29 Μαρτίου 2024 / 5:56 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 5:56 μμ

Εμβόλια: Η Ελλάδα ξεπέρασε Γερμανία-Γαλλία

από fimotro

Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλες, ακόμη και κραταιές χώρες της Ευρώπης

Με τη χώρα μας μέσα στην πεντάδα στον ημερήσιο ρυθμό εμβολιασμών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθημερινά συμπληρώνονται κομμάτια του παζλ της επιχείρησης «Ελευθερία», που προσδίδει αισιοδοξία εν μέσω ακόμη ενός δυνατού πανδημικού κύματος.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος, η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλες, ακόμη και κραταιές χώρες της Ευρώπης και με βάση τον προγραμματισμό που γίνεται τον Μάρτιο θα έχει εκπληρωθεί ο στόχος για περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς. Εως και το Πάσχα αναμένεται να έχει «χτιστεί» ανοσία σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική αποσυμφόρηση τα νοσοκομεία και θα επιτρέψει απελευθέρωση σημαντικού μεριδίου της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, οδηγώντας ένα βήμα πιο κοντά στην… κανονικότητα.

Γεμίζει η φαρέτρα

Σήμερα η Ελλάδα πλησιάζει τους 900.000 εμβολιασμούς. Η ημερήσια δυνατότητα ξεπερνά τους 30.000 εμβολιασμούς την ημέρα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο από τον Απρίλιο, όταν και θα αυξηθούν τα «όπλα» και θα έχει προστεθεί τουλάχιστον ένα ακόμη εμβόλιο, αυτό της Johnson & Johnson, στην επιχείρηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Το συγκεκριμένο εμβόλιο, μάλιστα, θεωρείται πιο εύκολα διαχειρίσιμο, γι’ αυτό και η «Ελευθερία» θα επεκταθεί και θα εξεταστεί η δυνατότητα εμβολιασμού τόσο από ιδιώτες γιατρούς όσο και φαρμακοποιούς, διευκολύνοντας κατά πολύ τους πολίτες.

Η άυλη συνταγογράφηση και το σύστημα των ραντεβού μέσα από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, που έχουν από πίσω τους ένα σύστημα σχεδιασμένο στην κάθε του λεπτομέρεια, όπως και ο μηχανισμός αναπλήρωσης, έχουν συντελέσει στην επιτυχία της Ελλάδας στην εμβολιαστική κάλυψη έναντι της Covid-19. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας το ποσοστό των αδιάθετων δόσεων που δεν αναπληρώθηκαν είναι 0,36%. Ο μηχανισμός αναπλήρωσης περιλαμβάνει, κυρίως, τα Σώματα Ασφαλείας, ενώ τις επόμενες ημέρες θα εξεταστεί η διεύρυνση του συστήματος αναπλήρωσης και, εάν θα είναι εφικτό, να καλούνται άτομα της αμέσως επόμενης ομάδας βάσει προτεραιοποίησης. 

Δύο συστήματα

Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα «τρέχουν» δύο παράλληλα συστήματα εμβολιασμών, ένα με τα εμβόλια Pfizer/BioNΤech και Moderna και ένα με το εμβόλιο της AstraΖeneca. Στο πρώτο σύστημα εμβολιάζονται οι πολίτες 75-79, οι άνω των 80 και οι υγειονομικοί – πολλοί από αυτές τις δύο ομάδες με τη δεύτερη δόση. Με το εμβόλιο της AstraΖeneca εμβολιάζονται όσοι είναι από 60 έως 64 ετών. Για τον μήνα τα ραντεβού που έχουν κλειστεί ξεπερνούν τις 720.000. Τα 170.000 είναι για την ηλικιακή ομάδα 60-64 και τα 550.000 ραντεβού είναι για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

» Στο πρώτο σύστημα εμβολιασμού, την ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών ακολουθούν ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για μεταμοσχευμένους, ασθενείς που υποβάλλονται σε χρόνια αιμοκάθαρση, ογκολογικούς ασθενείς υπό θεραπεία, ανοσοκατεσταλμένους, όσους πάσχουν με σοβαρά νοσήματα του αναπνευστικού, κυστική ίνωση, άτομα με σύνδρομο Down. Το σύνολο της ομάδας αυτής περιλαμβάνει 270.000 άτομα. Αμέσως ύστερα από αυτούς θα πάρουν σειρά όσοι είναι από 70 έως 74 ετών.

» Στο δεύτερο σύστημα, αυτό του εμβολίου της AstraΖeneca, την ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών ακολουθούν ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα από 18 έως 59 ετών. Αυτοί εντάσσονται στη δεύτερη κατηγορία των ασθενών με υποκείμενα νοσήματα, κατηγορία που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, καρδιολογικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, νεφρική νόσο, ηπατική νόσο. Μέσα στην ομάδα θα ακολουθηθεί περαιτέρω προτεραιοποίηση με κριτήριο την ηλικία, καθώς αποτελεί ίσως τον ισχυρότερο επιβαρυντικό προγνωστικό παράγοντα σε σχέση με την Covid-19.

Ο στόχος είναι μέσα στον Μάρτιο να έχουν εμβολιαστεί οι ομάδες 75-79 ετών και 60-64 ετών, ώστε να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες, με ένα μεγάλο μέρος όλων των παραπάνω να έχει ολοκληρωθεί έως το Πάσχα. Μάλιστα, όπως εκτίμησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, έως τέλος Απριλίου θα έχει εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού.

Χρονοδιάγραμμα

Οι παραδόσεις των εταιριών για τα εμβόλια συνεχίζονται με βάση τα χρονοδιαγράμματα. Την περασμένη Δευτέρα η Ελλάδα παρέλαβε επιπλέον 112.000 δόσεις από την εταιρία Pfizer και την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 24.000 δόσεις από τη Moderna και 90.000 δόσεις από την AstraZeneca.

Εως το τέλος Μαρτίου το σύνολο των δόσεων από την Pfizer θα ανέρχεται σε 1.415.000. Από την εταιρία Moderna η συμφωνία περιλαμβάνει έως τα τέλη Μαρτίου 240.000 δόσεις, ενώ για την AstraZeneca ο Φεβρουάριος θα κλείσει με 330.000 δόσεις. Ακόμη 540.000 δόσεις έχουν προγραμματιστεί από την εταιρία να παραδοθούν τον Μάρτιο. Για το δεύτερο τρίμηνο του έτους αναμένονται από την Johnson & Johnson 1,2 εκατ. δόσεις.

Σήμερα λειτουργούν 750 εμβολιαστικά κέντρα, τόσο σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όσο και μέσα στα νοσοκομεία. Μεταξύ αυτών και τα δύο mega, στη Helexpo στην Αθήνα και στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Για τους δύο αυτούς μεγάλους χώρους, όπου εμβολιάζονται πολίτες από 75 ετών και άνω, λειτουργούν προς το παρόν τμήματά τους. Συνολικά περιλαμβάνουν 80 εμβολιαστικά κέντρα και τους επόμενους μήνες που θα έρθουν στην πλήρη ανάπτυξή τους θα έχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης έως 20.000 εμβολιασμών την ημέρα. Αναμένεται το άνοιγμα ακόμη δύο τέτοιων χώρων στην Αθήνα, ο ένας εκ των οποίων θα είναι στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, το οποίο ετοιμάζεται, ώστε να μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο. Σημειώνεται ότι το σύστημα εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraΖeneca περιλαμβάνει ξεχωριστά εμβολιαστικά κέντρα, ως επί το πλείστον σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Καθυστερήσεις έξω, δουλεύει ρολόι η «Ελευθερία»

Γερμανία, Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δυσκολεύονται να επιταχύνουν τα προγράμματα εμβολιασμού κατά της Covid-19, εν μέσω των αυξανόμενων πιέσεων για αποτελεσματικότερη χορήγηση των διαθέσιμων δόσεων. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν παραδοθεί 35.848.636 δόσεις και χορηγήθηκαν 2.425.844 (έως τις 25 Φεβρουαρίου).

Στις πρώτες εβδομάδες έναρξης των εμβολιασμών η διαδικασία συνδέθηκε με σωρεία προβλημάτων, ωστόσο κάποιες από τις δυσκολίες στις περισσότερες χώρες έχουν αποκατασταθεί και παραμένει ο στόχος του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού έως το τέλος καλοκαιριού. Κατά μέσο όρο, τα μέλη της Ενωσης έχουν χορηγήσει εμβόλια στο 5,2% του πληθυσμού τους – άνω των 18 ετών. Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων προκάλεσαν κάποια προβλήματα, ωστόσο το γεγονός ότι κάποιες χώρες κατάφεραν να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς δείχνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, πως το σχέδιο εμβολιασμού, το προσωπικό και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τα στατιστικά -όπως φαίνεται από τις σκανδιναβικές χώρες.

Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», που αναφέρει πως «σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη Γερμανία, στην Ελλάδα το σχέδιο “Ελευθερία” δουλεύει ρολόι». Η εφημερίδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο επιχειρησιακό και το οργανωτικό σχέδιο που αποδεικνύεται αποτελεσματικό. «Στη Γερμανία επικρατεί χάος για τα ραντεβού, διακομιστές καταρρέουν, οι τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας είναι υπερφορτωμένες», σημειώνει. Αναφορικά με το ελληνικό σχέδιο, παρατηρεί πως οι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, καθώς ειδοποιούνται από μήνυμα ή e-mail από το σύστημα άυλης συνταγογράφησης ή μπορούν να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΡΑΤΗ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Βέλγιο: 2,9%

Αυστρία: 2,7%

Ελλάδα: 2,6%

Γερμανία: 2,5%

Ιταλία: 2,5%

Γαλλία: 2,2%

Φινλανδία: 1,7%

ΜΙΑ ΔΟΣΗ

Φινλανδία: 7,1%

Ελλάδα: 5,3%

Γαλλία: 4,9%

Γερμανία: 4,8%

Βέλγιο: 4,5%

Ιταλία: 4,2%

Αυστρία: 4,2%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα