχουν ανταποκριθεί θετικά κλείνοντας χιλιάδες ραντεβού. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, δεν υπάρχει σύσταση για τη χορήγηση τρίτης δόσης σε άτομα κάτω των 18 ετών.

«Η συμμετοχή είναι πολύ ικανοποιητική» στον εμβολιασμό των παιδιών στην Ελλάδα τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας. «Σχετικά με τους εμβολιασμούς παιδιών κι εφήβων, σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών χορήγησης τρίτης δόσης. Τρίτη δόση χορηγείται σε άτομα κάτω των 18 ετών, εφόσον υπάρχει πρόβλημα ανοσοκαταστολής του ατόμου λόγω χρόνιου νοσήματος ή φαρμάκων» διευκρίνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Στα παιδιά εφήβους με διαπιστευμένη λοίμωξη συστήνεται η χορήγηση μιας δόσης εμβολίου μετά από τρεις μήνες. Στις περιπτώσεις που έχει γίνει η πρώτη δόση και ακολουθεί η νόσηση, δεν χρειάζεται η επιπλέον δόση», πρόσθεσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

«Η επιτροπή εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο ανασκόπησε τα δεδομένα και κατέληξε στο ότι το πρόγραμμα με την 3η δόση προστατεύει. Όλες οι χώρες δίνουν προτεραιότητα στην 3η δόση. Η 4η δόση είναι κάτι για το μέλλον με τη μεταβολή επιδημιολογικών και κλινικών δεδομένων», είπε η κυρία Θεοδωρίδου. Για όσους νόσησαν, «το σχήμα του εμβολιασμού συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών».

Επίσης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, είπε μελέτες του CDC έδειξαν ότι τα άτομα κάτω των 18 ετών που νοσούν με κορoνοϊό έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, αλλά και ενός σπάνιου συνδρόμου με την ονομασία MISC.

«Έχει επισημανθεί ο σπάνιος αλλά υπαρκτός κίνδυνος για παιδιά και εφήβους της πολυσυστηματικής και φλεγμονώδους νόσου MISC, μιας οντότητας που εμφανίζεται 2-6 εβδομάδες μετά τη νόσηση. Σύμφωνα με μελέτη που προέρχεται από το CDC δείχνει ότι δύο δόσεις του εμβολίου προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο MISC. Η μελέτη έγινε στις ΗΠΑ και συμπεριέλαβε 102 ασθενείς από 20 πολιτείες. Τα άτομα είχαν μέση ηλικία 14 έτη και από αυτούς μόνο το 5% ήταν εμβολιασμένο. Ανάλογα είναι τα ευρήματα από μελέτη στη Γαλλία και συγκέντρωσε παιδιά και εφήβους από 41 ΜΕΘ», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες και αφορά σε παιδιά 5-11 ετών που εμβολιάστηκαν με τη χαμηλή δοσολογία 10 μικρογραμμαρίων αποδεικνύει την ασφάλεια, την ανοσογονικότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Τέλος, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε ότι μελέτη του CDC δείχνει αυξημένο αριθμός διαγνώσεων διαβήτη σε εφήβους 30 μέρες μετά τη νόσηση από κορονοϊό και πρόσθεσε ότι η λοίμωξη αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου από διαβήτη και δρομολογεί τη διάγνωση νέων περιπτώσεων.

Σχετικά με την ανοσία της αγέλης τόνισε: «Η μετάλλαξη Ομικρον, με την ταχύτητα μετάδοσης της, μπορεί να προκαλέσει ανοσία σε ένα μέρος του πληθυσμού αλλά δεν μπορεί να δημιουργήσει την ανοσία της αγέλης. Ένας ιός που μας έχει δώσει τόσες παραλλαγές σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να μας δώσει και στη συνέχεια. Οι εταιρείες που ετοιμάζουν εμβόλια με διαφορετικές συνθέσεις έχουν κατά νου την πιθανότητα να υπάρξει μια διαφορετική εξέλιξη από αυτή της εξασθένησης», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα