Εμβολιασμοί: Τι θα γίνει με τους καθηγητές

από fimotro

Υπό συζήτηση η υποχρεωτικότητα και σε άλλα επαγγέλματα

Τα επόμενα βήματα για τη θωράκιση των βασικών δομών του κράτους, μελετά η κυβέρνηση εν μέσω της νέας έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται στη χώρα μας, με τις επιβεβαιωμένες μολύνσεις χθες να ανέρχονται σε 3.109.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, υπό συζήτηση είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στους εκπαιδευτικούς. Στα πανεπιστήμια υπάρχουν σκέψεις για αποκλεισμό από τα αμφιθέατρα των φοιτητών που δεν θα είναι εμβολιασμένοι.

Σημειώνεται ότι η αρχή των υποχρεωτικών εμβολιασμών γίνεται με τους εργαζόμενους σε δημόσιες και τις ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ. Θα πρέπει το σύνολο του προσωπικού τους να κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έως τις 16 Αυγούστου. Σε περίπτωση που επιμείνουν στην άρνησή τους θα τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών.

Επιπλέον καθίσταται υποχρεωτικός εμβολιασμός και για όλους τους νεοεισερχόμενους φιλοξενούμενους στις εν λόγω μονάδες. Τα πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων είναι 50.000 ευρώ στη δομή και 200.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Η προθεσμία εμβολιασμού στους υγειονομικούς

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού μονάδων (υγειονομικό, διοικητικό και λοιπό) υγείας δημόσιων και ιδιωτικών αναφέροντας συγκεκριμένα:

Ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας
Διαγνωστικά κέντρα
Κέντρα Αποκατάστασης
Κλινικές
Νοσοκομεία
Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου έως την 1η Σεπτεμβρίου και να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται.

Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τη υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους, περίπου 45.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε πάνω από 80.000 ραντεβού.

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται επίσης και στο υγειονομικό προσωπικό, με τα ακριβή στοιχεία να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Από τις 28 Ιουνίου, όποτε και ανακοινώθηκε το freedom pass, περίπου 100.000 νέοι ηλικίας 18-25 ετών προγραμμάτισαν το ραντεβού τους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, τις επόμενες ημέρες θα ζητηθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να γνωμοδοτήσει για τον εθελοντικό εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας από 12 έως 15 ετών.

Εν τω μεταξύ, αυστηρές συστάσεις αναμένεται να γίνουν, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, σε ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρείες για σχολαστικούς ελέγχους σε αποδεικτικά εμβολιασμού, νόσησης και τεστ.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η διενέργεια rapid test για την επιστροφή των ταξιδιωτών από τα νησιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα